bugün

genel bir kuraldır, laik ailede yetişen de nitekim laik olur, işte bu kadar... kırsal kesim-kentli ayrımı gibi bir şeydir bu. babasının takımını tutan çocuktur. siz babasının tuttuğu takımı büyüyünce değiştiren çocuk gördünüz mü, vardır ama çok azdır. yani bu işin kaynağı doğduğun ailedir. öyle denk gelmiştir, o görüşü savunursun.

(bkz: istisnalar kaideyi bozmaz)
dindar ailede yetişip dinden soğuyan ve ateist olan da çok gördüm.
Laik olmak diye bir bireysel terim yoktur.

Dindar ailede yetişen biri yetkin bir ego geliştirememişse evet ailesinin zorladığı şey olur. Buna ipotekli kimlik denir, kimliği başkalarıyla olan ilişkileri bağlamında tanımlar, statüye ermek onun kişisel çıkarlarından ve kendine has benliğinden daha önemlidir. Babası adam öldürdüğünde iyi derse iyi olur, yalan söylemeyi överse yalan söylemek güzel bir şey olur, yardım etmeyi kötülerse yardım etmek kötü olur. Ahlaki evre gelişemez. Ancak bunun dinle alakası olduğu kadar ailenin diğer dinamikleriyle de alakası var. Ailesi dindar biri ama çocuk yetiştirmeyi bilen biri dindar olmayadabilir.

ipotekli kimliğe sahip şahıs eğer bu kimliğin oluştuğu toplumdan uzaklaşmak durumunda kalırsa (Müslüman ülkeden Seküler topluma göç durumu ) kimlik parçalanır ve kişi terapiye ihtiyaç duyar.
ben onu bozdum. ailem din çekip bonzai etkisi yaşıyordu ama beni dinle zehirleyemediler. aslında kuran kursuna da gittim ama olmadı. kafirlik benim karakterim. darwin bana hulül etti diyorum kimse inanmıyor.
aile cahilse dinsiz oluyor çocuk.