(bkz: #33227789)

çok baş ağrıtır.
avrupa'da işgücüne katılım oranları türkiye'nin aksine çok yüksektir. ab'de bu oran yüzde yetmişleri buluyor, bizde ise yüzde 49'larda. kadınların işgücüne katılım oranı türkiye'de yaklaşık yüzde 29 iken ab de yüzde 64'ler seviyesinde. bunun yanında bizde yapılan istatistik hileleri söz konusu. adam ayda bir saat çalışsın, işsiz görünmüyor. part time çalışanlar da aynı şekilde. bir de iş aramaktan umudunu kaybedip resmi olarak son bir ayda herhagi işkur gibi bir resmi kuruma başvuru yapmamış ve tüik tarafından bu yüzden işsiz sayılmamış bu yüzden istatistiklere girmeyen büyük de bir kesim var. hesaplama yöntemi de yanlıştır; ab ülkelerinde uyduruk bir şekilde, anketlerle, tahminlerle işsizlik rakamı hesaplayamazsınız. o yüzden işsizlik rakamları bizde gerçeği asla yansıtmıyor. bir de bizde ab ülkelerinin tersine eğitimli genç işsizlik oranı oldukça yüksektir. bu da başka bir düşündürücü konudur.
% 30 üzeri 6 ülke var. % 20 % 30 arası 11 ülke.
büyük bir kalkışmaya yol açacak cinstendir.

görsel
Türkiye'de işsizlik oranı çeşitli makyajlarla hesaplanmaktadır. Mesela TÜiK eskiden 3 ay öncesine kadar iş başvurusunda bulunanları kapsama alırken artık son kararıyla makyaj amaçlı olarak bir ay öncesine kadar iş başvurusunda bulunanları dikkate almaya başlamıştır. Bu da tabi işsizlik oranının düşük çıkmasına sebep oluyor.

Avrupa'da da bir aya kadar olan işbaşvuruları dikkate alınır. Yalnız bizdeki sorun şurda: Avrupalı bilinçli bir şekilde her ay iş başvurusunu yeniliyor ve başvuru kanalları (kariyer siteleri, işçi ve iş bulma kurumları gibi kanallar bunlar, kalkıp da esnafların camekanlarındaki çırak aranıyor ilanlarına cevap verenleri kimse siklemiyor) çok yogun ve bilinçli kullanılıyor. Bizde ise kariyer.net'e ilan bırakan biri allah bilir yedi sekiz ay koyun gibi bekliyor. Ayrıca Türkiye'de bu kanalları kullanan çok az, ya küçük ilanlar ya da camekan ilanları etkkili oluyor.

Dahası sayılan ülkeler şu an küresel krizden en çok babayı tutmuş ülkeler. ispanya ve Yunanistan'ın nasıl iflasın eşiğinden döndüğünü herkes biliyor. Yalnız bu ülkeler en zor zamanlarında bu oranları gördüler ve muhtemelen atlatacaklar.

Ya Türkiye? Dünyada likidite bolluğunun adeta okyanusları aştığı ve gelişmekte olan ülkelerin bundan babalarının malıymış gibi nasiplendiği bir dönemde dahi gittikçe yükselen işsizlik oranı ne olacak? Bakın Haziran'da %9.1 geldi ki sezonluk yaz mevsimi işçiliği yüzünden bu oran hep mayıstan düşük çıkar. Temmuz'da da %9.8 bekleniyor. Gerçek işsizlik ise %20 civarında.

iyi değil yani görünüm.
iş kur!a kayıtlı olanların %18 olduğu işsizlik oranını avrupa ülkeleri ile kıyaslayan kardeşimizin bizi bilgilendirdiği oran.

sorun sadece hükümette değildir. 4 milyar maaş alan bir adamın sigortasını asgariden gösteren iş adamlarında da sorun vardır.
Gizli işsizlik ve iş aramaktan umudunu kesen kitleyi görmekden gelerek ököpö'ye yaltaklanma girişimi...
ispanya da yüzde 52, fransa da yüzde 50, yunanistan da yüzde 58 kısacası ab de ortalama yüzde 50 olan orandır.
ülkemizde genç işsizlik oranı yüzde 18 dir.