bugün
- kendin hakkında bir entry bırak8
- 0 0 7 için nasihat yazısı4
- apo'nun villası11
- sinek as'a parfüm önerileri5
- rtük ün evlendirme programlarını yasaklaması4
- donald trump'un türk askerini övmesi10
- diablo 56
- date'e çıkmak isteyen burnunu yaptırmış kız3
- hasan atilla uğur11
- mazotun yarım litresi 50 tl24
- hoşgeldin kocacığım7
- gs sarısı ile gs kırmızısını karıştırmak3
- mesih inananları kurtarmaya gelecek2
- tom barrack7
- erkekler neden evlenmek ister15
- yazarların ruh hali2
- arwen4
- müslüman bir millet olmamız2
- anadoludaki belediyeye dönmüş üniversiteler2
- para yok huzur var11
- silvermist yazare2
- adananın görseli2
- kore savaşı2
- rad suresi 26 ayet4
- günlük 200 liraya çalışmak2
- tokmakçının anlamını bilmeyen kız5
- dede tavsiyeleri6
- hangi sözlük kızısın10
- çomartokrasi4
- kürdü sevin21
- arkadaşlar ben yine kilo aldım ya12
- spor yaparken tayt giymenin asıl amacı5
- hiç bir diktatör iç savaş çıkarmadan gitmez9
- saddam hüseyin9
- 17 eylül 2026 beşiktaş marsilya maçı18
- regl olan kadına söylenmemesi gerekenler7
- rock grubu kurmak için köyden beyoğluna gelmek6
- gregor samsa3
- günün sözü11
- seninle şöyle olabildik6
- sözlük yazarlarının gerçek adları41
- sizi bütün milletlere üstün kıldığımı hatırlayın5
- yusuf suresi 39 ayet2
- olympique marseille4
- erkek aşagı erkek yukarı6
- muslettin amca ile sinagoga gidiyoruz zirvesi5
- araba alınca yapılacak şımarıklıklar8
- sözlük erkeklerini annelerine şikayet etmek3
- borsada dönen dönerler4
- güne almanca bir cümle bırak11
hemen hemen her vıcık vıcık madde ile yapabileceğimiz balon yavrusu. 2-3 saniye sonra "pinnn" diye batlar. ha bir de, sudayken salınca brolobrolobrolo diye yüzeye çıkan oluşum.
küçük bir balona küçültme ekiyle seslenme halidir.
rengarenktirler, bir de oyuncakları vardır.
çocukken bişeyci adını taktığım pazardaki o amcalarda bu baloncuk yapan oyuncaklardan hep olurdu. ben ona baloncuk makinesi derdim, asıl adının ne olduğunu hala da bilmiyorum.
bunlar silindir şeklinde plastik bir kutu, ve kutunun kapağında ucunda yuvarlak bir halka olan çubuktan oluşan basit bir düzenekti. kapağından tutup o halkayı silindirin içine iki üç kez sokup, çıkarırdınız. halkanın içinde sabundan saydam bir zar görürdünüz, işte o zar var ya, tüm eğlencenin kaynağıdır o zar. sonra halkanın içine hafifçe üflerdiniz, zar bir anda şişmeye başlardı. sonra nefesinizi korumak ister gibi, ayrılırdı halkadan ve içinde nefesiniz dolu saydam bir baloncuk etrafda dolaşmaya başlardı bir anda etraf rengarenk baloncuklarla dolardı.
ben baloncukları evin balkonunda yapmayı severdim. bir anda tüm sokak baloncuklarla dolardı, insanlar bunlar da nereden gelmiş diye düşünürken, ben rengarenk sokağı izler, mutlu olurdum bazı baloncuklarsa bulutlara yolculuk yapmayı tercih ederdi. yükselir, yükselir, sonra gözden kaybolurlardı, bazıları ise patlardı. ama ben patlamayanların da bulutlara gittiğini zannederdim. daha sonra büyüyünce, okulda o patlamayanların da bulutlara ulaşamadan patladığını öğrendim. basınçla alakalı bir şeymiş. (işte okullar bazen böyle küçük bir çocuğun masum hayallerini yerle bir edebiliyor.)
bu baloncuk makinesinin de kötü bir yani vardı. içindeki o sihirli sıvı bitince, kendi yöntemlerinizle, sabun ve su kullanarak evde o karışımdan yapmaya çalışırdınız, lakin başarılı olamazdınız. artık baloncuklar eskisi kadar renkli ve çok olmazdı. sanki hayata küsmüş gibi olurlardı. bu yüzden baloncuk makinesinin içindeki sihirli sıvı bitince de tüm eğlence bitiverirdi.
lakin ben yıllar sonra, internette o sihirli karışım hakkında ufak tefek bilgiler buldum.
kabın yarısına gliserilli deterjan ekleyin. sanırım sıvı sabun da olur. aynı şey çünkü. (bazen okul size böyle yararlı şeyler de öğretebiliyor.)
onun üstüne kabın çeyreği kadar kolonya ekleyin.
geri kalana da yaklaşık 10-20 damla aseton ekleyin. daha fazla da olabilir.
eğer daha yükseklere uçabilen, daha zor patlayan baloncuklar istiyorsanız, toz şeker ve duvarkağıdı tutkalı kullanın.
koccamaaan baloncuklar için şampuan ve arap sabunu da kullanabilirsiniz.
sonra oluşan karışımı çalkalayın. işte hazııır! artık eskisi gibi rengarenk ve büssürü baloncuk yapabilirsiniz. hadi kolay gelsin.
çocukken bişeyci adını taktığım pazardaki o amcalarda bu baloncuk yapan oyuncaklardan hep olurdu. ben ona baloncuk makinesi derdim, asıl adının ne olduğunu hala da bilmiyorum.
bunlar silindir şeklinde plastik bir kutu, ve kutunun kapağında ucunda yuvarlak bir halka olan çubuktan oluşan basit bir düzenekti. kapağından tutup o halkayı silindirin içine iki üç kez sokup, çıkarırdınız. halkanın içinde sabundan saydam bir zar görürdünüz, işte o zar var ya, tüm eğlencenin kaynağıdır o zar. sonra halkanın içine hafifçe üflerdiniz, zar bir anda şişmeye başlardı. sonra nefesinizi korumak ister gibi, ayrılırdı halkadan ve içinde nefesiniz dolu saydam bir baloncuk etrafda dolaşmaya başlardı bir anda etraf rengarenk baloncuklarla dolardı.
ben baloncukları evin balkonunda yapmayı severdim. bir anda tüm sokak baloncuklarla dolardı, insanlar bunlar da nereden gelmiş diye düşünürken, ben rengarenk sokağı izler, mutlu olurdum bazı baloncuklarsa bulutlara yolculuk yapmayı tercih ederdi. yükselir, yükselir, sonra gözden kaybolurlardı, bazıları ise patlardı. ama ben patlamayanların da bulutlara gittiğini zannederdim. daha sonra büyüyünce, okulda o patlamayanların da bulutlara ulaşamadan patladığını öğrendim. basınçla alakalı bir şeymiş. (işte okullar bazen böyle küçük bir çocuğun masum hayallerini yerle bir edebiliyor.)
bu baloncuk makinesinin de kötü bir yani vardı. içindeki o sihirli sıvı bitince, kendi yöntemlerinizle, sabun ve su kullanarak evde o karışımdan yapmaya çalışırdınız, lakin başarılı olamazdınız. artık baloncuklar eskisi kadar renkli ve çok olmazdı. sanki hayata küsmüş gibi olurlardı. bu yüzden baloncuk makinesinin içindeki sihirli sıvı bitince de tüm eğlence bitiverirdi.
lakin ben yıllar sonra, internette o sihirli karışım hakkında ufak tefek bilgiler buldum.
kabın yarısına gliserilli deterjan ekleyin. sanırım sıvı sabun da olur. aynı şey çünkü. (bazen okul size böyle yararlı şeyler de öğretebiliyor.)
onun üstüne kabın çeyreği kadar kolonya ekleyin.
geri kalana da yaklaşık 10-20 damla aseton ekleyin. daha fazla da olabilir.
eğer daha yükseklere uçabilen, daha zor patlayan baloncuklar istiyorsanız, toz şeker ve duvarkağıdı tutkalı kullanın.
koccamaaan baloncuklar için şampuan ve arap sabunu da kullanabilirsiniz.
sonra oluşan karışımı çalkalayın. işte hazııır! artık eskisi gibi rengarenk ve büssürü baloncuk yapabilirsiniz. hadi kolay gelsin.
Gündemdeki Haberler
Güncel Önemli Başlıklar