bugün

dizel motora sahip arabalardır. ilk alınışta benzinli otomobillere kıyasla daha pahalıdır. çünkü dizel motor normal motordan daha üstün teknolojik yapıya sahiptir ve daha kaliteli malzemelerden imal edilmektedir.
buna rağmen dizel arabaların kullandığı yakıt olan dizel benzin(veya motorin, mazot) normal benzine kıyasla daha ucuzdur ve dizel arabalar bu daha ucuz olan mazotu daha da az sarf ederler. uzun vadede dizel arabalar çok daha iktisatlıdır.
ancak bozulduklarında tamir maliyetleri çok daha yüksektir.
yakıtı ucuz olduğu için tercih edilen fakat araba calısınca gır gır gır diye ses cıkaran araba seklidir.
(bkz: modern traktör) *
dizel teknolojisinin çok ileri gittiği günümüzde performans olarak benzinli araçları aratmazlar.kilometre bakımlarıda sanıldığı gibi çok yüksek değildir.
motorine yapılan zamlar sonunda benzinli otomobille arasında pek fark kalmamıştır.
az yakması ile ünlü olan dizel otomobiller, ekonomik olduğundan ve/veya yüksek tork gücü olduğundan dolayı tercih edilir. başka artı özelliği yoktur. pancar motor gibi ses çıkartır. mazot ile çalışır.
şimdikilerin motorları pek bir izolasyonlu olduğu için neredeyse dışarıya benzinli motorlardan daha az ses vermektedirler. ben 1985 model bi jetta bilirimki ondan çıkan motor sesini 40 traktör birleşse çıkartamazdı.
yüksek torku sayesinde kullanımı daha bi zevkli hale getiren içten yanmalı motor çeşidi.
alımda pahalı ama kullandıkça ucuzlayan arabadır.
almanya'nın belli bölgelerinde "emission zone" ilan edilen alanlara ve şehir merkezlerine girişi yasak olan otomobiller.
türkiye'de insanların belleğine yerleşmiş olan o eski, kara duman atan, dozer gibi ses çıkaran, hantal, mazotlu motor düşüncesi, yeni nesil dizel otomobiller sayesinde artık değişmektedir.

günümüzün arabalarının, yolda arkanızdan gelirken dizel mi, benzinli mi olduğunu anlamak için artık dikkatli bir kulakla dinlemeniz gerekir.

- oldukça sessiz çalışırlar,
- yüksek tork sayesinde çekişleri kuvvetlidir,
- motor hacmine ve sürüşe bağlı olarak, benzinlilerden az yakarlar,
- dolayısıyla bir depoyla daha uzun yol katedersiniz.

bunun yanında en büyük dezavantajı, benzinli otolarla aralarında bulunan fiyat farkıdır. dizeller genelde daha pahalı olur.

bu noktada dizel ile benzinli oto arasında kararsız kalan alıcı şuna bakmalıdır: dizel otoya vereceğim fiyat farkı ile benzinli araçta, benzine vereceğim yıllık yakıt farkı ne zaman dengelenir?
yani kısaca dizel araç, kendini kaç yılda amorti eder?

1-2 yıl normal sayılır ama bunun üstünde bir süre için genelde "değmez" denilir.
motorin fiyatlarının biraz daha yükselmesi halinde cazibesini yitirecek olan otomobildir. zira benzin ile motorin arasında 35 kuruşluk fark kalmıştır.

http://ulasimturk.com/D/K...u-haber-100920130510.html