bugün

"insan olmadan devlet olmaz" tümcesini hiç duymamış zihniyettir. nasıl işçi olmadan patron olmaz ise insan olmadan da devlet olmaz. önce insan, önce işçi misali.
vatan sağolsun zihniyetidir. sen vatan millet sakarya derken ülkenin kaymağını yiyenler am üstünde fındık kırar.
devlet ile fert arasında korkunç bir uçurum, kaçınılmaz bir çelişki yoktur. Devlet hükmi şahıstır; değerini varlık cevherinde bulunan insandan alır. insan ne kadar değerliyse onun için var olan devlet de o kadar değerlidir.
komünist zihniyetidir.
dewvletten önce insanın varolduğunu, devleti de insanların kendi hayatlarını kolaylaştırsın diye kurduklarını unutan zihniyettir. unutmak çok mu iyimser oldu? bilmeyen de diyebilirim?
sadece faşist değil, leninist-marksist metodolojinin de zihniyetidir.
(bkz: anarşist)
machiavelli nin bir tarafından çıkıp çoğu kişinin bir tarafından giren zihniyettir.
türkiye cumhuriyeti gökten zembille inmedi. vatanın nasıl vatan olduğunu, bayrağın nasıl bayrak olduğunu bilen, atalarının mirasına sahip çıkan zihniyettir bu zihniyet. türkiye'den önce kurulmuş olan onca türk devleti'de milletinin mutluluğu ve refahı için at koşturdu. devlet ile insanı birbirinden bağımsız olarak tutmak nasıl bir mantıktır aptallara sormak gerek.

devlet her zaman var olmalıdır ki bizden sonra gelecekler de büyüklerinin onlar için her türlü fedakarlığı göz önüne alıp kazandığı değerleri yaşayabilsin. fakat sen;

-vatan için en ufak fedakarlık yapmadıysan,
-vatan için bölücü düşünceler taşıyorsan ve bunu düşünce özgürlüğünün ardına saklıyorsan,
-siyasi kavramın vatansızlık ve milletsizlik üzerine olan aşağılık düşünceler üzerine kuruluysa,
-şeref ve onur kavramın bölücü zihniyete hizmet ediyorsa,

senin için devlet yokolmalıdır. bizim için değil. devlet millet içindir. bölücü baykuşlarımız devlet ile insanı birbirinden ayrı tutarak ne amaçlıyorlardı? bu insanlar ya aptallar, ya da satılık birer piçler? gerisine siz karar verin.
en normal ve gerçekci zihniyettir. modern anlamda devlet bireyin ailesidir ve çıkarları da bireyin çıkarlarının üzerindedir. bazı devletlerin totaliter yapıda olması devlet kavramının suçu değildir.

devlet olgusu hiç bir zaman bir sosyal yardımlaşma veya dayanışma örgütü kadar basite indirgenemez. bireylerin tek tek anlayamayacağı ya da etkili olamayacağı ortak milli menfaatlerin korunması zorunluluğu sürdükçe bunun savunmanın bedelini de elbette bir takım insanlar ödeyecektir.

bu da kimine göre şereftir, kimine göre de zulüm.