bugün

Cihat Arman, (doğum 1919 - ölüm 1994) Fenerbahçe'nin ve Mili Takım'ın unutulmaz kalecilerinden.

Cihat Arman, futbola 15 yaşında Ankaragücü'nün genç takımında başladı. 1936 yılında istanbul'a Güneş Spor Kulübü'ne transfer oldu. Ancak bu kulübün kapanması ile Fenerbahçe'ye geçti.

Mükemmel kurtarışlarıyla Uçan Kaleci unvanını almıştır. Sari-Lacivertli forma altında 308 kez sahaya çıktı. Giydiği sarı forma sebebiyle Fenerbahçe'nin kanarya sembolünü almasına sebep olmuştur. 2. Dünya Savaşı sebebiyle aktif futbol yaşantısı döneminde milli maçların olmaması nedeniyle milli formayı 13 yılda ancak 13 kez giyebildi.

1949'da son milli maçlarında hem kaptanlik, hem çalıştırıcılık hemde kalecilik yaptı. 1951 yılında futbolu bıraktı.

Futbolu bıraktıktan sonra spor yazarlığının yanı sıra teknik direktörlük de yaptı. Kasımpaşaspor, istanbulspor, Yeşildirek'in yanı sıra, 1955 - 1956 yıllarında Beşiktaş'ın antrenörlüğünü de yaptı.
fenerbahçe marşı'nda adı geçen 4 unutulmaz futbolcudan biri. diğerleri can bartu, lefter ve fikret.
(bkz: kedi kaleci)
(Futbolcu, d.1919)

Fenerbahçe Marşı'nda da adı geçen, Türk futbolu ve Fenerbahçe'nin efsane kalecisidir. Futbola Galatasaray Lisesi'nde başladı. Öğrenimini Ankara'da sürdürürken 15 yaşında Gençlerbirliği kulübüne girdi. 1936'da istanbul'da oynanan maçta dönemin Yugoslavya milli takımına karşı henüz 17 yaşındayken milli takım kalesini korudu. Gençlerbirliği forması altında 2 kez milli takıma çağırıldı. 1937'de istanbul Güneş Kulübü'ne geçti. Bu forma altında da 1 defa milli formayı giydi ve 1 istanbul Lig Şampiyonluğu yaşadı.

1939'da Fenerbahçe'ye geçti ve 1951 yılına kadar Fenerbahçe formasıyla 308 maça çıktı. Fenerbahçe forması altında 10 kez milli takıma çağırıldı ve bu maçların 9'unda kaptanlık yaptı.

Futbolu bıraktıktan sonra bir dönem spor yazarlığı ve antrenörlük yaptı. Beşiktaş, Kasımpaşa, Beyoğluspor, istanbulspor ve Yeşildirek takımlarını çalıştırdı. Genç ve A Milli Takım antrenörlüğü görevlerinde bulundu.

Tekniğinin yanında atletik meziyetleri, müdahaleleri ve refleksleriyle kale direkleri ve çizgisi arasında "yenilmez adam" olarak çağırıldı. Gelmiş geçmiş Türk kaleciler arasında hep örnek gösterilen sembol bir isim olarak yer aldı.
bir anısı; (alıntıdır)

II. Dünya Savaşı başlamadan önce devletler, başka devletleri kendi saflarına çekmek için uğraşıyorlardı. Bu amaçla ingiltere'nin profesyonel futbolcuları 1941 yılında Türkiye'ye gelir. ingilizler, Ankara'da ve istanbul'da olmak üzere Fenerbahçe ile 2 maç yaparlar. Ankara'daki ilk maç 2-2 berabere sona erer.

ikinci maç istanbul'da, eski adıyla Fenerbahçe yeni adıyla Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nda oynandı. Maç esnasında Fenerbahçe aleyhine bir penaltı verildi. Topun başına o güne kadar hiç penaltı kaçırmayan Wodword geçti. Kalede ise Cihat Arman vardı. Vuruşu bir metre yükseklikten sol kale direğinin hemen yanından ağlarla buluşacakken, Cihat Arman hiç görülmemiş bir şekilde topu kornere çıkarttı. ingilizler donup kalmıştırlar. Herkes şaşkınlık içindeydi. ingilizler sıraya girerek bu olağandışı kurtarışı yapan kaleci Cihat Arman'ı teker teker tebrik etmişlerdir.

kanak: http://tr.wikipedia.org

wikipedianın kaynağı: Fenerbahçe Dergisi, Mart 2003, istanbul (2003), s.96-97
Berlin Panteri Olarak Bilinen Turrgay Şeren'in bir Röportajında Kaleciliği Ondan Öğrendim Dediği, Giydiği sarı forma ile Fenerbahçeye Sarı Kanarya denmesinin sebebi fenerbahçenin ve milli takımının efsanelerinden olan unutulmaz kaleci. vefatının 19. yılı allah nur içinde yatsın.
sadece büyük kaleci değil bir o kadar zerafet sembolü adam. onun koruduğu kalede şimdi volkan var. onun taktığı pazubenti takıyor üstelik. kavanoz dipli dünya işte.
Kulübümüze 13 kıymetli yıl boyunca hizmet ederek 6’sı Türkiye Şampiyonluğu olmak üzere 14 kupa sevinci yaşamış, Fenerbahçemiz ile “Sarı Kanarya”yı özdeşleştirmiş, Türk futbol tarihinin gelmiş geçmiş en iyi kalecilerinden “Uçan Kaleci”miz Cihat Arman’ı saygı ve rahmetle anıyoruz.

görsel