(bkz: fatih sultan mehmed) zamanında son türkmen sadrazam olan (bkz: çandarlı halil paşa)nın da katliyle devşirmelik osmanlı imparatorluğunda kurumsallaşmış ve bu olayın ardından, tüm yüksek mevkili bürokrat ve yeniçeriler yabancı ülkelerden veya fethedilen topraklardaki gayrımüslüm erkeklerin küçük yaşta toplanıp yetiştirilerek (kimi görüşlere göreyse beyinleri yıkanarak) edinilmiştir.
osmanlı ordusu'ndan türk unsurun dışlanması fikri timur ile 1402'de yapılan ankara savaşı'ndan sonra kesinlik kazanmaya başlamıştır.dönemin iki büyük türk devleti olan osmanlı ve timur imparatorluğu'nu karşı karşıya getiren savaşta anadolu türk beyliklerinin büyük bölümü timur'un yanında yeraldı.özellikle osmanlı ordusu içindeki türk unsurların savaş sırasında timur'un tarafına geçmesi, osmanlı'nın balkanlardan devşirilmiş köle unsurlardan düzenli bir ordu kurulması gerekliliğini pekiştirdi.

osmanlı hanedanının en büyük korkusu ise devlet aristokrasisi içinde yer alan soylu türk ailelerinden gelen bireylerin osmanlı hanedanı'na rakip olarak devlet yönetimini ele geçirmesiydi. iç anadolu'da karamanoğlu soyu selçuklu hanedanının yasal varisi olduğunu iddia ediyorken osmanlı aristokrasisi içinde de osmanlı hanedanı kadar soylu ve anadolu türkmen aşiretleri üzerinde söz sahibi aileler bulunuyordu. bu durum osmanlı hanedanı'nı kendine karşı devlet yönetimini ele geçirmek için girişilebilecek olası bir darbe konusunda endişelendiriyordu.

özellikle istanbul'u fethi sırasında çandarlı ailesi ile osmanlı hanedanı arasındaki görüş ayrılığının doruk noktasına çıkması, ordu ve devlet yönetiminde söz sahibi bazı grupların çandarlı ailesinin yanında yeralması osmanlı hanedanını endişelendirmiş ve çandarlı halil paşa'nın katledilmesi ile sadece osmanlı hanedanına bağlı, soylu türk ailelerinden gelmeyen devşirme unsurların devletin aristokrat sınıfını oluşturacak şekilde oluşturulması geleneği başlamıştır...