bugün

avrupa birliği nin ömrü

avrupa birleşik devletleri hayalinin günümüzdeki yansıması olan avrupa birliği, yeni bir slogan değil aksine eski bir slogandır. napolyon döneminden beri günümüze kadar taşınan bu hayali ise engelleyen yegane şey; merkezi kapitalist ülkelerin ya da daha bilindik bir tabirle emperyalist devletlerin, kendi aralarındaki bitmek tükenmek bilmeyen çelişkileridir. son 15 yıllık gelişmelerde ortak pazar arayışının üst noktalara çıkması avrupa anayasının gerici bir hayale bürünmesi ile son bulmuştur. anayasa üzerindeki son atılımlar ise avrupa'da yaşayan halkların çıkarından çok egemenlerin çıkarını gözeten bir gelişmedir ve küçük bir etkisi vardır ab'nin ömründe.

tüm bunlara karşın jeo-stratejik yazılar yazan kurumlar gibi avrupa birliği'nin 10-15 yıllık ömrü vardır demek en basit tabirle kestirip atmaktır. 10-15 yıl sonra ab bulunmasa bile bu yapılan öngörülerin doğruluğunu kanıtlamaz ancak tahmin gücünün yüksekliğini kanıtlar. kapitalist sistemin değişimlerini algılayarak ab'nin ömrünü biçimlemek doğru olandır.

1900'lerin başarında bile gerici olarak görülen avrupa birleşik devletleri hayali dünyanın ve kendi halklarının kanını emmekten başka belirli bir statü dışında bir şey vermeyecektir. avrupa birliği'nin ne zaman yıkılacağı tam olarak bilinmese bile eninde sonunda bu şekil(kapitalist, piyasacı) bir ab hayaldir ve yıkılmaya mahkumdur.