bugün

1905 yılında izmir'de doğan Sümer ilk ve orta öğrenimini burada yaptıktan sonra 1925-1928 yılları arasında Marsilya Ticaret Okulu'nda öğrenim görmüştür. Bu arada Chephile Berengier atölyesine devam etmiş ve bundan sonra devlet hesabına öğrenim için Paris'e gitmiş, buradan P. Baudovin atölyesinde çalışmıştır. Bu dönemde Paris'te katıldığı bir yarışmada gümüş madalya almıştır.

Sanatçının, resim anlayışı yıllar içinde doğalcı, yalın bir anlatım biçimi benimsemiştir. 1932 yılında halkevleri tarafından Anadolu'ya gönderilen sanatçı, resimlerine Anadolu çizgilerini de yansıtmıştır. 1939 yılında çizdiği Afyon görünümlerini, natürmort ve portre çalışmaları izlemiştir. Ayetullah Sümer, ayrıca Atatürk ve inönü'nün de birçok tablosunu yapmıştır.

Devlet Güzel Sanatlar Akademisi'nde uzun yıllar öğretim üyeliği yapan Ayetullah Sümer bizdeki Empresyonist kuşağın içerisinde yer almaktadır. Genellikle koyu tonların egemen olduğu resimlerdeki buğulu atmosferler, onun karamsar ve içedönük dünyasını yansıtmaktadır. 1979 yılında vefat eden sanatçının birçok özel koleksiyonda eserleri mevcuttur. Ayrıca, "Bir istanbul Manzarası-1943", "Kitaplar Hayatın Masalı - 1951", "Bakır Kaplar-1955" gibi önemli eserleri de istanbul Resim ve Heykel Müzesi'ndedir.

içte ve dışta bir çok karma sergiye eser veren, ara sıra özel sergiler düzenleyen Ayetullah Sümer'in başta Resim ve Heykel Müzesi'nde olmak üzere pek çok resmi ve özel koleksiyonlarda eserleri bulunmaktadır. 1979 yılında kaybettiğimiz sanatçının 1934'te Galatasaray sergisinde sergilediği "Daktilo" adlı kompozisyonu da o günlerde heyecan yaratan bir çalışmasıdır.