bugün

(bkz: körler sağırlar birbirini ağırlar)
insan doğduğu andan itibaren içinde bir tanrı sevgisi vardır bu zamanla öğrenilerek din şeklini alır. ve bazıları insanların tüm samimiyetiyle inandıkları kutsal değerleri kendi çıkarları adına kullanır. orta çağdan yakın çağa geçerken yaşanan fransız ihtilali ile insanlar papanın ve kilisenin kendilerini kullandığını, matbanın bulunmasıyla incilin yaygınlaşmasıyla üstünde değiştirmeler yapıldığı anlaşıldı. ve o günden sonra kilise ve din adamlarına karşı büyük bir güvensizlik başladı çünkü herkes yıllarca papanın kendi çıkarları için kiliseyi kullandığını anladı. sonrasında farklı mezhepler de ortaya çıkmasına rağmen hiç kimse eskisi kadar din adamlarına güvenemedi ve halkın çoğu ateist yani hiç bir kutsal varlığa inanmayan kişiler oldu. ve ateistlik avrupada oldukça yayıldı. tabiki herşeyi batıdan örnek almaya başlayan osmanlı modernleşerek cumhuriyeti kursa da yine de batılaşmaya devam etti. ve baktılar ki avrupa daha refah içinde, baktılar ki daha mutlular sebebini araştırdılar, sonuç olarak çoğu ateist çıktı. herşeyi aynen aldık bi bu eksikti birde bunu alalım o zaman olacak düşüncesiyle özenti toplumun, özenti inanışıdır.
"bir ateist ağlıyor gözleri yaşlı
yalnız bir imansızdı dağları aştı.
ağla imansız ağla,
ben de ağlayayım
bu topraklardan sana
kedi bağlayayım."
inanmadıkları halde, o zaman bu niye böyle, aaaa bak bak bak kuranda şöyle olmuş mümkün değil diye yorumlar yapan insanlar topluluğu. kardeşim madem inanmıyorsun salla boş ver bak sen dalgana, takıl kafana göre, yaşa hayatını, nasıl olsa bir daha dirilmeyeceksin şu üç günlük dünyada, değmez be kardeşim kafa patlatmaya.
Çoğu kişi tarafından dikkat çekilmek, farklı olduğunu ispat etmek için yapılan bir seçimdir.
Bu konu hakkında en çok yanılgıya düşülen taraf inanç olduğudur. Ateizm bir inanç değildir. Zaten inanç olduğunda özgür düşünceden uzaklaşacağından, din ile kesişir. Ateizm sorgulamaktır, araştırmak, tüm nedenleri tek bir sonuca bağlamak yerine her sonucun bir nedenini arar. Kolay olana kaçmaz. Araştırır bilgi edinir mantık çerçevesinde değerlendirtikten sonra 'anlar' inanmaz. inanmak, bir şeye körü körüne bağlanmak, sorgulamamaktır. Ama ateizm sorgudan çıkan sorguya dayanan bir yapı izler.

edit: imla
Ateist birey ; zor zamanlarında gökyüzünden yardım dilemek yerine , beynini kullanarak çözümler üretir.
Bilinçsiz eleştirilerden önce dünyayı değiştiren bilim insanları ve felsefecilwrin ne kadar büyük bir kısmının ateist olduğunu hatırlayın , ya da öğrenin .
aslen yahudi olan bir tanesiyle aynen şu muhabbet geçmiştir aramızda:

ben : evrenin oluşumuna yorumunuz nedir?

o: evrenin oluşumunda çok güçlü bir enerji vardır. kozmik bir enerji.

ben: peki evreni oluşturan bu enerjiyi bana gösterebilir misiniz veya siz bu enerjyi görebildiniz mi hiç? yeni evrenler oluşturmak adına bahsettiğiniz bu enerjiyi kontrol altına almak mümkün mü?
o: şimdi bak o şöyle oluyor

ben: nasıl oluyor?
.........
.........

ben: bekliyorum

o: ben dönücem sana yoğunum şimdi.
başını kuma gömen insanlara verilmiş isimdir. Düşünüyorum da kökenimizdeki yaratığın bir dizi gelişigüzel mutasyon sonucunda evrimleştiği konusunda ısrar edenler yaşamın amaçsız olduğu konusunda kör bir direnişe kapılır ve etrafımızı saran sayısız mucizeyi görmezden gelirler. Öldüğümüzde yok olup gideceğimizi düşünür, ruh diye birşeyin olmadığını kabul eder ve yaşamın hiç bir anlamı olmadığını dayatırlar kendilerine. .

neden burdayız? amacımız ne? öldükten sonra ne oluyor? dünyaya gelmenin sadece bir kaza olduğunu düşünen inançsızlar için bunlar anlamsız sorulardır. .

öldüğünüz zaman herşeyin bittiğine inanıyorsunuz dünyanız yaşamınız bilinciniz yok olup gidiyor. ama inançsızların çoğu yine de, sanki ölümden sonra bir yaşama inanır gibi yaparak yaşıyor. Reddettikleri dinin dayattığı etik yasaya uyarak yapıyorlar bunu: yalan söyleme, hile yapma, çalma vesaire

Ünlü felsefeci Decartes tümdengelimi kullanarak nedenin de en az sonuç kadar gerçekliği olmasını söyleyen Nedensellik ilkesini oluşturdu ve şu tezi ortaya attı:
"Sonsuz mükemmelliğe sahip Allah(Rab) hakkında bir fikrim var. Bu fikir bir yerden gelmiş olmalıdır çünkü bir şeyin hiçlikten gelmesi olanaksızdır". . . .
birçok kişinin kafasında farklı ve doğrudan öyle uzak bir ateist portresi şekillenmiş ve bu portre yalanlarla öyle iç içe geçmiş ki, bu durum, 'ateist'in gerçekten ne anlama geldiğini kimsenin bilmediği düşüncesine sevk etmiştir bendenizi. hafiften, naçizane başlayalım.

öncelikle, 'ateizm' kelimesi, yunanca'daki 'theos (tanrı)' kelimesinin önüne 'tanrısız' anlamına gelmesi amacıyla 'a' ekinin getirilmesiyle oluşmuş olan 'atheos' sözcüğünden türemiştir. yani, genel kanının aksine, kökeni, anti-teizm (tanrı karşıtı/düşmanı) değildir.

birçok ateistin, hayatlarında büyük vurgunlar yemiş, bunun sonrasındaysa tanrıya bir başkaldırışa girişmiş bir birey olarak bu yola girdiklerini iddia eden kimi insanlar gördüm. bu şekilde ateist olanlar vardır mutlaka. kesinlikle katılıyorum, sırf şekilcilikten ateist olanlar da var. ancak bunlar, ateistlerin gerçekten küçük bir kısmını kapsıyor.

ateistler de sever, kimi şeylere (insanlık, aile, dostluk, barış, hırs, başarı, vb.) inanır. onların inancı, dini inanç gibi değildir ancak. bu kavramlara tapmaz, ateistler. onları, vicdanlarının sesine kulak vererek tanımış, sevmiş, benimsemişlerdir. akıl hocaları ne gökten indiği varsayılan kitaplar, ne üfürükçüler, ne şerî kanunlardır. onların akıl hocaları, mantıktır, bilimdir, vicdandır. hatta yeri gelir, dini inanca sahip bilim insanlarının önünde ceketlerini iliklerler, ellerini öperler, onlara, 'ustam', 'hocam' derler. tabii, ateistin de naifi vardır, ukalası vardır. en ukalalarından birisi olduğunu düşündüğüm bendeniz bile, kafamda 'ideal müslüman' imajını ortaya çıkarmış olan, dindar, tıp öğrencisi bir arkadaşımla din veya bilim üzerine sohbet ederken, göreceli olarak naifleşirim. 'ideal müslüman' tanımlamasını mazur görün lütfen, amacım kimseyi incitmek, kimseye hakarat etmek veya insanları aşağılamak falan değil kesinlikle. aslında bunu sadece müslümanlarla sınırlı tutmamak gerek. ideal dindar diyeyim ben ona, açıklayayım:

ideal dindar, okuduğunu, dinlediğini anlayan ve karşıt görüşe sahip birisiyle tartışırken hakaret etmek, meseleyi kişiselleştirmek (bkz: ad hominem) yerine, dağarcığındaki bilgiler doğrultusunda cevap veren, okuyan, tartışma kültürüne sahip bir insandır. şimdi bu tanımı yapınca, 'dindar' sözcüğünün bile bu tanımlamayı sınırladığını gördüm. bu, 'ideal insan'dır diyeyim.

az evvel yukarıda söylediğim şeyi aklınıza getirin: şekilci, concon, yapmacık ateistler, ateistlerin küçük bir kısmını oluşturuyor demiştik. ateistlerin büyük kısmını ise, bu 'ideal insan' diye tanımladığım kişiler oluşturuyor. bu, benim gözlemim, benim fikrim elbet. tartışmaya açıktır yani.

diyeceğim o ki, ateistleri, 'kafir', 'cehennemlik', 'allahsız' diye kendinizce aşağılamak veya onlara, 'aptallar sürüsü', 'kalpleri mühürlü körler' şeklinde hakaret etmek yerine, bir durup da sorun bakalım, 'bu adam neden böyle düşünüyor?' emin olun, ateistler hakkındaki fikriniz baştan sona değişecektir. merak etmeyin, ateistleri anlamaya çalışmak, dinden çıkmak anlamına gelmiyor. müslümanlar demiyor mu, 'yaratılanı severiz, yaratandan ötürü' diye. sevmek zorunda değilsiniz, neyi nasıl düşündüklerini anlamaya çalışmanız bile öyle önemli ki. çünkü onlar dindarların bakış açısını biliyorlar, çünkü bir zamanlar onlar da dindardı. ama dindarlar, bir ateistin bakış açısını anlamak için fazlaca çaba sarf etmeli. ateizmin temelinde, düşünmek ve araştırmak, doğru bilgiyi doğru şekilde yorumlamak yatar. ölesiye aşağıladığınız ateistler kadar olun da bir düşünün bakalım...

edit: imla.
Allah peygamber bilmeyen, maymundan geldiklerini iddaa eden cahiller topluluğuna üye olan şahıslara verilen ünvan.
"Tanrının var olmadığını kanıtlayamazsınız, bu durumda Ateizm de bir inanç olmuyor mu?" diye sormak istediğim, eğer cevap veremezse kulağına cevabı fısıldayasım olan kişileridir.
tanrının varlığını reddeden düşünce akımı. inanç değildir ritüelleri yoktur. ayrıca tanrının var olmadıgını kanıtlamaya çalışmaz. çünkü olmayan bir şeyin yokluğunu kanıtlayamazsınız.
kanıtlayamayacağımız şeyler inandığımız şeyler değildir, başaracağına inanmak terimi gibi değildir ateizm, durağandır, çabasızdır, tümevarımdır, tümdengelim değildir? inanç bir fikri azimle kendine kabul ettirmektir, müslümanlar, inanç hep bulunur hep kaybedilir der efenim, inanç hep kendini ikna etmektir, bu çaba olmasa akıl nereye yol alıyor düşünmek lazım?? bu cin fikirli cevaplarınız, ya da sorularınız yerine, imanınızı kuvvetlendirmeye çalışın, amen..
tıpkı dindarların tanrının varlığını 'tanrı vardır' diyerek kanıtladıkları gibi, ateistler de tanrının yokluğunu iki sözcükle kanıtlayabilir: tanrı yoktur. kuran'ı, incil(ler)'i, tevrat'ı falan kanıt olarak sunacaksanız, ben de tanrı'nın yokluğu iddiasını güçlü bir şekilde savunacak kitaplar önerebilirim. 'kendine bir aynada bak, bu mükemmellik bir yaratıcı olmaksızın oluşabilir mi?' veya 'tıpkı bir saatin yaratıcıya sahip olması gerektiği gibi, müthiş bir uyum içindeki bu evren yaratıcısız olabilir mi?' minvalinde argümanlarla gelecekse bir inanır, onlara aslında bu dünyanın veya bir canlının vücudunun o kadar da uyumlu olmadığını çeşitli makalelerle, yapılmış yığınlarca deneyle gösterebilirim. teoride de pratikte de tanrının yokluğu defalarca kanıtlanmışken, 'bir şeyin yokluğunun kanıtlanması demek, onun varlığını kabul etmektir' veya ' ateizm de temelinde bir inanıştır' gibi komik argümanlar öne sürmek gerçekten ilginç. hatta teoride, bundan yaklaşık 2200 yıl önce yaşamış, helenistik felsefenin en ünlü düşünürlerinden olan epikür tarafından çürütülmüştür tanrı kavramı:

"tanrı kötülüğü engellemeye istekli, ama kadir değilse,
gücü her şeye yetmiyor.
kadir, ama istekli değilse,
kötü niyetli.
hem kadir, hem de istekliyse,
o zaman kötülük nereden geliyor?
hem kadir değil, hem de istekli değilse,
neden ona tanrı diyoruz?"

her şeyden öte, hadi tamam, kabul edeyim, tanrının yokluğu kanıtlanamaz. bunun sebebi ise ateist felsefenin veya bilimin onu yanlışlayamayacağı değil, tanrının varlığının henüz kanıtlanamamış olmasıdır. tanrı varlığının, inanırlar için, dogma, sorgusuz inanç olmasıdır. ne mutlu ki, kimi cesur insanlar tarafından bu kavram sorgulanmış, akıl ve mantık çerçevesinde de yanlışlanmıştır.

kulağım kaşınıyor. birileri fısıldayacak galiba.
ayrıca ate yunan mitolojisinde hata ve günah tanrıçasıdır.
woody allen konuyla ilgili olarak bir sözü vardır ve çok severim bu lafı biraz fazla türkçeleştirerek :
size göre bir allahsız tanrıya göre soylu bir muhalifim.
ateisttir.
http://inciswf.com/sakirtaynstayn.swf
asla toplanıp otel yakmayacak güruhtur.
geneli zekidir, efsanelere inanmaz, dünyaya dışarıdan bakabilir.
özgürlüğe atılan ilk adımdır. gerisi elbette gelir.
Ateism , insanın kendi iradesi ile kendi çapında din kurmasına denir. insanın bir tanrıya bağımlılık olma gibi ihtiyacı varken ateistim diye geçinen , zor durumda elhamdülillah çeken çok insan var. Ateistlerin yüzde 95'i de özentilikten oluşuyor. Diğer kalan kısımları kendini zeki biliyor , fakat zeki insan Allah'ın yokluğunu değil varlığını keşfedendir bence.
bomboş emellerin verdiği gurur ile sarhoş olmuş kişilerdir.
kimin ne haddine allah yok demek, biz küçük solucanlar, küçük kullar olarak böyle zirvelere bakarken bile mide spazmı geçirmeliyiz, yoksa allah çarpar, hadi o farketmedi diyelim, din çarpar..
onlar olmasa biz kimle kavga edeceğiz ? cehennemde kim yanacak ? (bkz: o bu şu onlar bunlar şunlar)
güncel Önemli Başlıklar