bugün
- sevgiliyle dağ evindeyken şömine önünde sevişmek9
- uludağ sözlükteki ayak fetişizmi14
- ilk adımı karşıdan bekleyen erkek19
- geceye bir şarkı bırak15
- ben geldim naneler30
- sözlükte kalp krizi geçirmek5
- sinir bozucu şeyler10
- haluk levent'in kumar oynamasının asıl sebebi3
- zamanda yolculuk mümkün olsa yapılacaklar3
- sözlüğün hemfikir olduğu tek konu10
- erkeklerin güzel kız görünce verdiği tepki7
- cips yedikten sonra parmakları tişörte silmek7
- sözlük için ne yapabiliriz10
- nicki kısa olanın penisi küçük olur22
- oğuzhan uğur2
- seni onaracağım diyen partner3
- pilavlı sohbet vs rakı balık7
- 10 bin lira verseler bu gece sokakta yatar mısın4
- nickaltı hoşgeldini olmayan yazarlar5
- türkiye nin en güvenilir insanı11
- clydeless bonnie8
- henüz doğmamışlara tavsiyeler3
- true nickli yazara özelden küfredilmesi olayı20
- zengin kızların güzel olması5
- bir insana çirkin demek6
- haluk levent'e para emanet etmek23
- haluk levent'i karalama kampanyası17
- şaka maka tek umudun yine bahçeli olması19
- kaliteli insanı nasıl anlarız2
- güzel zannedilen kadınların sıradan olmaları13
- kendin hakkında bir gerçek bırak7
- biri size sokakta yan baksa ne yaparsınız6
- kuranda namaz yok8
- sigarayı neden seviyoruz5
- sevilen kızın 1 haftadır giydiği naylon çorap4
- sevgiliniz karşı cinsle tatile gidebilir mi12
- geceye bi şarkı bırak6
- döner mi yesem hamburger mi makarna mı13
- kaliteli insanı belli eden detaylar24
- dünyanın en samimiyetsiz cümlesi13
- 90 ların özel olmasının nedeni3
- insan olmaya ceyrek kala12
- her ay aynı eskorta gitmek tek eşlilik midir7
- ölmeyi planladığınız yaş3
- bizi kandırıyor olabilirler mi4
- bir erkeği erkek yapan beş özellik14
- fetiş nedir kime denir4
- babanın sarhoş olması5
- ahbap10
- özünde iyi bir insan olmak2
çoğu din görüşleri kişilere ve toplumlara zarar vermekte. bunların başında ise gelen din hristiyanlık.. bilmem kaç bin yıl önce dinler yokken kişiler vicdanı ile yaşıyordu. "bir şeyi kendine yapılmasını istemiyorsan yapma" mantığı ile. bu kişiler sonra vicdan adı altında bir tanrı olduğuna inandı. tanrı ne gökte idi ne de yer kürede. tanrı kişinin vicdanı idi. sonra bu idea, ütopik kavram dünya üzerine bir şeyler indirmiş (!). kutsal denmiş üstelik, kişiler özel kılınmış. bu kişiler günümüze kadar hep hikaye olarak kaldı ne yazık ki. yok deniz yardı, ayı böldü gibi. aynı zamanda ilk savaşlar bu dinler için oldu. kişiler öldü, kitap öyle emretti çünkü. eğer insanları savaşlarla dine itmeseydik konuşarak vicdana da çekebilirdik. ırklar oluşmazdı belki. kişiler incil, kuran ve diğerlerini siper olarak kullanmazdı. ermeniler katlolmazdı belki de. türkler ölmezdi bir hiç uğruna. toprak parçası için savaşılmazdı. ırklar ve dinler insanları ayırmayacağı için köylü de aynı olurdu kentli de. ülke sınırları olmazdı belki. kitaplara göre değil "vicdan"a göre yaşasaydık eğer; kişilere tecavüz edilmezdi, başka bir millet kurulu bir milleti dağdan ateş açmazdı, kurtuluş çaresi diye. asimile olmazdı başkaları. herkes bir olurdu belki. ırak da din kardeşi denilen kişiler katledilmezdi, tanrıyı vicdanda tutabilseydik. kuramsallaşmasaydı eğer. belki aynı millet libya da birbirini katletmezdi. o halde vardık mı şu kanıya; "dinler ve tanrı iç karışıklık ve savaşa sürükler.".
ben bu sözlükte 8 aydır yazıyorum. inançsız biri olduğumdan, türk olmadığımdan ölüm tehditleri bile aldım ben. ne için? senin indandığın dine inanmadığım, senin ırkından olmadığım için. sen senin dinine inanmadığım için benim anneme küfrettin, şimdi elini vicdanına koy o gün yapmadığın şeyi yap, anneme küfreder miydin? etmezdin. çünkü vicdan en üstün tanrıdır. vicdana bıraksaydık her şeyi, tek toplum üzerinde mükemmel yaşardık. ee ne oldu bu mükemmelliyetçi ruhumuza? haketmedik tabi.
her neyse. artık yazılan kitaplarda geçen tanrıyı tekrar vicdana gömmeli tüm dünya. yoksa birbirimize karşı tarafın dini kitabını siper alıp savaşlara devam edeceğiz. gök yüzündeki tanrıyı ezip, vicdanımızdaki tanrıyı çıkartmalıyız. belki hayat daha çok yaşanabilir olur.
ben bu sözlükte 8 aydır yazıyorum. inançsız biri olduğumdan, türk olmadığımdan ölüm tehditleri bile aldım ben. ne için? senin indandığın dine inanmadığım, senin ırkından olmadığım için. sen senin dinine inanmadığım için benim anneme küfrettin, şimdi elini vicdanına koy o gün yapmadığın şeyi yap, anneme küfreder miydin? etmezdin. çünkü vicdan en üstün tanrıdır. vicdana bıraksaydık her şeyi, tek toplum üzerinde mükemmel yaşardık. ee ne oldu bu mükemmelliyetçi ruhumuza? haketmedik tabi.
her neyse. artık yazılan kitaplarda geçen tanrıyı tekrar vicdana gömmeli tüm dünya. yoksa birbirimize karşı tarafın dini kitabını siper alıp savaşlara devam edeceğiz. gök yüzündeki tanrıyı ezip, vicdanımızdaki tanrıyı çıkartmalıyız. belki hayat daha çok yaşanabilir olur.
(bkz: din vicdandır/#14188040)
iki türlü vicdan vardır biri din temelli diğeri entelektüel vicdan.
(bence) makbul olanı entelektüel vicdandır. kişisel birikimle kişinin özgür iradesiyle oluşturduğu vicdandır, çok daha gerçek ve çok daha güvenilirdir.
(bence) makbul olanı entelektüel vicdandır. kişisel birikimle kişinin özgür iradesiyle oluşturduğu vicdandır, çok daha gerçek ve çok daha güvenilirdir.
biri diğerinin kılıfıdır, illaki.
vicdanlı bir insan ateist ise ondan çekinmem fakat vicdansız bir insan müslüman ise ondan çekinirim.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar