bugün

madeni, demir paraların aldığı isim.
(bkz: quarter)
siktiri boktan bursalı punk grubu.
piyasada kullanılmasına ve geçerli olmasına karşın tamirata ihtiyacı olan para çeşididir.
tamirciye göturmelısı gereken bakımı gelmıs paradır *
http://www.bozukpara.org
iki parca seklindedir.
(bkz: ytl)
igrenc esprilerin müsebbibi obje. bozuk olum o para at onu sen gibi
(bkz: coin)
(bkz: cepteki bozuk para sesi)
bulgaristan metrosunda metro jetonlarinin maliyetinin pahali olmasi nedeniyle, jeton olarak turk demir paralarinin kullanildigi paradir.
rüyada görüldüğünde sıkıntı, hastalık demek olan nesne..
pantolon cebinde fazla biriktirildiğinde, yırtılmaya neden olan değer.
bir ekonomide kağıt para miktarının %2 lik kısmı kadar arz edilen paradır.
sözlüğe bir daha gelsem alacağım nick olur.
hem metal, hem yıpranmaz, yıne de bozuk yaftasına mustehak olmuş para.
demir paralar için kullanılsa da her para kendinden büyük olan banknota göre bozuk paradır. en büyük banknot müstesna.
çocukluğumda bayramlarda kapı kapı dolaşırken eli bol amcaların,teyzelerin şeker yerine verdiğinde havalara uçtuğum,diğer arkadaşlara da "oluum bakın şanzıman apartmanının 3.katında 5.daire para veriyor" diye yaydığım,,ve o kattaki kişiyi bozuk paralarla iflas ettirdiğim maddi değerinden çok bana manevi şeyleri anımsatan küçük para değeri.
eskiden altın - gümüş gibi değerli madenlerden üretildiği için açıkgöz tipler tarafından kenarlarından kazınan paralardır. sonra kazınan parçalar biriktirilip eritilerek yeniden kalıba dökülüyormuş.

bu sahtekarlık nedeniyle paraların kenarları tırtıklı/yazılı hale getirilmiştir, dikkat ederseniz bu adet hala geçerli.
olmazsa olmazdır, insanı mahçup da eder borçlu da kılar şöyle ki: cebinizde 1 lira 20 kuruş + en küçüğü 20 lira olmak üzere kağıt paralar vardır. canınız sakız, çikolata çeker ancak eve dönecek olduğunuzdan dersiniz ki minibüse veririm bu parayı. ertesi gün işe gidersiniz, kantinden poğaça alırsınız usta derki bozuk yok kalsın sonra verirsin. akşam eve dönerken bakkala uğrarsınız cips alırsınız 20 lirayı tekrar uzatırsınız kalsın der, üstüne pil de alırsınız ancak bakkal bana mısın demez. yarın sabah bilirsiniz ki iş yerinde o para yine bozulmayacaktır, ancak akşam bakkaldan 2. alşverişte neticeye ulaşılacaktır.
sahte para.
Özellikle kağıt para devrinden önce, alışverişte kullanılan paralar altın ve gümüş içeriyorlardı. Her devirde olduğu gibi, o devirde de bulunan bazı düzenbazlar, bu paraları kenarlarından kazıyarak, çok az miktarda da olsa, bu değerli madenleri biriktiriyor, parayı da tekrar kullanabiliyorlardı. O devirlerde tüccarlar, parayı tartıyorlar ve ağırlığı eksikse kabul etmiyorlardı. Tabii, para da elinizde kalıyordu. Antik para kataloglarında dikkat ederseniz, paraların büyük bir kısmının tam yuvarlak olmadığını görürsünüz. Bu sorunu çözmek ve halkı eksik paraya karşı korumak için bozuk paraların kenarları tırtıllı yapılmaya başlandı. Bu tırtıllar sayesinde paranın kenarının kazındığı hemen belli oluyordu ve kenarı kazınmış parayı kimse almıyordu.
Bu adet günümüze kadar devam etti. Artık içinde değerli bir maden bulunmamasına rağmen, bozuk paralarımızın kenarlarında ya tırtıl ya da bir yazı vardır.
Günümüzde madeni paralar 'bozukluk' veya 'ufaklık' adı altında sadece küsuratları ödemede kullanılıyor. Bozuk paralar da para olma niteliklerini kanundan almalarına rağmen, kullanılmaları nda bazı sınırlamalar vardır.
Gerek kağıt, gerekse madeni para olsun, her ikisiyle de yapılan ödemeleri kabul etmemek mümkün değildir. Buna 'Kanuni Tedavül Mecburiyeti' denilir ki, kağıt paralarda bu mecburiyet sınırsızdır. Ödenen miktar ne kadar büyük olursa olsun, bunu karşı taraf kabul etmek mecburiyetindedir. Madeni paraların ise mecburiyeti sınırlıdır. En çok üzerlerinde yazan değerin 50 katını tamamen bozuk para ile ödeyebilirsiniz. Örneğin 50 bin liralıklarla, 2,5 milyona kadar ödemelerinizi yapabilirsiniz ama daha fazlasını da bozuk para ile ödeme isteğinizi karşı taraf kabul etmeyebilir. Kağıt paraların Merkez Bankası tarafından basıldığı bilinir de, madeni paraları Maliye Bakanlığı'nın çıkardığı pek bilinmez. Madeni paraların toplam para stoku içindeki oranı da yaklaşık yüzde 1 civarındadır. insan yüzleri kağıt paralarda önden, madeni paralarda ise yandandır. Madeni paralarda yer çok küçük olduğundan, kabartma tekniği ile bir yüzün tam detayını vermek mümkün olamamaktadır. Yandan bir profil kişiyi daha iyi tanınır kılmaktadır. *
başa bela olan sırf onlardan kurtulmak için abuk sabuk işe yaramaz birşeyler alınan madeni pullardırlar.
ama bide şöyle güzel bir yanları var küçük çocukları mutlu etmenin en basit yoludurlar.
kuru ne olursa olsun ikinci sınıf muamelesi görüyorlar arkadaş, euro 1 tl den alınıyor yazıktır günahtır..
argodaki adı dilenci parası olan değerli maden.