bugün

kazım karabekir vardı.
kendisine hakaret eden, iftira atan, karalama yapan peçete artıkları olmazdı.
büyük bir ihtimal türkiye cumhuriyeti de olmazdı. aslında cevabını merak ettiğim m.kemal atatürk günümüzde yaşıyor olsaydı acaba tutuklanır mıydı.

bir de ''sözlük''te olmazdı galiba.
Elbette ülkeyi kurtacak biri bulunurdu.
(bkz: işte şimdi sıçtık beyler)
vahdettin ülkeyi kurtaracak başka birini anadoluya gönderirdi.
artik bende fobiye donusmus bir takim sohbetlerin baslangic cumlesi. tuylerim diken diken oluyor, igreniyorum. cok klasik, alti bos. gevezelik de denebilir.
hiçbi sikim olmazdı.*
"savaşta türkiye'yi kurtaran, savaştan sonra da türk ulusunu yeniden dirilten atatürk'ün ölümü, yalnız yurdu için değil, avrupa için de en büyük kayıptır. her sınıf halkın o'nun ardından döktükleri içten gözyaşları bu büyük kahramana ve modern türkiye'nin ata'sına layık bir tezahürden başka bir şey değildir."

winston churchill
ingiltere başbakanı

ingiltere başbakanı churchill... işgal için her şeyi yapan churchill, sadece donanmayla boğazı geçip, istanbul'a ulaşacağını düşünen churchill... o da biliyordu, onlar da biliyordu, atatürk olmasaydı anadolu'da neler yapabileceklerini... ama bazıları hala anlamakta zorluk çekiyor, yazık.
timurtaş hoca'nın şöyle bir yorumu vardır.

http://www.youtube.com/watch?v=6EOWi8knR3Y
dersim katliamı olmazdı.
dersim isyanı bastırılmazdı.
ulke kurtulmus olsabile omru bukadar uzun olmazdi.Ataturk bu ulkeyi sadece kurtarmadi bunun yaninda bitik bir devleti yeniden kurdu ve gelistirdi.Ataturk olmasaydi belki simdi bunlari yaziyor olamazdik ve yabanci filmlerdeki gavatlar gibi davraniyor,turkce konusmuyor,ezan sesi duymuyor olurduk.Iyiki geldin ATATURK.
atatürk olmasaydı, sen anandan yine doğardın ama, baban kimdi bilemezdin. *
yüce ata mız olmasaydı t. c. de olmazdı. hindistan gibi cezayir gibi uzun süre sömürge kalırdık.
ingiliz olurdun.

(bkz: yaran kemalist replikler)
başka bir atatürk çıkardı ancak; onada bir kulp bulurdu bu dinciler ve liboşlar efenim.
muhtemelen yunan , ingiliz , fransız vatandaşı olarak dünyaya gelirdik.
adımız; hayretül ohannes velev ki lebron james veya alejandro gomez jose robledo olabilirdi. evlerden ırak.
halimiz ortadoğudan nice olurdu.
aa durun bir dakika zaten öyle.
ingilizce, fransızca, italyanca zorunlu ders olurdu.
--spoiler--
atatürk olmasaydı” diye düşünün

can ataklı - catakli@gazetevatan.com

bugün atatürk’ün aramızdan ayrılışının 69. yıldönümü. tam 69 yıldır o’nun yüzünü göremiyor, sesini duyamıyoruz. ama fikir ve görüşleri hâlâ yaşadığı gibi önümüze açtığı ufuk sayesinde her gün biraz daha ileri gitme imkanı bulabiliyoruz.

son yılların modası ise atatürk’ü eleştirmek, o’nu değersiz ve kötü göstermek biliyorsunuz. hatta kimi aydın çevrelerde atatürk’e yönelik karalamalar yapmak neredeyse demokrasi ve fikir özgürlüğünün sembolü oldu.

elbette biraz aklı olan herkes buna gülüp geçiyor.

diyorum ki, bu acı ama gerçekleri hepimize hatırlatan günde “atatürk olmasaydı ne olurdu, bugün ne haldeydik” diye düşünelim.

cumhuriyet ve bağimsizlik: atatürk olmasaydı da elbette türkiye devleti yaşayacaktı. ama kurulan cumhuriyet ve bağımsızlığın şiar edinilmesi ile türkiye yeniden yaratıldı adeta. aksi taktirde bugün anadolu’nun yarısından fazlası başka ülkelerin elinde olan, istanbul’da ise tamamen dışa bağımlı bir iktidarın vatanı olacaktık. hatta kimbilir belki de 2. dünya savaşı sonrasında tamamen başka bir ülkenin parçası haline gelecektir.

yazida devrim: eğer atatürk olmasaydı bugün öğrenilmesi çok zor eski türkçe harflerle, dünyadan özellikle çağdaş ülkelerden çok uzakta kalacaktık. bilimi, sanatı, kültürü izlemek isteyenler fazladan bir güçle latin harflerini öğrenmeye çalışacak ve çağdaş medeniyeti yakalamaya çalışacaktı.

kilik kiyafette devrim: eğer atatürk olmasaydı türk kadını hâlâ kara çarşafların altında kalacak, erkekler de fesli, şalvarlı, poturlu olacaktı. böyle kalmak, böyle yaşamak isteyenler hâlâ var tabii. ama onlar dışında kim o günlere dönmek ister.

hi;afetin kaldirilmasi: eğer atatürk olmasaydı başımızda hâlâ bir halife oturuyor olacaktı. alınan her karar “sizce de uygun mudur?” diye ona sorulacak, özellikle bilim, sanat ve kültürdeki tüm gelişmeler hilafet duvarına toslayacaktı.

eğitimde birlik: eğer atatürk olmasaydı eğitimde birlik fikri belki kimsenin aklına gelmeyecekti. tıpkı eskiden olduğu gibi mahalle mektepleri en güçlü eğitim kurumu olacak, buralarda çocuklara sadece kuran dersleri ve dini bilgiler verilecekti. üniversiteler, yüksek okullar, meslek eğitimi veren eğitim kurumlarının sayısı bir elin parmaklarını geçmeyecek, biraz daha varlıklı olanlar çocuklarını ya tıpkı araplar gibi batı ülkelerine kaçıracaklar ya da ülkemizede yabancıların okuduğu okullara göndereceklerdi.

medeni kanun: eğer atatürk olmasaydı medeni kanun çıkarmak da belki kimsenin umrunda olmayacaktı. kadınların toplumda olmadığı gibi aile içinde de hakkı sınırlı olacak, mirastan yararlanamayacak, özgürce eğitim alma hakkına kavuşamayacaktı.

kadin haklari: eğer atatürk olmasa türk kadını benliğine kavuşamayacak, seçme ve seçilme hakkı olmayacaktı. bunun da ötesinde kadın ikinci sınıf muamelesi görmeye devam edecekti.

ekonomi de devrim: eğer atatürk olmasaydı, koca imparatorluk döneminde iş ve ekonomi alanında varlık gösteremeyen türk milleti ekonomiyi asla öğrenemeyecekti. fabrikalar, sanayi tesisleri, bankalar kurulmayacak, eskiden olduğu gibi bunları sadece yabancılar yapacaktı.

demokrasi atatürk olmasaydı, demokrasi fikri hiç yeşermeyecekti. i;mparatorluk döneminden kalma alışkanlıklarla “padişahım çok yaşa” kapsamında sözde bir parlamento ve milletvekilleriyle idare edecektik.

kültür-sanat devri;mi eğer atatürk olmasaydı bugün dünya çapında başarıya ulaşmış, edebiyat, resim, müzik sanatçılarımızın hiçbiri yetişmeyecekti. çünkü tıpkı eskisi gibi din baskısı altında sadece izin verilen ölçüde sanat icra edilebilecekti.

yukarıda çok özetle bazı konuları yazmaya çalıştım. bugünden bakınca atatürk’ün başardıklarını algılamak kolay olmayabilir. çünkü sadece birkaç örnekle anlatmaya çalıştığım konular bugünün gençleri için anlamsız bile gelebilir. çünkü bugün o kadar rahat, o kadar sorunsuz ve o kadar özgürce yaşıyoruz ki, bugünün gençleri, bunun dışında bir yaşam biçimini hayal bile edemez.

onun için özellikle gençlere seslenmek istiyorum. durup şöyle bir düşünün; örneğin “sadece yazının değiştirilmesinin” bile ne kadar zor ve önemli bir devrim olduğunun farkına varmaya çalışın.

atatürk büyük dehası ile türkiye’ye yeni bir yaşam biçimi sundu. bu yaşam biçimi çağı yakalamak, daha ileri gitmek, türkiye’nin geleceğini teminat altına almak ve mutlu olmak için en değerli varlığımız.

bunu sonuna kadar korumak zorundayız.

*****

bayrak
sakın kimileri saldırıya geçmesin. sadece bir gözlemimi aktarmak ve merakımı gidermek istiyorum.

son 15 gün içinde üç kere istanbul dışına çıktım. üstelik havadan değil karadan gittim hep. ayrıca mesleğim gereği i̇stanbul içinde de çok geziyorum.

gerek i;stanbul gerekse istanbul dışında gördüğüm bir manzara var. her yer kırmızı beyaz türk bayraklarıyla süslü. toplum teröre karşı öfkeli.

ancak gerek i;stanbul’da gerekse dışında, akp’nin oy depoları olarak da tanımlanan mahallelerde bu manzara pek yok. sokaklarda ve bazı dükkanlarda asılmış bayraklar var, ama evlerde yok.

elbette kimsenin evine bayrak asması diye bir zorunluluk yok. ama kanyon gibi süper lüks residanslar bile bayrak tarlası gibiyken, örneğin bağcılar’da, sultanbeyli’de tek tük bayrak olması bana çok tuhaf geliyor. teröre lanet mitinglerinde türbanlıların olmadığı fark ediliyordu. bayrak da asmıyorlar galiba.

*****

atatürk yaşayan tek lider
atatürk’ü başka ülkelerin liderleriyle karşılaştıran ve türk halkının atatürk’e sevgisini küçümseyen kimi aymazların “atatürk büyük insandı ama artık dönemi geçti” sözlerine karşı yıllardır söylediğim bir şey var. diyorum ki “evet pek çok ülkenin kaderini değiştiren önemli isimleri, liderleri var. ama bunlar içinde hâlâ yaşayan tek lider atatürk.”

nedeni basit; atatürk sadece bir savaş verip ülkeyi emperyalizmin elinden kurtarmadı. ya da sadece siyasette devrim yapıp ülkenin yapısını değiştirmedi. veya bilimde sanatta önderlik yapmadı.

atatürk hepsini başardı. türkiye’ye bir yön çizdi, ufuk açtı. yıllardır bu yoldan yürüyoruz. kimileri farkında olmasa bile bu yol daha çok uzun.

atatürk’ü her fırsatta karalayan, küçük düşürmeye çalışan, devrim ve ilkelerini yıkmaya çalışanlar bile bu gücü, atatürk’ün yarattığı yeni iklimden, yeni yaşam biçiminden aldıklarını biliyorlar.

atatürk’e yapılan saldırılar, ilke ve devrimlerinden sapmalar, yüreği bu ülke, bu cumhuriyet için atanları endişeye itebilir. sahte atatürkçülerin ülkeye verdikleri zararlar, türkiye’nin önünü tıkayan saçmalıklar bizleri üzebilir.

ama bunların hiçbiri atatürk’ün değerini ve ülkenin ezici çoğunluğunun yüreğindeki sevgiyi yok edemez.

su şimdilik böyle akıyor diye kimse yolun sonuna gelindiğini zannetmesin. atatürk bir semboldür, gelişen, büyüyen, çağın önüne geçen türkiye’nin sembolüdür.

ve bayraklaşan bu sembol türkiye’nin demokrasiye, bağımsızlığa, insan haklarına, hukukun üstünlüğüne inanan gerçek sahipleri tarafından sonuna kadar taşınacaktır.

*****

“bizde böyle lider yok ki”
yıllar önce yine 10 kasım’da yazmıştım. ama bir kere daha yazmak istiyorum.

yıl 1938. 10 kasım günü. atatürk aramızdan ayrılmış. türkiye şokta.

saat tam 10.00’da istanbul üniversitesi fen fakültesi kimya bölümü’nün başında olan alman profesör arndt derse giriyor. çok iyi ama son derece katı kuralları olan arndt’tan çekinen öğrenciler sınıfa girmişler ama hepsi göz yaşı döküyor.

alman profesör hiç sesini çıkarmadan sınıftan çıkıyor, ordasına geçiyor ve fen fakültesi dekanını telefonla arıyor. “atatürk’ü kaybettiğinizi üzüntü içinde öğrendim. şu anda derse giriyorum ama öğrenciler çok üzgün, ne yapmam gerektiğini bana söyler misiniz?”

aynı üzüntü içinde olan dekan alman profesöre ne cevap vereceğini bilemiyor. şöyle diyor “sizin ülkenizde böyle bir insanı kaybettiğinizde ne yaparsanız onu yapın.”

arndt’ın cevabı ise tarihe geçiyor: “benim ülkemde böyle bir i
--spoiler--

http://haber.gazetevatan.com/0/146236/4/haber
--spoiler--
..
senin algıladığın şekilde bakanlar da çok.
bu şekilde bakanların kimisi dini etkilerden böyle düşünüyor, kimi milli duygulardan.
dediğin gibi atatürk'ü "allah'ın türklere bir lutfu" gibi gören de çok.
bunun yanında türklerin içinden büyük insanların sıkça çıktığını düşünen ve atatürk'ü eşsiz bir türk büyüğü olarak gören de var.

ama bu düşünceler genellenemez.
"atatürk olmasaydı" ifadesi haksız gördüğü eleştirilere bir tepkidir ve haklı bir tepkidir.
haksız eleştiriler, iftira ve karalamalar karşısında kestirmeden bir duygu ifadesidir.
çünkü bilir ki atatürk gerçekten de dünya tarihinin büyük liderlerinden biridir.
sadece mükemmel bir kumandan değil, aynı zamanda mükemmel bir lider, mükemmel bir devlet adamıdır.
bu mükemmelliği sayesinde türkiye içinde bulunduğu handikaptan hatta çukurdan en mükemmel şekilde çıkabilmiştir.
hem 20. yüzyılın ilk ve en başarılı ulusal kurtuluş mücadelesini vermiş ve ezilen halklara örnek olmuştur. hem de dünyada örneği olmayan onca devrimi kısz bir zaman içinde gerçekleştirerek türkiye'nin yapısını değiştirmiştir.

atatürk olmasaydı, belki kazım karabekir olurdu, belki de fevzi çakmak.
belki anadolu emperyalistlerin işgalinden yine kurtulurdu. ama kurtulamayabilirdi de. i̇ngiliz ya da abd mandası da olabilirdi.
kurtulsa bile devrimlerini yapamazdı. belki hala bir mısır, suriye, irak gibi modernlikten uzak, insan haklarında geri bir i̇slam ülkesi olarak kalırdık.

i̇nsanlar bu düşünceyle, bu duygularla "atatürk olmasaydı" diyor.
taptığı için, tabu yaptığı için değil.
belki tapan da vardır ya da tapınma olarak algılanacak şekilde aşırı duygularla yaklaşan da. ama bu istisnaları genel bakışla karıştırmamak lazım.
bunu karıştırıp da öyle yansıttığınız takdirde bu konuda aynı gerici yobazlar gibi artniyetli-maksatlı olarak görülürsünü
--spoiler--

not.alıntıdır...
atatürk olmasaydı olabilecek başlıklar
cemal ilkeleri ve inkılabı
şeriat getiren güzel insan cemal
ingilizlerin siktiği ezik ulus
latince konuşan türkler
içkiyi az kaçırmak
tarihi değiştiren yok oluşlar
kürdistan nasıl devlet oldu.
mustafa kemal olmasa olabilecekler (!)
alıntı verinti; Mesela Yurdumuz Yunalıların eline geçerdi Ve Bu Adi Greek Yunanlılar ne yapardı biliyor musun?

1-Derhal islami harfleri kaldırır yerine greek veye latin harfleri koyarlardı.
2-Diyaneti kurup islamiyyeti karantina altına alırlardı.
3-Kılık kıyafet devrimi yapıp, islama ait ne görüntu varsa yok ederrlerdi.
4-Camileri ellerine geçirip oraya namaz kıldırma memurları koyup islamı değilde istedikleri dini, islam diye halka yuttururlardı...
5-Dini devlet eliyle hutbelerden kulanıp, buna hayır diyenleri köktenci diye yaftalalardı.
6-Hicri takvimi kaldırıp yerine gregoryan takvimini koyarlardı.
7-islam şeriatine uygun ne varsa kaldırıp hırıstıyan şeriatini empoze ederlerdi.
8-Ölçü ve tartılarımızı bile değiştirirlerdi.
9-Her en güzel köşeye faiz kurumu bankaları koyarlardı.
10-içkiyi serbest edip halkı alkolik yaparladı.
11-Genelevleri açıp birileri kapatmasın diye direk içişleri bakanlığına bağlarlardı.
12-Kur'an kanunlarını kaldırıp Laikliği koyarlardı.
13-Kıraathanelerde kumar oynatırlardı.
14-Tekke, zaviye ve medreseleri kapatıp 'lyce' lise ve 'echol''
okulları açarlardı.
15- islami atmosferi uzaklaştırıp kendi kafir atmosferlerini yerleştirirlerdi.

Gördüğün gibi Evlad'ım. Bu liste dahada uzatılabilinir.

Atatürk olmasaydı neler yapardı bu kafir yunanlılar değil mi. iyiki Atatürk geldi de bizi kurtardı .

Yoksa ne olurdu bizim Halimiz. Yaşasın
Atatürk iyi ki ölmedi. Çünkü O ölmez.

Sen bakma aşırı dincilere!

Yobazlara!