bugün

avrupa birliği nin ömrü

fazla uzun olmayacağı konusunda pek çok kişinin hemfikir olduğu ömürdür. avrupa birliği ülkelerinde yaygınlaşan işsizlik problemleri, avrupa ülkelerinin birer birer ekonomik açmaz içine girmesi, hammadde konusunda açığa çıkmaya başlayan sıkıntılar ve enerji konusunda gün geçtikçe dışarıya özellikle de rusya'ya bağımlılıklarının artması bu sürecin göstergelerindendir.

avrupa birliği ilk etapta abd ve sscb bloklarına karşı kendi gücünü oluşturmak isteyen avrupa ülkeleri tarafından kurulmuştur. ilk zamanlarda yaşam standartlarının kalitesi açısından pek çok ülkeyi cezbetmiş ve kendine çekmeyi başarmıştır. günümüze gelindiğinde ise başta ekonomik olmak üzere çeşitli sıkıntılar oluşmuştur. birlik aynı zamanda da dünya konjonktüründe istenilen siyasi varlığı ortaya koyamamıştır. çatırdama sesleri gelmeye başladığında ise genişleme eğilimine gidilmiş, taze kanlar aranmaya başlanmıştır.

ancak tüm çabaların yetersiz olduğu görülünce eski avrupa'nın saldırgan imajına geri dönülmeye başlanmıştır. içinde bulunduğumuz günlerde fransa ve ingiltere'nin libya'ya saldırmak için can atmasının altında yatan nedenlerden biriside budur. birliğin lokomotif ülkeleri olan almanya ve fransa artık tüm birliğin yükünü omuzlamak istemiyor gibi durmaktadır. ingiltere ise avrupa'dan ziyade amerikan mantalitesine ve yandaşlığına daha yakın bir pozisyonda duruyor. geriye de birliği sürükleyebilecek bir lokomotif güç kalmıyor.

sonuca gelirsek, avrupa ülkelerinin herbiri artık kendi başlarının çaresine bakmaya çalışacaktır. duruma göre farklı ittifaklara ve müttefikliklere yöneleceklerdir. daha çok saldırganlaşacak ve daha fevri hareket edeceklerdir. her durumda avrupa birliği'nin ömrü fazla değildir ve asya'nın yükselişine karşı koyacak güçleri pek kalmamıştır.