bugün

250 bin şehit verdiğimiz çanakkale destanında anafartalar komutanı olarak ordusunun başında olan ve o savaşta dünya tarihinde ilk defa olarak askerlerine '' savaşmayı değil ölmeyi emrediyorum..'' diyerek kurşunu bitmiş askerlerine süngüleri ile kurşun sıkan düşmanın üstüna tekbir getirerek korku saldırmış büyük komutandır.

edit. conta behcet'e düzeltme bilgisi için teşekkürler.
başkomutanı / komutan.
her savaşı kazanmış fakat maalesef içimizdeki hainlerle olanı kazanamamıştır. onu da cumhuriyeti emanet ettiği gençlere bırakmıştır! ve biz bu savaşı kazanacağız!

--spoiler--
Ey Türk Gençliği!

Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir.

Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel, senin, en kıymetli hazinendir. istikbalde dahi, seni bu hazineden mahrum etmek isteyecek, dahilî ve haricî bedhahların olacaktır. Bir gün, istiklâl ve Cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için, içinde bulunacağın vaziyetin imkân ve şerâitini düşünmeyeceksin! Bu imkân ve şerâit, çok nâmüsait bir mahiyette tezahür edebilir. istiklâl ve Cumhuriyetine kastedecek düşmanlar, bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olabilirler. Cebren ve hile ile aziz vatanın, bütün kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir. Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler. Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bîtap düşmüş olabilir.

Ey Türk istikbalinin evlâdı! işte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk istiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır! Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!
--spoiler--
böyle düşünen birinin yazısının altına sıralanacak kadar basit savaşlar değildir.

(bkz: kürtaja evet)
Yapılan savaşların bir kısmında yalnızca görev aldığı cephelerde bir kısmındaysa savaşın tamamında başarılı olduğu savaşlardır. Tarblusgarp, ikinci balkan, birinci dünya savaşında görev aldığı bazı cephelerde kendi görev bölgesinde başarılı olmakla beraber çanakkale ve Kurtuluş savaşının tamamında başarılı olmuştur.
aklı sıra insanların dikkatini çekmeye çalışan insancığın saçmalamasıdır.

kodumun dokuzunducu.
içinde bulunduğu her savaştır.
izah edelim ergene:

trablusgarp savaşı: binbaşı rütbesiyle katıldı bu savaşa. kendi birliği yoktu. yerel halkı teşkilatlandırdı. gayet de başarılı bir savaş çıkarılırken balkan savaşı çıktı ve osmanlı uşi anlaşmasıyla bu savaşı sona erdirdi.

balkan savaşı: savaş genel olarak kaybeedilmiş olsa dahi m. kemal bolayır kolordusu'nda kurmay başkanı'ydı ve bu kolordu belki de balkan savaşının tek kazanımını yapan kolordudur. kaybedilen edirne'yi geri almıştır.

çanakkale savaşı: çanakkaleyi gezen ve azıcık eline tüfek alınan bir yerde askerlik yapan biri mustafa kemal'in orada ne yaptığını görebilir. mustafa kemal bu savaşta yaptığı müdahalelerle osmanlı'yı erken bir bozgundan kurtarmış, tabiri caizse ipten almıştır. üst rütbelerde katıldığı ilk savaştır. yıldızı da burada parlamaya başlamıştır zaten.

suriye filistin: 7. ordu komutanıyken halep'te ingilizleri durdurdu. aslen arap ihaneti gibi bir sürü şey de olan bu savaşta kazandığı başarı sayesinde yıldırım ordular grup komutanı oldu. ancak bu rütbede savaşamadan yapılan anlaşmalarla ingilizler savaşarak alamadıkları toprakları masada aldılar.

kurtuluş savaşı: onu zaten biliyorsunuzdur herhalde. mustafa kemal'in birinin emri altında olmadan en üst kademede bulunduğu tek savaş. sonucunda da bir devlet kuruldu zaten. bizler de orada yaşıyoruz. gerçi bazı arkadaşlar da bu topraklarda yaşıyor ama "burada" yaşamıyor orası ayrı.

siz ne istiyordunuz? daha doğrusu ne bekliyordunuz?
padişah tahtında oturup gitmediği savaşları "kazanılan savaş" hanesine yazan biri miydi sizin tercihiniz?
halkın içinden, torpilsiz morpilsiz, üstelik tahtta oturanların idam kararlarına rağmen bileğinin hakkıyla ülke kuran adam kesmez miydi sizi?
bir iki tanedir.

gerisi hep kaybedilmiş savaşlardır.

zaten bu değişik kemalistler olmasa savaşçı hiç bir kimseyi bulamayacakmışız tarihte.

atatürk ne kazanmıştır ?

bir veya iki tane savaş geri kalanlar hep dakka doksanda gol yiyip yenilmiş.
böyle bi başlık olmamalı çünkü başarı türk milletinin yiğit evlatlarınındır atatürkün değil.
mevsimlerinin çoğu geçmişti savaşlarda
alın olarak açık, baş olarak dikti.
anlaşılsın dediler bir savaşçı olduğu
ölenin baş ucuna kargısını diktiler

arif nihat asya
atatürk ün komutan olduğu kac savaş oldu ki listesi olsun denilen başlık.
doğu cephesinde muş ve bitlisi geri almış çanakkale cephesinde genel komutayı rütbesi yetmediği halde kendi tasarrufuyla 3 kere üzerine almış ve her seferinde düşmanı bozguna uğratmıştır ayrıca trablusgarp cephesinde italyanlara karşı bir saldırı birde savunma savaşı kazanmış 1918 yılında 560.000 kişilik muzaffer ingiliz ordusuna karşı dört türk ordusunun kılıç artıklarından oluşan 30 bin kişilik bir kuvvetle halep savaşını kazanmıştır. eskişehir ve kütahya savaşı yenilgiyle sonuçlansa dahi taktiksel olarak türk zaferiyle sonuçlanmış atatürkün jet hızıyla orduyu yüzlerce km geri çekmesi sonucu yunan taarruz menzili çökmüştür. sakarya savaşında alan savunması yapılarak dünyadaki ilk modern topyekün savaş icra edilmiş büyük taarruzda ise daha sonra almanların 2.dünya savaşında birebir aynısını uygulayacakları topyekün savaş+ yıldırım savaş harbi icra edilmiş ve orak şeklinde düşman ordularını kuşatarak imha yoluna gidilmiştir. bütün bunlar atatürkün askeri dehasını kanıtlamaya yetmiyor mu?

acaba öve öve bitiremediğiniz abdülhamit kaç savaş kazandı ya vahdettin? haa abdülhamit büyük bir diplomattı ve kurnaz bir yöneticiydi peki ilahlaştırdığınız vatan haini vahdettin ne oluyor peki?
katilip basarisiz oldugu bi savas soyleyin.
Trablusgarp dersiniz belki anca..
(#17214973)

siktir git çektiren şakirt zırvaları. vol:21212ddd54.
savaşta başarılı olmak deyince akla düşmanı harap etmiş destansı mücadeleler gelen kişilerin söylediği sözdür. savaşlarda bir tane harekat yapılmaz. savunma harekatı, saldırı harekatı vardır. atatürk'ün komuta ettiği savaşların çoğu savunma harekatı üzerine dayalı savaşlardır. ve başarılı olunmuştur. çanakkale'de düşmanın üzerine hücum ettik onları mahvettik öyle olmadı o ya da eksik oldu. çanakkale'de düşman bizim üzerimize hücum etti, biz de başarılı bir savunma yaptık. aklında(!) savaşı yanlış tanımlamış insanlara göre elbette savunma harekatı bir başarı değildir. suriye cephesi'nde atatürk sistemli bir şekilde geri çekilme emri vermiştir ve bu bir başarıdır. çünkü daha fazla toprak kaybedilmesini engellemiş ve daha fazla asker şehit olmasını önlemiştir. atatürk'ün başkomutan olarak komuta ettiği büyük taarruz ise bir saldırı harekatıdır ve yunanlılar ege'nin serin sularına gönderilmiştir. yani özet olarak askeri başarı duruma, şartlara göre değerlendirilerek ortaya çıkartılır.

ayrıca bir konuda başarıyı atatürk değil askerler kazandı diyenler. başarıyı komutan kazanır, askerler değil çünkü mağlubiyetin cezasını komutan çeker askerler değil. eğer zafer sonucunda komutan ödüllendiriliyorsa, mağlubiyet sonucunda da kellesinden, rütbesinden olur. tarihte görülmüştür.
çapulcu yunanlılarla* yapılan savaştan başka hiç bir savaşta başarılı olmamıştır..

akıllı ve her palavraya inanmayan bir insan, bu trajik adamın trablusgarpta ve suriye'de ne işler yaptığını iyi incelemelidir..

dipnot: anadolu'nun işgaline gelen yunan askeri, ordu disiplininden uzak, çoluk çocuğu boğazlayan bir çapulcu sürüsüdür.. paramparça olmuş, erkekleri cephelerde kalmış osmanlı türkü bile bunlara mukavemet edebilmiştir.. bu harbe belki yunan harbine kurtuluş savaşı denilebilir fakat istiklal(bağımsızlık) savaşı demek haksızlık olur.. çünkü türkiye istiklalini kaybetmiş değildi ki istiklalini geri kazansın..
körfez savaşı.