bugün

avrupa birleşik devletleri hayalinin günümüzdeki yansıması olan avrupa birliği, yeni bir slogan değil aksine eski bir slogandır. napolyon döneminden beri günümüze kadar taşınan bu hayali ise engelleyen yegane şey; merkezi kapitalist ülkelerin ya da daha bilindik bir tabirle emperyalist devletlerin, kendi aralarındaki bitmek tükenmek bilmeyen çelişkileridir. son 15 yıllık gelişmelerde ortak pazar arayışının üst noktalara çıkması avrupa anayasının gerici bir hayale bürünmesi ile son bulmuştur. anayasa üzerindeki son atılımlar ise avrupa'da yaşayan halkların çıkarından çok egemenlerin çıkarını gözeten bir gelişmedir ve küçük bir etkisi vardır ab'nin ömründe.

tüm bunlara karşın jeo-stratejik yazılar yazan kurumlar gibi avrupa birliği'nin 10-15 yıllık ömrü vardır demek en basit tabirle kestirip atmaktır. 10-15 yıl sonra ab bulunmasa bile bu yapılan öngörülerin doğruluğunu kanıtlamaz ancak tahmin gücünün yüksekliğini kanıtlar. kapitalist sistemin değişimlerini algılayarak ab'nin ömrünü biçimlemek doğru olandır.

1900'lerin başarında bile gerici olarak görülen avrupa birleşik devletleri hayali dünyanın ve kendi halklarının kanını emmekten başka belirli bir statü dışında bir şey vermeyecektir. avrupa birliği'nin ne zaman yıkılacağı tam olarak bilinmese bile eninde sonunda bu şekil(kapitalist, piyasacı) bir ab hayaldir ve yıkılmaya mahkumdur.
hammaddeye bağlı olan süredir.avrupa'daki ülkeler elbet bir gün hammadde sıkıntısı çekmeye başlayacaklardır ve bu ihtiyacı gidermek için 3. dünya ülkelerinde, askeri savunması yetersiz olan ülkelerde ağır soykırımlar yapacaktır ama avrupadaki ülkelere, komşularına daha ilk aşamada saldırmayacaktır hatta daha iyi geçinmeye bakacaktır taki az gelişmiş ülkelerdeki hammadde kuruyana kadar.işte o zaman çok büyük katliamlar, yıkımlar, savaşlar komşu momşu dinlemeden oluşacaktır.fakat ne zaman oluşur onu bilemeyiz...
fazla uzun olmayacağı konusunda pek çok kişinin hemfikir olduğu ömürdür. avrupa birliği ülkelerinde yaygınlaşan işsizlik problemleri, avrupa ülkelerinin birer birer ekonomik açmaz içine girmesi, hammadde konusunda açığa çıkmaya başlayan sıkıntılar ve enerji konusunda gün geçtikçe dışarıya özellikle de rusya'ya bağımlılıklarının artması bu sürecin göstergelerindendir.

avrupa birliği ilk etapta abd ve sscb bloklarına karşı kendi gücünü oluşturmak isteyen avrupa ülkeleri tarafından kurulmuştur. ilk zamanlarda yaşam standartlarının kalitesi açısından pek çok ülkeyi cezbetmiş ve kendine çekmeyi başarmıştır. günümüze gelindiğinde ise başta ekonomik olmak üzere çeşitli sıkıntılar oluşmuştur. birlik aynı zamanda da dünya konjonktüründe istenilen siyasi varlığı ortaya koyamamıştır. çatırdama sesleri gelmeye başladığında ise genişleme eğilimine gidilmiş, taze kanlar aranmaya başlanmıştır.

ancak tüm çabaların yetersiz olduğu görülünce eski avrupa'nın saldırgan imajına geri dönülmeye başlanmıştır. içinde bulunduğumuz günlerde fransa ve ingiltere'nin libya'ya saldırmak için can atmasının altında yatan nedenlerden biriside budur. birliğin lokomotif ülkeleri olan almanya ve fransa artık tüm birliğin yükünü omuzlamak istemiyor gibi durmaktadır. ingiltere ise avrupa'dan ziyade amerikan mantalitesine ve yandaşlığına daha yakın bir pozisyonda duruyor. geriye de birliği sürükleyebilecek bir lokomotif güç kalmıyor.

sonuca gelirsek, avrupa ülkelerinin herbiri artık kendi başlarının çaresine bakmaya çalışacaktır. duruma göre farklı ittifaklara ve müttefikliklere yöneleceklerdir. daha çok saldırganlaşacak ve daha fevri hareket edeceklerdir. her durumda avrupa birliği'nin ömrü fazla değildir ve asya'nın yükselişine karşı koyacak güçleri pek kalmamıştır.
2023 ü görmez.
(bkz: ben diyim 10 sen de 20)

(bkz: var mı arttıran)