bugün

tüyleri diken diken eden, bediüzzaman said nursi cümlesi.

şu şahsiyetin tırnağı kadar olamadık ona yanıyorum. hayatını ortaya koyarak meydan okuyacak kadar dirayetimiz olmadı ona yanıyorum. teslim olduk yıllarca, firavunlara ona yanıyorum.

(bkz: atma hamidiye din kardeşiyiz) hayatını kurtarmak için, zalime boyun eğmek caizdir ama, bilal i habeş gibi olmak, kayanın altında "allah bir" diye inlemek, hz sümeyye olmak daha üstündür. ve "bu sarık bu başla birlikte çıkar" diyebilmek... hangimizin harcı ? bizim gibi light müslümanlar ın mı ? kimse alınmasın sözlerim kendimedir.
(bkz: hay hay)
içindeki değişmeyecekse dışındakine de gerek yok zaten.
bir toplumsal statüyü simgeleyen sarığının çıkarılması halinde, toplumsal statüsünü kaybetmekten korkan din bezirganının son salvosunu ifade eden söz öbeğidir. bugün şapka devriminden dönülmesine imkan yoktur. zaten halkın çoğu, tüm dünyada olduğu gibi şapka da takmamaktadır. bu nedenlerle, ilerlemeyi simgeleyen tüm devrimlere ve bu meyanda şapka devrimine dil uzatanları da kafasına takmayacaktır.
baş olmadığı için kolay olacak hede. ingiliz menşeeli bir isyanın, musulu kerküğü kaybetmenin yegane nedeni olan büyük dini alimin sözleri.
iskilipli Âtıf Hoca'yı hatırlatır birde.
"- hoca! başındaki sarıkta çaput şu şapkada...
onu çıkarıp bunu giysen ne olur?
- reis bey! arkanızdaki bayrakta çaput, ingiliz bayrağı da çaput...
bunu çıkarıp onu assanız ne olur..."
her ağzı olanın konuşmasıyla kudretini yitirmeyecek söz. said nursiye sözü getirmeden şu noktaya değinelim sarık neden önemlidir ki bu kadar?
öncelikle sarıktaki mantık şudur:sarık başta gezen bir kefendir.bunu taşıyan insan her an üstünde bir kefen gezdirir.ölümü her an düşünen zaten malayani ve kötü işlere bulaşmaktan kendini alıkoyar.çoğusuda öldüğü yerde başında ki kefenle gömülebilir.
şimdi bu noktayı aştıktan sonra biliyoruz ki türkiyenin her karışında bir evliya yatar hiç türbesine gidipte sarığını görmediğiniz oldu mu ?
her evliyanın akıllara kazınan bir sözü vardır benimde said nursi hazretlerinden kalan bu. yalnız filminden öğrenenler için söylüyorum ben daha yeni izledim ama pek tat alamadım yavuz bahadır oğlunun barlada diriliş,zindanda şahlanış adında iki ciltlik roman halinde hayatı anlatılır bu sahneyi birde o romanda okuyun.bambaşkadır.neyse ben şimdi said nursi dedim ya başta daha burası dahi okunmadan gelecek eksilerimi bekliyeyim ...
konusu asla bir bez parçası değil, bir paygamber sav sünneti olması sebebiyle anlam bulan, muhteşem cümle.

Aynı mantık yıllarca baş örtüsüyle uğraştı. Dediler siyasi simge, dediler aslında din de bu yok. O tutmadı hakaretler, dediler sıkmabaş bilmem ne. Sarığı yasaklandı, camye takkeyle giden amcalara, takkenin örgü biçimini benzetmeleri sebebiyle, o nur yüzlü insanlara, yaşlılara, yine hakaretler. Neydi o ? Örümcek kafa!

Benim kemoşcam kıttır, bu hakaretleri iki satırda toparlayabiliyorum. Küfür hakaret konusunda uzman kemoşlar çeşitlendirebilirler.

Örümcek kafa
Sıkma baş

Kardeşim! Hiç mi utanmanız yok ? Biraz ya biraz! Bu insanlar bu dine inanıyorlar ve bu kıyafetleri seviyorlar. Niye konuyu medeniyete, çağdaşlığa taşıyorsunuz ? Niye sırf vicdanlarının sesine kulak vermiş bu insanların bu kanaatlerini hakaretle karşılıyorsunuz ? Çağdaş dediğiniz avrupa değil mi 400 senede 400 milyon afrikalıyı katleden ? Hala dünyayı kanlara bulayan ? Onların değil mi o koca saraylar içlerinde tuvaletleri yok. Ortalığa sıçıyorlar, üstüne tüy dikiyorlar, kuruyunca pencereden atıyorlar ? Yine onlar değil mi cinsel özgürlük adı altında her türlü pisliğe batmış bulunan ? Ne istiyorsunuz bizim kültürümüzden,manevi değerlerimizden, kılığımızdan, kıyafetimizden ? Size ne ki ben bu sarığı seviyorum çünkü peygamberim sav seviyor. Bana benim dinimi anlatmaya kalkmayın. Hele hele medeniyet dersi vermeye hiç kalkışmayın.

Biraz da ben küfredeyim mi ? Sikerim öyle medeniyetizi lan! Çağdaşmış! Kıçımın çağdaşları. Sidikli gulsümün torunları, bayırın kirlileri, suratları boyayıp olmuşlar kokana, olmuşlar çağdaş! Bize de yobazlık kalmış, gericilik kalmış. Gericiyiz anam! Deeh! Hadi Yürüyün gidin lan!
"bu bir teklif mi? hallederiz, kolay?"
bu cümleyi eden bir çok baş sarıkla beraber çıkmıştır. günümüzde geçerliğini koruyan felsefe dikleşmeden dik durmak olup bu söze tezat oluşturur. verilmiş sadakası varmış.