bugün

diyotlar devreye ters bağlandığında çalışmadığı halde Zener Diyot devreye ters polarizasyon ile bağlanır.
akımı tek yömde ileten iki uçlu devre elemanıdır.
bir diyotun bariyer voltajı genelde 0.7 volttur. diyotun iki ucuna uygulanan gerilim bu değeri aştığında kısa devre gibi, aksi halde açık devre gibi davranır.
bunun çeşitleride vardır ve bazıları şöyledir;

(bkz: zener diyot)
(bkz: tünel diyot)
(bkz: foto diyot)
(bkz: kristal diyot)
fizik sevmeyenin uğraşmak istemeyenin * sallamayacağı devre elemanı. yeni çıktı galiba bunlar.. sene 2003.. * galiba o sene öss fizikte çıkmasa bu kadar meşhur olmayacaklardı.
1904 yılında ingiliz john fleming tarafından icat edilmiştir ve elektroniğin en önemli devre elemanlarından biridir.
alternatif akımı doğrultmaya yarayan, tek yönlü akım geçişine izin veren, 0.7v da iletime geçen devre elemanı..
agrı kesici cagrısımı yapan, biraz da saksı çiçegini andıran, belki bir gorki kitabından alıntı özel isim olabilecek cok ise yarıyor oldugunu dusundugum hede..
hm bir de demiyot
bir yöndeki dirençleri ihmal edilebilecek derecede küçük, öteki yöndeki dirençleri ise çok büyük olan elektronik elemanlar olup anot + ve katod - adında iki uca sahiptir.
n tipi * ile p tipi * yarıiletkenlerin bir araya getirilerek oluşturulan elektriksel malzemedir. kutupsal ve elektromanyetik bir bölge oluşur ve elektronlar bu elektromanyetik bölgeden tek yönlü geçerler. bu ise diyotun çalışma prensibini oluşturur ve endüstriyel elektronikte tek yönlü geçirgen olarak kullanılmasını sağlar.
1928'de aşağıdaki çalışmasıyla richardson'a ödül kazandıran icattır.
http://nobelprize.org/phy...28/richardson-lecture.pdf
tek yönde akım geçiren elektronik devre elemanıdır.
doğrultmaç devrelerinde sıkça kullanılır.
yarıiletken diyot: bir anot ve bir katot'dan oluşan yarı iletken devre elemanı, adı da buradan geliyor zaten çift uç yani di-ot. dlyod denmeli ancak türkçemize uygun değil hele diod çok yakışıksız, ingilizcesi diode.

mevzuu: iletkenler akımı geçirir, yalıtkanlar geçirmez, yarıiletkenler ise gelen akıma daha ilginç bir tepki gösterir. p-n eklemi olarak bilinen diyod iki farklı yarıiletkenden oluşur. p çeşidi yarıiletken artı değerli yük taşıyıcıları elde edilecek şekilde, belli sayıda atom katkılanarak elde edilir, n çeşidi yarıiletken ise eksi değerli yük taşıyıcıları elde edilecek şekilde katkılanır.

bu p-çeşit ve n-çeşit yarıiletkenler yanyana geldiklerinde aralarında bir eklem oluştururlar. bu eklem, p'ye artı verildiğinde küçülür ve akımın geçmesine izin verirken, p'ye eksi verilmesi durumunda eklem açılarak akımın geçmesine izin vermez. yani kısacası 1 ve 0 mantığına göre çalışan doğrusal olmayan bir elemandır.

kullan : doğrultucularda, algılayıcılarda, düzenleyici, kırpıcı, kesici, çarpıcı, katlayıcı devrelerde kullanılır.

eğer bu p-n ekleminin sağ kısmına bir p daha eklerseniz, pnp eklemi oluşturursunuz ki bunun adı transistordur, tam adı p çeşit çiftkutup eklemli transistordur(p type bjt). transistorların ise kullanılmadığı elektronik sahası yoktur. yiğit olan çıksın desin şurada kullanılmıyor. o derece bir katkıdır bu katkılı üçüncü yarıiletken.
akımı tek yönde ileten, diğer yönde iletmeyen elektronik elemandır. içerisinde kullanılan yarı iletkene göre eşik değeri değişir. silisyum için 0.7V, germanyum için 0.3V tur. genelde silisyumdan yapılmış diyotlar kullanılır. germanyumdan yapılan diyotlar daha hassas devrelerde kullanılır.
sadece doğru polarma ile iletime geçen, bu şekilde de sadece istediğiniz yöne doğru akımın geçmesini sağlayan elektronik devre elemanı. elektronik güzel şey canım.
elektriği bir yönde ileten diğer yönde iletmeyen yarı iletken devre elemanıdır.

artı ucuna anot eksi ucuna ise katot denir.
t: diyot elektrik akımının yalnızca bir yönde geçişine izin veren yarı iletken maddelerden yapılmış iki uçlu bir devre elemanıdır.
görsel