bugün

(bkz: mevlana)'yı büyük ölçüde etkilemiş din adamaıdır. nurul ulum diye bilinir.
kendisi de (bkz: beyazıd bestami)' den etkilenmiştir.
rivayete göre (bkz: silsileyi aliyye)' dendir.
harakani'ye göre insanlar üçe ayrılır;
1.sen kendisini incitmediğin halde o seni incitir.
2.sen kendisini incitsen o da seni incitir.
3.sen kendisini incitsen de o seni incitmez.
4. sen kendisini incitsen de sana iylik yapar (küçük bir ekleme).
"allah'ım! beni dünyaya saf, temiz gönderdin. Ölünce, beni dünyaya gönderdiğin gibi dönmek istiyorum huzuruna." gibi güzel ve tüm hayatı özetleyen bir duayı yapan, kendisini insanlığa hizmete adamış, "keşke bütün yaratılmışların cezasını bana çektirseydiler de, onlar cehenneme gitmeseydiler" diyecek kadar insanları seven, irfanî açıklamalarını Nuru'l Ulum isimli eserinde yazan ve bu eseri 1914 yılında prof dr reynold alleyne nicholson tarafından ingilizceye "the mystics of islam" kitabının 5. bölümü olan veliler ve kerametler kısmında tercüme edilen, 1033 yılında Kars'taki Yahniler dağında düşmana karşı savaşırken şehit düşen, kendilerine silsile-i aliye adı verilen büyük alim ve velilerin yedincisidir.

tam adı Ebu'l-Hasan Ali b. Ahmed (Ca'fer) el-Harakânî' dir.
"Her kim bu kapıya gelirse ekmeğini verin. inancını sormayın."
bayezidi bestaminin kabrinin türbedarıdır. yıllarca türbesinde bekçilik yapmıştır ve bayezidden üveysi olarak yetişmiş olduğu rivayet edilir.
rivayete göre kars dolaylarına ordu içinde gazaya gitmiş, orda şehit olup defnedilmiştir. osmanlı döneminde kabri bulunup karsta türbesi yapılmıştır.