bugün

De Broglie hipotezi fiziğe üçüncü bir dalga kavramı getirmektedir. Bilindiği gibi klasik fizikteki dalgalar elektromagnetik dalgalar ve mekanik dalgalar olmak üzere iki ana grupta toplanırlar. Elektromagnetik dalgalar kozmik,g, mor ötesi ,görünür bölge, kızıl ötesi, mikrodalga TV,radyo dalgalarından oluşur. Bunların elektrik ve magnetik alan vektör bileşenleri vardır. De broglie dalgaları ise karakter olarak her iki dalga türünden de farklı üçüncü bir dalga grubu oluşturmaktadır. Bu dalga türlerine Schröndinger dalgası, madde dalgası gibi adlar verilir.bu dalgaların birbirinden farkları vardır. De broglie dalgaları bir olasılık dalgasıdır. Yani parçacığın belirli bir t anında x konumunda bulunma olasılığını verir. Bu tür dalgalar y(x,t) fonksiyonu ile gösterilir.
ışığın parçacık teorisini baz alıp dalga gibi hareket etmesinden yola çıkan teoridir. aslında teori değil ıspatlanmış bir gerçektir. diyorki broglie:

eğer dalgalar parçacık gibi hareket ediyorsa parçaçıkların hareketi de dalgalarla ifade edilebilir.

bu kuram broglie nin nobel ödülü almasını sağlamıştır.
de broglie'nin dalga kuramı ile beraber ışığın dalga mı yoksa parçacık mı olduğuna dair yeni bir kavramı ortaya atmış ve bu alanda yeni tartışmalara neden olmuştur. özünde dualistik görüşü benimseyen de broglie'nin kavramsal olarak ortaya attığı ve ispatladığı bir gerçek. daha sonraları kuantum fizikçileri'nin bohr, pauli ve heisenberg'e güvenmelerinden pek hoşnut olmamıştır. çünkü dalgaya eşlik eden parçaçığın fiziksel gerçekliği de broglie dalgasında vardır ve kendinden sonra gelecek kuşaklarda bu kısım kırpılmıştır.
fotoelektrik olayından etkilenerek ortaua atılmış bir tezdir. ışığın hem dalga, hem de bir parçacık şeklinde hareket edebileceğini söyleyen kuram.
bu yasa ışık üzerine değil, elektronlar üzerine söylenmiştir. ışığın dalga-tanecik ikileminden feyz alarak, aynısının elektronlar için de geçerli olabileceğini öne sürmüştür.
lamda=h:p'dir.
lamda: de broglie dalga boyu
h: planck sabiti
p: momentum
not: lamdayı da orijinal haliyle yazmak isterdim ama imkanlar el vermiyo be sözlük...*
Hareket eden bir kütle bazı yönleriyle, sanki bir dalgaymış gibi davranır. Bir elektron, hatta herşey dalgalar gibi davranır! Burada şunu söylemek isteriz ki bahis konusu olan dalgalar bu sefer elektromanyetik dalga değildir. Bu tamamen farklı bir olaydır; madde dalgaları, olasılık dalgaları.

Amerikan bilim adamı Richard Feynman tarafından bu dalga-parçacık ikilemine güzel bir yaklaşım yapılmıştır: Hiçbir parçacık bir A noktasından bir B noktasına tek bir düz yoldan gitmez, ama parçacığın A'dan B'ye aynı anda olası her yoldan gittiği var sayılır. Yani bu demek olurki parçacığın hiçbir kesin geçmişi yoktur. Bu düşünce tarzının adı GEÇMiŞLER TOPLAMI'dır. Bunu akılda canlandırmak çok zordur, çünkü hayatımızda daha önce buna benzer hiçbirşey görmedik.

Elektromanyetik dalgalarda da olduğu gibi hem parçacık hem de dalga özelliği aynı anda gözlenemez. 1924 yılında, maddenin bu özelliğini farkeden ilk kişi bir Fransız, Louis Victor De Broigle idi.
isviçreli defans oyuncusu hüviyetindeki adıyla, büyük bir dalga olsa gerektir.

(bkz: sosyal bilimci beyni)
sadece fotonlar için değil elektronlar için de geçerli dalgadır. geçmişte elektronların parçacık olduğu düşünülüp çift yarık deneyinde iki yarıktan birinden geçip gitmeleri bekleniyordu. sonuçta bu bir foton değildi ve dalga şeklinde davranamazdı. ancak elektronlar da dalga özelliği göstermişti. haliyle bilim insanları şaşırdı. bir de tek tek yollamayı deneyelim belki yolda giderken çarpıştıkları için böyle olmuştur dediler. ne ilginçtir ki tek başına yollanan bir elektron dalga gibi davranıp iki yarıktan da aynı anda geçerek karşı perdede çok alakasız bir noktaya düştü. diğer elektronlar da tek tek bu şekilde yollandı ve sonunda belli bir pattern, olasılık dağılımı meydana geldi ki buna girişim deseni deniyor. de broglie dalgaboyunun karesini alırsanız da bir partikülün herhangi bir noktada bulunma olasılığının yoğunluğunu hesaplamış olursunuz.