bugün

temmuz ayında yapılacak olan sınavdır.
umuyoruz ki geçen seneki gibi yanlış soruların bol olacağı sınav olsun. yanlış soruda zaman kaybı olmaması içinse buradan yetkili mercilere bir ipucu koymalarını rica edebilirim. yanıt bir türlü çıkmıyor diye uğraştırmasınlar bizleri.

edit: ne bir yanlış soru geldi, ne de yanlış soruyu düşünecek zaman var edebildim. patlıcan gibi bir zamandi. neyse ki açıklandı, kayıtlar yapıldı. sözelde 142. oluşum bana konya şekeri ikram etti.
21 temmuz tarihinde ön lisans mezunlarına lisans kapısı açacak sınavdır.
140 gün kalmıştır.
Başvuru mayıs ayında olacaktır.
Benim de sınava girip, istediğim üniversiteyi seçmemi sağlayacaktır.
ön lisans eğitimini tamamladıktan sonra girmeye hak kazanılan sınavdır başarılı olanlar lisans eğitimine geçerler.
şu sıralar -uzun süredir de çalışıyorum- çalışma olayını daha da abartıp hedefimi 12'den vurmayı tasarlıyorum bu yılki sınavla. umarım bu yıl çalışmalarımın karşılığını fazlasıyla alırım da derin bir oh çekerim. şükür ki çalışmalar iyi gidiyor birkaç ayda da iyice pekiştirmiş olurum ki, tek engelim heyecanım olur...

şu an itibarıyla 12 haftadan fazla süre kaldı yani 87 gün. eğer değişiklik olmazsa -sanmıyorum- 80 mat, 80 türkçe sorulacak ve 180 dakika süre tanınacak.

son olarak elbette çalışanın kazandığı; ama karakterli, kendini geliştirebilmiş insanların kazandığı bir sınav olmasını temenni ediyorum.

bir de umarım 4-5 ay sonra güzel başarımın haberini bu entry altında veririm sözlük, dualarınızı eksik etmeyin e mi.

ve aylar sonra gelen edit: marmara üniversitesi hukuk fakültesini (1. öğretim) kazandım.
05.06.2013 de başvuru süreci tamamlanan sınavdır. hala başvurmayanlar acele etsin.
Bu hafta sonu girilecek sınavdır. Çoğu kişi oruç tutmayacaktır.
Yarın 09:30 ila 12:30'da yapılacak sınav.

Deneyimli birisi olarak önerilerim:
En azından 40-45 dakika kala sınav yerinde olun, 1 saat öncesinden olmanız gerek dense de bu zamana kadar bir sorun olmadı 40 45 dakika kala geldim diye zaten kapıda yığılma oluyor. Bir de önemli uyarı, tuvalet ihtiyacınızı sınav başlayana kadar görebilirsiniz; sınav başladıktan sonra altınıza etseniz de görevli, tuvalete gitmeniz için izin vermez, çıkarsanız da artık giremiyorsunuz, ondan sınav başlayana kadar tuvalette fazlasıyla işinizi görün, suyu susamadıkça içmeyin, yudum yudum canınız çekerse için, çünkü sınav 3 saat sürecek. Neden bunları anlatıyorum? Çünkü geçen sene 2 saati aşkın süre tuvalet ihtiyacıyla yanıp tutuşarak soruları çözdüm, nasıl çözdüğümü bir ben bir de Allah biliyor...

Neyse "çalışan" azimli dostlara başarılar.
heyecanla beklenen, yarın olacak olan sınavdir.
umarım her şey umulduğu gibi olur.
aşırı derece zor olan, herkesi ağlayarak çıkartan sinav.
Sözelin çok çok zorladığı, matematiğin normal olduğu sınavdı.
Normal denemelerden daha kötü bir sonuç alacağım muhtemel. artık Hayırlısı.

umarın hak edenler kazanır.
Bütün emekleri heba eden sınavdır.
bütün bir sene akşam işten 6 dan geldim 7de oturdum gece 1 lere kadar çalıştım, yıllık iznimi sınav öncesine getireceğim diye götüm çıktı, günde 3 er tane deneme çözdüm, türkiye geneli tasarı denemelerinde ilk 10 derecelerim var, son 2002 - 2012 dgs sınavlarının denemelerinde 1er 2 şer yanlış olur, hatta fuller, üstüne 30dk artırıp matematiği baştan kontrol ederdim,
Bugün bütün hayallerimi umutlarımı, koca bir senemi bağladığım, uğruna aileme, sevgilime, dostlarıma zaman ayırmayarak mesafe koyduğum bu mnakoduğum sınavına girdim.
sonuç olarak matematik; 7 8 boş, yaptıklarım arasında basit işlem hatalarıyla kaçan bi çok soru belki taş çatlasa 60 net, türkçe; en güvendiğim sözel mantıkta 12 sorudan 8i boş, totelde 20 25 arası boş bıraktım yetiştiremedim.
Bu muydu lan? uğruna günlerimi, uykularımı, zamanımı, duygularımı ertelediğim sınavın sonucu bu mu olacaktı? sınava girmeden önce en kötü x yeri tercih ederim derken, şimdi o x yer gelse bari dua edeceğim.
Sözün özü arkadaşlar hayattaki hiç bir şeyi ertelemeyin, günün kıymetini bilin, sevdiklerinizle doya doya zaman geçirin, televizyon izleyi, gezin, ertelemenize sebep olan şey gerçekleşmezse giden hayatınızın koca bir zaman olur ve gerçekten üzülürsünüz.
katılan arkadaşları üzmüş sınavdır. yalnız yine de şanslısınız.. şöyle ki;

ablam normalinde hiç ders çalışmayan biridir. 2012 yılında zorladık, sınava girsin de mühendisliğe geçsin diye. tamam falan diyordu ama isteksizdi. bir ara gaza geldi, gitti kitap aldı. beraber program yaptık. şu kadar sürede şunu konuyu bitirirsin gibisinden. tamam dedi. kitabı bir daha göremedik. onun oturduğu koltuğun oraya geçmiştim bir gün bir baktım, kitabı koltuğun yanındaki daha önceden mause koymak için kitaplıktan aldığı ansiklopedilerin üzerine koymuş. çalışmayacak bu dediler, sınava girmedi o da, zaman öyle geçti. ablam mezun olduğu bölümle ilgili bir şirkette çalışmaya başladı. ders çalışmayı sevmez ama normal işte aktif olmayı çok sever. çalıştığı yerde yükseldi, takım sorumlusu mu ne oldu. hani öyle şeyler olur ya. ablamın da üssü olan biri demiş ki, çok iyi çalışıyorsun mühendise ihtiyacımız var ve senin olmanı istiyoruz. inanılır gibi değil ama ablam ders çalışma kararı aldı. gitti yine kitap aldı. gerçekten çalıştığını artık biliyordum. önceden bitirmesi için 2 ay verdiğim konuları 1 ayda bitirmiş. size bu çok normal gelebilir ama ablamdan söz ediyorum. çocukluğundan beri ders çalışmayan bir insan. neyse.. çok çalıştı, netleri iyiydi, falandı filandı derken kayıt zamanı geldi. sınav ücretini yatırdı, makbuzu anneme verdi. ama bir kaç sorun çıktı, diplomasında notu yazmıyormuş mu ne. kayıtların bitmesine 2 gün vardı, okulundan transkript istedi. ve transkript gelmedi... sınava da giremedi. öylece kaldı. mal. neyse şanslısınız işte bence. en azından çalıştınız ve bir yerler kazanabileceksiniz bence. ama ablam, çalıştı ve sınava giremedi.
öncelikle bu sınav için 2 yıldır çalıştığımı belirteyim, özellikle bu sınavda 1 - 1,5 yıldır profesyonelleşme yolunda emin adımlarla ilerleyerek çalıştım, yaz tatilleri dışında -o da 1 bilemedin 2 ay sürüyordu- her gün soru en azından 90-100 soru çözdüm diyebilirim. bunları niye anlatıyorum? çünkü "fazlasıyla çalıştım." diyebilmek için...

her neyse, bu kısa tanıtımdan sonra sınavı değerlendirirsem:

evet zordu; hatta geçen senelere göre zordu, geçen seneleri geçmişim 1 yıl önceki sınav bunun yanında devede kulak kalır türdendi; ama abartıldığı kadar da yapılmayacak bir sınav değildi. hoş, en zor olan sınavlarda -türkiye geneli ihtiyaç denemeleri mesela- toplamda en çok 10 - 15 arasında boş bırakırdım yaptıklarımdan da 5 10 yanlış çıkardı bir şekilde netler 120 netin altına düşmezdi, her neyse işte bu sınav da bu türkiye geneli denemesi gibi zor oldu, 120 değil de 126-127-128 hatta 130 net alsam 3 de göbek atarım. normal denemelerde netler 140'lar 150'ler havada uçuşurken bu sınavda 130 net çıkarsam allah'a her gün şükür duası edicem.

o değil de sorular sitede yayımlanmayacakmış sanırım, bundan sonra insanlar neyi referans alıp soru hazırlayacak çok merak ediyorum. bir de madem bu kadar kaliteli sorular hazırlayacaksın ösym buna itirazım yok hatta çok da iyi oluyor, -çalışan kazanır- o zaman böyle bir elin parmağını geçmeyen yayınlar dışındaki yayınların uyduruk sorularıyla insanlar zaman kaybedeceğine sınav yapan olarak bu çalışan insanlara çıkabilecek sorular bunlar ya da çıkabilecek soruların konuları alın bu kaynaklarımızdan çalışın deyip uyduruk yayınların kitaplarını alacağına ösym'nin kendi hazırladığı kitaplardan çalıştırması gerekir. sen hem kaliteli sorular soruyorsun hem de bu kadar kişinden üstün performans bekliyorsun ama ne hikmettir ki bunca yıl bir tane hazırlık kitabı çıkartmıyorsun.

şimdi, benim isteğim mantıksız mı? hayır, sen bana bir şeyler ver ki ben de sana çözerek karşılığını vereyim. adamlar, sürpriz sorular hazırlıyor sonra da öğrenciden çözmesini bekliyor.

son olarak dgs konusunda uzman birinin yazısını sizlerle paylaşarak bir nebze su serpmiş olurum.

"Öncelikle Sınava giren tüm adaylara geçmiş olsun diyoruz.

Bu sene gerçekleşen sınav beklediğimiz şekilde, önceki yıllar DGS lerinden daha zor olmuştur.

Şu anki verileri incelediğimizde (sınavdan çıkan ve geçen seneki sınava da girmiş adayların değerlendirmesidir bu veriler) ham verilerle şunu söylemek yanlış olmayacaktır...

Ama öncelikle herkesin bilmesi gereken birkaç temel noktayı aydınlığa kavuşturalım.

Bir adayın DGS puanı hesaplanırken hangi işlemler yapılır. Bunu birçoğunuz maalesef bilmiyorsunuz.

DGS sınavında nasıl bir puan alacağınızın tek belirleyicisi netleriniz ve ÖBP niz değildir. Netleriniz Testlerin Türkiye ortalaması ve standart sapmalarıyla beraber değerlendirilerek standart puanlara dönüştürülür ve sonuçta sizin DGS yerleştirme puanlarınız:

Sayısalcı için : adayın DGS say standartpuanı*3 + Adayın DGS söz standart puanı*0,6 + Adayın ÖBPsi*0,6

EA cı için : adayın DGS say standartpuanı*1,8 + Adayın DGS söz standart puanı*1,8 + Adayın ÖBPsi*0,6

Sözelci için : adayın DGS say standartpuanı*0,6 + Adayın DGS söz standart puanı*3 + Adayın ÖBPsi*0,6

şeklinde belirlenir.

Adayın netlerinin standart puana dönüştürülme işleminde Türkiye ortalaması ve testin standart sapması ne kadar küçükse adayın elde edebileceği standart puan o kadar büyük olur.Standart sapma sınavın zorluğundan bağımsız bir veridir. Standart sapmanın küçülmesi sınava giren adayların homojenliğiyle mümkündür. Sınava giren 150 binin üzerindeki adayın homojenitesinin 2012 ile karşılaştırmasını yapacak veri elimizde bulunmadığı için bizim şu an bu sınavla geçen yılla karşılaştırdığımızda ne gibi durumlar ortaya çıkabiliri sadece sınavın zorluğu ve bunun Türkiye ortalamasına etkileri üzerinden yapacağım.

1- matematik testinde 2010 dan beri düşen Türkiye net ortalaması tarihin en düşük seviyesinde gerçekleşecek gibi gözükmekte. 2010 da 29,5… 2011’de 25… 2012’de 19,5 olan matematik test ortalaması 2013 DGS sonucunda 15 i görürse şaşırmayacağım türkiye ortalaması düşecek ve matematik testinin standart puanı. yükselecektir (yani aynı sayıdaki matematik neti 2012 ye göre daha büyük puan getirecek)

2- Türkçe testinin Türkiye ortalaması geçen yıl 40 idi( ancak bunda testteki 4 sorunun iptal edilerek her adaya doğru hanesine yazılmış olmasının etkisi de vardı).. bu sene matematiğin bunca zor algılanması bir çok adayın Türkçe testine bakma şansını azalttığı için geçen seneye göre zor algılanmazsa bile Türkçe test ortalamasının 2013 DGS de 33-35 aralığında olacağını tahmin ediyorum.

3- Buradan yapacağım değerlendirme gerekçeleriyle. şöyle olacaktır(ortalamalar dediğim aralıklarda gerçekleşirse)

a. Sayısal puan türünde geçen sene bir aday ful say ful sözel ve 80 öbp ye sahipken alabileceği maksimum puan 328,5 iken bu sene bu şekildeki bir adayın alacağı puan 335 lerin üzerine çıkacaktır. Dolayısıyla geçen yıl alınan en yüksek puan 323 iken(bu adayın ya öbp de eksiği vardı yada testlerden ful yapamamıştı) ve bunu alan say Türkiye birincisiyken bu sene 323 ü almış aday belki 20. belki 50. olabilecek. şimdi artık anlaşılır gelecektir. sayısal puan türünde ünüversite taban puanları artacak sözüm…

b. Ea ve sözel için de ortalamalar düşeceği için üniversite taban puanlarının yükseleceğini rahatlıkla söyleyeiirim.

c. Sınavın zor gelmesi ve ortalamaların böyle düşecek olmasının en temel sonuçlarından biri ÖBP nin sınav içerisindeki ağırlığının azalması yönündeki etkisidir.. ilk başa dönüp puan hesabının nasıl yapıldığını tekrar incelediğinizde ÖBP nin değişmediğini çarpanının da değişmediğini .. ancak sayısal ve sözel standart puanlarının değişken olduğunu göreceksiniz. 2009 yılında Türkiye mat ortalaması 36 türkiye sözel ortalaması 44 idi o sene bir sayısalcının alabileceği maksimum puan 293 idi . o zamanda okuldan alınabilecek en yüksek puan 80*0,6= 48 idi şimdi de 48 2009 da ÖBP nin toplam alınabilecek puandaki payı 16,4 iken 2013 DGS de 14,3 e kadar düşmekte.Bu ne demek 2009 da 2010 da bir aday düşük öbp ile çok iyi bir üniversiteye girme şansı yok iken artık 50 öbp ile bile iyi netler bırakıldığında odtü Boğaziçi itü mümkün olabilmekte. Demem o ki öbp nin ağırlığı geçen seneden az olacaktır..aöbpsi düşük adaylar için şans olmuştur.

Son olarak lütfen deneme sınavına göre az net yaptığınız için üzülmeyi bırakın ….ve sakın yapmış olduğunuz tahmini netleri dikeygecis.org taki puan hesaplama motoruna girerek istediğiniz üniversitenin geçen yılki taban puanlarına ulaşamadığınız için üzülmeyin. çünkü baktığınız ve karşılaştırdığınız şeyler elmayla armut gibi farklı şeyler.

Bizler Sonuçlar açıklandığında da tercihler de de yanınızda olup sizleri en doğru şekilde yönlendireceğiz."

yani demek istiyor ki, parayı düşünelim, enflasyon çok olunca paranın değeri nasıl ki azalıyorsa deflasyon olunca da paranın değeri nasıl artıyorsa işte sorular zorlaşınca netler de azalacağından geçen sene 145 netle girilen yere belki de 135 hatta 130 net ile girilecek, ha bir de inanılmaz bir yığılma olacak gibi de geliyor bana.

Sonuç olarak moralinizi bozmayın, ümidinizi yitirmeyin, hiç belli olmaz...
hayatımda ilk defa bir sınava hazırlandım ve çok yıprandım. saatlerce ders çalıştım, anlamadığım konular oldu. stres hiç azalmadı ve hayattan sıkılmaya başladım. tek güvencem dgs sınavının kolay olmasıydı. sınava emek verdiğimi düşünerek gönül rahatlığıyla girdim fakat sorular beni dumur etti. çoğu dgs kaynaklarının son testlerinde sorulan yani öss yakın sorular sorulmuş ve bende bu sınavda yenik düşmüştüm. evet koca bir senem boşa gitti. anlaşılan seneye sınav daha da zor olucak. herkese başarılar.
bana hukuk fakültesini kazandırmış sınavdır. çok şükür beklediğimden de iyi bir sıralama geldi, ama beklediğimden de az net geldi. ea'da 171. kişi olarak yer alıyorum. çalıştım, başardım. darısı çalışan azim arkadaşlara.
soruların zor olmasının meyvelerini verdiği sınav olmuştur. geçen yıl bu yıl ki netlerinin 10 matematik fazlasını yapmış ama yerleşememiş öğrencilerim bu yıl 10 net eksik yapmalarına rağmen istedikleri yerlere rahat rahat gireceklerdir. hayırlı olsun.
ea da 357. kişi olarak bana şimdiden hedeflediğim okulu kazandırmış sınavdır.
sınavın zorlayıcı olması; çoğu kişinin motivasyonunu kaybetmesine neden oldu..
sınavına devam edenler, kazananlar oldu.

edit: oldu.
Sonuçları açıklanmış olan sınavdır.
tercih listesi bugün itibariyle açıklanmış olan sınavdır.
puanların daha belli olmadığından "boş" olduğu açıklanan listedir.
abi ilk defa mı sınava giriyorsunuz anlamadım.
bu sene yapılan sınavın puanı nasıl belli olabilir.
önceki yıllarda yapılan sıralamaya göre tercih yapacaksınız.
beyin bedava.
hop atıyorum kasaya, gerektiğinde kullanıyorum.
2011 ve 2012'de girip de kazanamamış olunan sınav. silme entryi moderatör; sadece ben değil çevremdeki hiç kimse kazanamadı.

edit: biz boş ünilere dersane diyoruz karaman, kilis ya da maraşı kazanmak çok zor değil. özelden yürümeyin.