bugün

bilim kurgusal bir küre.
bu küre güneş panellerinden oluşuyor ve bir yıldızın etrafında tam bir küre şeklinde inşaa ediliyor.
amaç o yıldızdan çıkan bütün enerjiyi kullanmak.

teori ise şu;
eğer uzayda yüksek teknolojiye sahip bir uygarlık varsa muhtemelen çok fazla enerjiye ihtiyaçları var. bu dyson küresi de çok büyük miktarda enerji elde etmenin en mantıklı yollarından biri. Demek ki uzayda bir dyson küresi bulabilirsek eğer onun yakınlarında da bir uygarlık bulmamız kaçınılmaz.

bu başlık sözlükte neden var ;
vay arkadaş biz neyin geyiğini yapıyoruz adamlar nelerle uğraşıyor sorusu sorun diye.
bir bilim-kurgu fenomenidir. kısacası insanoğlunun herhangi bir yıldızı kontrol altına alıp, ondan yayılan tüm enerjiyi kullanabilmesidir. yıldızı kaplayan ve kontrol altında tutan bu hayali küreye de dyson küresi denir.

bir çok konuda bir zamanların bilim-kurgusunun, günümüzün bilimi ve gerçeği haline geldiğini kabul edersek -ki çoğunlukla öyle- gerçekleşebilme ihtimali hep orada bir yerde duran fenomenlerden biridir bu da. ancak çok zor bir fenomendir, böyle bir teknolojiyi yakalayabilmek mümkün müdür? mümkünse bu nasıldır? bu merak edilebilir. tabii buna benzer bir şey de olabilir. sonuçta bilim-kurgu, bilimin önündeki engelleri kaldırarak ona yardımcı olmak üzere her daim yol açıcı bir rol üstlenmiştir. günümüzde rutin hayatta kullanıp artık garipsemediğimiz bir çok şey, zamanının bilim-kurgu öğeleriydi bunu unutmayalım.
Güneş enerjisinin bokunu çıkartmaktır.
kardashev ölçeğine göre tip 2 uygarlık seviyesinde mümkün olabilecektir. şu an tip 1 olabilmemiz için bile yüzyıllar var. yani o iş daha çoook bekleyecek.
Dyson supurge markasidir. Kuresi de muhtemeln icindeki bir parcasidir diye dusunuyorum.
içinde bulunduğumuz koşullar göz önüne alındığında " yapılabilse harika olurdu " dememize neden olan, ama yine içinde bulunduğumuz koşullar nedeniyle, yapılabilirliği imkânsız olan teknolojik yapı. hiçbir şey imkânsız değildir sözünü şimdilik bir kenara bırakmak gerekiyor.

güneş, bildiğiniz gibi, bize en yakın yıldız ve yine bildiğiniz gibi yıldızlar çok büyük miktarda enerji üretiyor. ancak dünya'ya kıyasla çok büyük olması ve küresel yapısı nedeniyle, ürettiği enerjinin çok büyük bir kısmı uzaya dağılıp gidiyor. iyi ki öyle oluyor, yoksa hayatta kalamazdık, ama bu enerjiyi toplayabilsek ve gerektiğinde kullanabilsek, enerji ve kaynak sorunumuz da rahat bir şekilde ortadan kalkardı.

dyson küresini gözünüzde, yıldızın çevresinde bulunan, tıpkı satürn'ün halkaları gibi bir halka olarak düşünebilirsiniz. sadece onun insan yapımı olanı... ancak böyle bir düşünceyle bile sorunlar hemen ortaya çıkıyor. mesela, dünyada bunu yapabileceğimiz kadar bol malzemeyi bulma şansımız yok. üstelik bu halkayı dengede tutmak, bunu yaparken de güneş'e düşmemesini sağlamak gerekiyor. ancak üzerine uygulanacak kütle çekim kuvvetini düşününce, insanın içi kararıyor açıkçası.

tek parçadan değil de, farklı farklı uzay araçlarından meydana gelen bir halka yapılabilir mi? tabi ki bu, tek parça olmasından daha mantıklı, ancak yine de gereken materyal ve enerji sorununu çözmüyor. materyal sorununu, başka gezegenlerden ya da gök cisimlerinden çözmeye kalkışırsak, yine birçok enerji sorunu ve zaman problemi ile karşılaşıyoruz. yani özetle, neresinden baksak elimizde kalan bir kurgu bu. en azından şimdilik...