bugün

ecdat levhası tahtadan yapılmış çoğu zaman üstü lake, küçük bir levhadır. 10 veya 20 cm eninde en azından iki misli uzunluğundadır. bu levhanın üzerinde ölenin adı, çoğu zaman ünvanı yazılıdır. bazen geleneğin ona tayin ettiği yeri ve diğer özellikleri de kaydolur.
Çin halk inancına göre, ölenin ruhunun özellikle kurban adarken horoz kanıyla canlandırıldığında levhanın üzerinde bulunduğuna inanılır.
varlıklı ailelerin ecdat levhası, klanın tüm üyelerinin bir arada bulunduğu ecdada adanmış özel bi tapınağa konur. yoksul ailelerde ise oturma odasının kuzey tarafına dayalı etrafı tütsü ve başka eşyalarla çevrili bir masanın üzerine konur.
levhalar aile içindeki hiyerarşiye göre dizilirdi.
bir erkeğin levhasının yanında genelde en önemli eşinin levhası bulunurdu. levha sayısı ne kadar çok olursa, aile ecdadından o denli gurur duyuyor demektir.
evli bir kızın levhası, ondan önce ölmüşse eşinin yanına konur. ancak evlenmemiş bir kızın levhası kesinlikle ailesininkilerle bir araya konulamaz. bu durumda sözde bir evlilik yapılır.
iki seçenek vardır.ya aileden evlenmeden ölen oğullarının kendi ölen kızlarıyla evlendirilmesi istenebilir, ya da yaşayan bir erkekten aynı istekte bulunulabilir. bu durumda erkek dul sayılır ve aileden başka bir kızla evlenebilir.

evdat levhasını koymak için üçüncü bir seçenek vardır. bir budist tapınağının, para karşılığı özel olarak bunun için ayrılmış bölümlerden birine koymak.
çin halk cumhuriyeti tapınaklardaki ecdat kültünü yasaklamıştır ve evlerde de yapılmasını istememektedir. aslında bu insanların devlete olan bağlarının aile bağlarından daha güçlü olmasını sağlamak amaçlı bir politikadır.
*