bugün

Ekşicilerin birbirlerine bakınız içinde saplama faaliyetlerinde kullandıkları bir hastalık.

Bunu bana arzah kullanmıştı ilk ve tek seferinde. Babayığn amına gorum karşılığı vermiş, arzahın aşireti olduğunu öğrenince hesabı kapatmıştım.
Türk halkının büyük çoğunluğunun içinde bulunduğu sendromdur.
(bkz: aptal olduğunu anlayamayacak kadar aptal olmak)
Yani cahil cesareti durumunun bilimsel adı..

"Cehalet, gerçek bilginin aksine, bireyin kendine olan güvenini artırır" der.

Metin çözme, araç kullanma, tenis oynama gibi çeşitli alanlarda yapılan araştırmaların sonucunda şu bulgulara ulaşılmıştır:
-Niteliksiz insanlar ne ölçüde niteliksiz olduklarını fark edemezler.
-Niteliksiz insanlar, niteliklerini abartma eğilimindedir.
-Niteliksiz insanlar, gerçekten nitelikli insanların niteliklerini görüp
anlamaktan da acizdirler.
-Eğer nitelikleri, belli bir eğitimle artırılırsa, aynı niteliksiz insanlar niteliksizliklerinin farkına varmaya başlarlar..

Çalışmanın testi şöyle yapıldı. Cornell Üniversitesi' nden 45 öğrenciye bir test yapıldı, çeşitli sorular soruldu. Ardından öğrencilerden "Testin sonucunda ne kadar başarılı olacaklarını tahmin etmelerini" istediler.

En başarısızların (yani sadece % 10 ve daha az doğru cevap verenlerin), testin % 60' ına doğru cevap verdiklerine, ayrıca iyi günlerinde olsalar % 70'e ulaşabileceklerine inandıkları ortaya çıktı. En iyilerin (yani en az yüzde 90 doğru sonuç alanların) en alçak gönüllü denekler olduğu (soruların %70'ine doğru cevap verdiklerini düşündükleri) görüldü.
işinde çok iyi olduğuna yürekten inanan "yetersiz", kendini ve yaptıklarını övmekten, her işte öne çıkmaktan ve haddi olmayan görevlere talip olmaktan en küçük bir rahatsızlık duymayacaktır. Aksine bunu bir "hak"olarak görecektir.
Bu arada, gerçekten bilgili ve yetenekli insanlar ise çalışma hayatında "fazla alçak gönüllü" davranarak kendilerine haksızlık edecekler, öne çıkmayacaklar, yüksek görevlere kendiliklerinden talip olmayacaklar, kıymetlerinin bilinmesini bekleyecekler (ve bilinmeyince için için kırılacaklar ve kendilerini daha da geriye çekecekler) ve muhtemelen üstleri tarafından "ihtiras eksikliği" ile suçlanacaklardır.

Sonuçta, "kifayetsiz muhterisler" her zaman ve her yerde daha hızlı yükselecekler ve daha yukarılara çıkacaklardır. etrafınıza bir baktığınızda mini bir testte siz yapabilirsiniz.

"Superiorite illüzyonu" da deniyor buna, yani "üstünlük yanılsaması". "Özgüven Zehirlenmesi" başlığı daha iyi duruyor gibi.
radikal gastesinden sayfa kaldırılmış.
Buna sahip erkekler en güzel kızlarla birlikte olurlar. Buna sahip karı ise demet akalındır.
Kişinin beceriksiz/bilgisiz olduğu konularda kendini deha seviyesinde görmesi.
bu bir hastalık olarak kabul görse ve tedavisi olsa bütün ülke bakırköy'e yatmamız gerekir.

görsel
cahil cahilliğini kavrayamayacak kadar cahil olduğu için aşırı öz güvenli ve bilgili hissetmesi durumu.
(bkz: cehaletin dayanılmaz hafifliği)
özellikle türk şirketlerinde, aile şirketlerinde sıkça görülen tipte insanlardır. bu sendrom ile ilgili sayılan tüm belirtilere %100 uyan yöneticilerim var benim. kendilerinde problem olduğunun farkında bile değiller. mutlu ve mesut yaşıyorlar. ha bir de bu sendroma sahip kimseler birbirlerine terfiler veriyorlar falan.
şahsımın hastalığı.
aptallığınıza rağmen kendinize fazlasıyla inanıyor ve güveniyorsanız dunning-kruger sendromuna yakalanmışsınız demektir.
halk arasında cahil cesareti dediğimiz şeyin bilimsel adıdır. dunning ve kruger adlı iki psikologun çalışmalarıyla ortaya çıkmıştır ve bu iki psikolog nobel ödülüne layık görülmüştür.

Dunning-Kruger Etkisi, belli bir görev veya uzmanlık alanı konusunda az miktarda kabiliyet, uzmanlık veya deneyim sahibi kişilerin, o alandaki kabiliyet, uzmanlık veya deneyimlerini abartmaya olan eğilimleriyle tanımlanan bir bilişsel önyargıdır.

Dunning-Kruger Etkisi iki taraflıdır; yani bir alandaki gerçek uzmanlar da kendi deneyim ve kabiliyetlerini azımsamaya meyillidir. Bir diğer deyişle, bir konu hakkında gerçekten ortalamanın üzerinde bilgiye sahip veya gerçekten uzman olan kişiler, kendi bilgilerini küçümsemeye ve olduğundan az görmeye meyillidirler. Bu kişilerde daha yoğun olarak alçakgönüllülük, spesifik bir konudaki bilgilerinden (aslında doğru olmasına karşın) emin olmama, mütevazı tavırlar ve konu hakkındaki bilgi düzeylerini önemsememe gibi davranışlar görülür.

mesela zeki insanların yakalandığı bir sendrom,
(bkz: imposter sendromu) ben başarmadım lan valla, ben vasıfsızın tekiyim sendromu kısaca..

ayrıca uzun rizelu gürcünün ve yandaşlarının sahip olduğu illet bir sendromdur.

şu sendromu hemen hemen anlatan güzel sözleri anlatayım;

"cahil insanlar kendilerini mükemmel görmeye meyilli iken zeki insanlar kendilerini hafife almaya meyillidir."

"bilgi azaldıkça ego artar; bilgi arttıkça ego azalır." einstein reisin güzel sözleri işte..

"hiçbir şey bilmemek, ah ne mutlu bir yaşam!" -erasmus

cahil insanlarda asla olmayan farkındalığı anlatan diğer bir güzel söz ise,
"ölü olduğunuzda ölü olduğunuzu bilmezsiniz. bu başkaları için zordur. bu aptal olduğunuzda da geçerli." -ronald david laing

erasmus deliliğe övgü kitabını yazmıştır. bertrand russell aylaklığa övgü kitabını yazmıştır. bizim toplum ise cehalete övgü kitabını son 20 yıldır yazıp durmaktadır ve kitabın yazımı da bu gidişle asla bitmeyecektir...
magicovento sayesinde öğrendiğim "cahil cesareti"nin bilimsel adı.
güncel Önemli Başlıklar