bugün

metal ve iletken plaka kapali bir mekanda birbirine cok yakin ama birbirine dokunmayacak sekilde yerlestirilir. plakalar arasinda ufak bir bosluk birakilir. daha sonra bu mekan vakumlanir.

görsel

Iki metal arasindaki vakum olmasina ragmen vakum enerjisi olusmasi mümkün ama burada olusan vakum enerjisi oldukca zayif bir enerji. Palakarin disinda olusan vakum enerjisi oldukca fazla olacagindan ve plakalarin icinde ve disindaki enerjiyi esitlemek icin plakalarin disindan iceri dogru bir kuvvet olusur ve plakalar birbirine yapisir.

görsel

Bu etkimeye casimir etkisi denilir.

(bkz: vakum fluktuasyonu)
boşluk denilen yerin de bir enerjisinin olduğunu kanıtlayan etkiye verilmiş isimdir. eğer belli bir hacimde yer alan tüm atomları boşaltırsanız, yani o ortamı vakumlarsanız, orada yalnızca titreşen küçük kuantum ipçikleri kalır. yani bildiğimiz tüm evren bu deli gibi titreşen ipçiklerin birbiriyle olan garip dansı sonucunda şu anki gibidir. çok ilginçtir ama bu gerçekten de böyledir. bilinmeyen ise bunun neden böyle olduğu ve dolayısıyla bu ipçiklerin kaynağıdır. belki de hepimiz magic mushroom kafası gibi bir şey yaşıyoruz. çünkü bu realite gerçekten fazla sıkı ve uçuk.
(bkz: lost)
vakumlu ortamda bulunan nötr maddelerin birbirini çektiğini söyleyen, mikro ortamlarda gözlemlenebilmiş ve kanıtlanmış hendrik casimir buluşu. bu kuvveti kullanarak levitasyonu mümkün kılacağını iddia eden bilim insanları bulunsa da henüz makro alanlarda gözlemlenebilmesi için erkendir.
(bkz: boşluktan bir güç)

çok yararlı edit: http://en.wikipedia.org/wiki/Casimir_effect