bugün

ilk çıktığı günden beri en afilisini cafe, bar vb. şak diye kendinden önce masaya koyan yurdum insanının yanılgısıdır. garsonlarda 1000 ytl lik telefon varken bilmem nerenin müdüründe 300 - 400 ytl lik telefon olması bunun örneğidir, kanıtıdır.

not: garsonlarda derken yanlış anlaşılmasın, maaş bakımından.. simge olarak yani..
kullanmış olduğu cep telefonunun modelini kendi modeli sanan yurdum insanının (en çok ta gençlerin) kendini düşürdüğü komik durum...
ihtiyaclara cevap vercek özelliklerde olanlarının kullanılmasını kafi buldugum,böyle milyarlar ödiyerek onu birde olimpiyat madalyası gibi boynunda tasıyanlara feci halde kıl oldugum hadise.
gösteriş meraklısı insanlar yaşadıkça devam edecek zihniyettir.bilmezler ki insanların sosyal statüsü cep telefonu modeliyle ölçülmez.*cep telefonu yanlızca yaşantımızı kolaylaştıran bir teknolojik cihazdır şeklinde düşünmezler.
sosyal çevreye kimliğini tanıtma çabalarının türkiyede en çok kullanılan yöntemidir. Elde edilen gelirin %95 i oranında bir meblağ ile cep telefonu alınarak ''BEN BURDAYIM BEN BURDAYIM!'' deme çabaları.
Türkiye insanının önemli bir kısmının cep telefonuna bakış açısıdır. ASllında sosyo-ekonomik durum ile kullanılan cep telefonunun bağlantılı olması anormal değildir. Fakat bütçenin önemli bir bölümü bu aygıta yatırılması hadisesi, insanları bu konuda yanıltmaya yönelik bir davranıştır.

Önemli olan telefonun iletişim için kullanılmasıdır. kendim diye söylemiyorum* ; ben yıllardır aynı telefonumu, boyaları dökülse de, kapağı tutmasa da, pili çabuk bitse de, otu boku olmasa da, ekranı çizik de olsa kullanıyorum, gayet de işimi görüyor. Hiçkimse de bana bu telefonu kullanıyorum diye de sadaka vermeye çalışmadı.
ev, araba, iş gibi maliyetleri çok yüksek olan statü belirleyicileri ile baş edemeyen ezik insanların varını yoğunu ortaya koyup cep telefonu konusunda sidik yarışına girmeleri söz konusudur. karşısındakine " güzel ferrari yapmışsın ama beni ezme bak aynı telefonu kullanıyoruz " mesajı vermeye çalışan tiplerin bakış açısıdır.
yanlış yapılmaktadır,cep telefonundan statü belirlenemez.örnek vermek gerekirse**,vakkorama,diesel,versace gibi markalardan her ay 3'er 5'er alışveriş yapan bir adet model elimizde bulunmaktadır.baba, eski tabirle fabrikatördür.paranın nanona koymaktadır*.eve,yazlığa,gezmeye tozmaya deli para harcanmaktadır,ama normal şartlar altında yaşayan ve tabu bakış açısına sahip kişiyi dumura uğratacak detay hatunun nokia 8310 kullanması,başka telefon da taşımamasıdır.nokia 8310'un piyasa değeri 200 ytl bile değildir.statü belirteci olan cep telefonu bu durumda tongaya düşmüştür.
anlamsız genclik hatalarının bir ornegidir efendim bu..zira herhangi bir insanı sahip oldugu materyaller dogrultusunda sınıflandırmak dogrulugu tartı$ılır bir harekettir..her$eyden once etik degildir..
ha günümüzde bu $ekilde insanlar yok mu var elbette ki farklı iki insan arasındaki diyaloglardan biri $oyledir; bonus; (bkz: tiki diyalogları)

-ahmettin cep tilefonunu gorduueenn müü.
+hayır..
-gormelisiieenn..cok asil duruyor..uzerinde altın i$lemelr vııardii..
+sanane
-ama ben baya bi begendim,onu belirtiyorum..bizimkilere baskı yapıcam banada alsınlar..
+banane

gorulugu uzere dunyevi nesnelerden haz almayı kendine amac edinmi$ ve insanlarıda kendi kafasında kurdugu kuramlar dogrultusunda sınıflandırmı$ basit,amacsız bir insan hareketi olan bu statule$tirme,gun be gun carpık bir $ekilde yapılanan gencler arasında yayılıyor..sadece ceptelefonumu..hayır..araba..sigara markası..puro..kıyafet..ayakkabı modeli..vss..gibi bircok maddi nesne..nedir ki yani bu..sonucta hepimiz ölücez ve bir bakmı$sın ki azot olmu$sun,karbon olmu$sun dogaya karı$mıssın..su olmu$sun..
telefonun modeli ve dogal olarak da fiyati arttigi zaman, kendi degerinin de buna bagli olarak dogru orantili arttigini, sinif atladigini düsünen insan modeli.
(bkz: nokia 6630)
statuko sahibi cebin kontorlu olması ayrı bir muammadır.
cok önceki gözlerime dayanarak cöpten artik toplayan insanin bile gayet iyi modeldeki cep telefonuna sahip oldugunu göz önünde bulundurursak, artik hic bir statü belirtecligi filan kalmamistir.
parayla alınan ya da parayla cezbedilen ve açıkta/görünürde taşınan şeyler ne olursa olsun bir statü göstergesidir. cep telefonu da bunlardandır; markalı giyim hastalığı da.

bir başka örneği de yanlarından özellikle bir kısım mankeni hiç eksik etmeyen şirket sahibi ya da şirket sahibi oğlu playboylardır.
50 ytl taksidi 24 ay ödeyip evkurdan alınacak bir cep telefonu statü belirliyorsa toplumda sınıf atlamak ne kadar kolaydır. en başında paran olması senin ekonomik sınıfını belirlesede sosyal sınıfını belirlemez. zira adamlık müessesesi paraya değil ahlaka,eğitime ve kültüre dayalıdır.
(bkz: vertu)
-: hedecan bak birader ya beraber gezmeyelim ya da benleyken kapat telefonunu.
+: ne alakası var basurcan yaa
-: olm çıkartıyorsun ortalık yerde 3310'u kızlar mızlar kaçıyor. Siz diyenler Sen demeye başlıyor. Birader çok ciddiyim ya kapa ya beraber gezmeyelim.
+: ya bi s.ktir yaaa
kişilerin kendilerine eksik gördükleri özelliklerini cep telefonunun sıkışık devre şemasında bulmaya çalışırken mikro işlemcilerin arasında sıkışıp kalmış olan egolarını tatmin etmelerinin bir sonucudur.