amerikan ordusunun, (hani nerdeyse) açıkça türkiye'yi işgal tatbikatına verdiği isim.

(bkz: millenium challenge 2002)
(bkz: abd nin türkiye yi işgal tatbikatı)
gelişmiş ülkelerin iştahı ve gelişen ülkelerin yükselen şansı.

türkiye ve iranın iki mihver devlet, ve orta doğu haritasında tarihsel ve reel-politik, reel-stratejik, reel-ekonomik bağlamda en güçlü devletler olması itibariyle, kendini tek güç hisseden ülke abdnin işgalden tutun bizi ve iranı tarihen silmeyi arzu eden iç düşüncelere sahip olmasını yadırgamamak gerekir.
egemen ülkelerde çağın gereklerine uyan devletler arası münasebetleri önceleyen olduğu kadar, hastalıklı, neo con vari aşırı emperyalist-faşist eğilimler mevcuttur.
abd, 1900 yıllarının sonu itibariyle türkiyede egemnleşme istidadı gösteren, avrasya-rusya-çin yani şanghay beşlisi merkezli neo emperyalist politikalara karşı, türkiyeyi kaybetmeme ve iranı gözetim altında tutma yönünde kimi politikalar geliştirmiş, efsanevi tatbikatlar planlamıştır. planın ilk ayağı ırak olmakla beraber, ıraka girerken türkiyeyi yedeklemek, gerekirse orta doğu coğrafyasına istilacı güç olarak dahil etmek stratejisi açıktı.
akpnin yeni ve acemiliğine rast gelen 1 mart macerası, akpye vücut veren ana damarın müdahalesiyle boşa çıkarılınca, abdnin ırak işgal planı önlenememiş ama ardı sıra güdülen orta doğu türkiye hayalleri yarım kalmıştır.
insanların olduğu kadar ülkelerinde yıldızının parladığı kırılma anları vardır, işte 1 mart tezkeresinin reddi sonrası arap-müslüman coğrafyada yükselen değer olarak, yeni gelişmeleri iyi okuyan türkiye; belki osmanlının erişemediği prestiji yakalamıştır.
ancak afrikanın kuzeyinde cereyan eden olayların etkisi, abd ve diğer gelişmiş ülkelerin mısırdan başlayarak özellikle suriye üzerinde benzer senaryoları simetrileştirme arzuları, türkiyenin 0 problem hamlesine ket vururken, yeni oyunlar için dekor tanzim edilmeye gayret gösterilmektedir.
şayet türkiye, aynı dönemlere rastlayan ve şike kokan yeni pkk dalgasını, kimi güçlerin beklentisinin aksine gürültüsüzce kontrol altına alır ve suriyeye dış güçlerin müdahalesine imkan vermeden suriyede bir sonuca ulaşabilirse, tabir yerinde ise kefeni yırtmış demek olacaktır. zira orta doğu şu anda dünya genelinde en huzursuz bölgedir, iki cihan savaşından çözümsüz çıkan orta doğuda bu gün artık taraflar bir şekilde sonuca gitmek istemektedir.
şu anda dünya krizi, kıta avrupasının inanılmaz zaafı, avantajdır. ve görülen o ki, bir yandan askeri harekat hazırlığı (her ihtimale karşı), öte yandan bankacılık üzerinden yeni ekonomik yapılanma teşebbüsleri, türkiyenin eline geçen fırsatı değerlendirebileceğine işaret hamleleridir.
4 temmuz 2003 tarihinde türk askerinin başına çuval geçirilmesidir. açık ve net. bundan büyük bir utanç için wikileaks belgelerine de bakabilirsiniz.

ne zaman birisi başka bir kişi hakkında dert yanmak istese durağı ankara abd büyükelçiliği olmuş. adamlar herkesten bir şeyler dinlemiş, dinler dinlemez de bunları washington'a yollamış. birisi elde ettiği bir belgeyi savcıya götürmeden önce abd büyükelçisine götürüyorsa bu ülkede adaletten, demokrasiden hele hele bağımsızlıktan hiç dem vurmayın.