bugün

helen fisher'ın bir antropolog olması hasebiyle, yapılan inceleme antropolojinin inceleme alanı ve bakış açısıyla sınırlı kalmıştır.

boşanma vakıalarına çok yakından tanık olan biri olarak ifade edeyim ki, boşanmaların ana faktörü olarak yukarıda dostumun alıntıladığı 3 maddeyi göstermek meseleye oldukça eksik yaklaşmak demektir. zira yazarın diğer toplumsal ve kültürel sebepler diyerek elinin tersiyle bir kenara attığı sebepler, hatta fındık kabuğunu doldurmayacak sebepler asıl sebeplerdir. bu ülkede düğünde takılan altınlar üzerinden kavga çıkartıp ertesi gün boşanma kararı alıyor çiftler.

fisher'ın boşanma istencini, "yeniden üreme" ile bağdaştırması aslında felsefede yabancı olduğumuz bir konu değil. zira arthur schopenhauer aşkın metafiziği isimli kitabında, sıkça evlilik, cinsellik vb. vakıaların en iyi gen haritası ile doğmak isteyen çocuğun (ruhun) bir iteklemesi, dürtüklemesi olduğunu ifade eder.

bana kalırsa günümüzde boşanma sebepleri genel olarak sosyolojik ve psikolojiktir. 100 vakıadan ancak 1'i ve belki de daha düşük oranda insan, boşanma sebebi olarak mevcut eşinden çocuk yapamamasını veya cinsel tatminsizliği öne sürmektedir boşanma sebebi olarak.
Üstte okudugumuz iki şıkta da eksik birşeyler bulunduğu görülüyor olmasına rağmen, yinede bu yazılanların gerçek olmadığını söyleyemeyiz.
Günümüzde insanların boşanma sebepleri arasında ilk sırada gösterilen kültürel yapı aslında son sıralarda artık, çünkü insanlar kendi aile içi kültürünü kendileri belirlemekte ve çok az insan bu kültürü benimsemekte şimdi bir kategoriye koyalım boşanmaya sebep olan durumları.
1. Küçük yaşta evlilikler,
2. Geç evlilikler.
3. Maddi zorluklar.
4. insanların toplumsal degisime uğramaları.
5. insanların artık bu konulara karşı uyanık olmaları.
6. içinde saygı, sevgi, barındırmayan evlilikler.
Başta gelen unsurlar, bu böyle devam eder gider, aslında bu konu üzerinde öyle çok söylenecek şey varki bir kitap yazılabilir.
20 yıllık, 30 yıllık eşler, an itibarı ile birbirlerini anlamadıklarını gerekçe göstererek, ayrılabiliyorlar...!!!
bir insan bu kararın (isteğe bağlı ise) sonucunda değdi diyorsa ve daha mutluysa ayrılma tercihi normaldir. anormal gösteren bizim ülkedeki çoğu kişinin bakış açısıdır. büyük bir olay haline getirmek ve bu konuyu tartışmak çok gereksiz. her şeyi ciddiye almayın.