bugün

evet diye cevaplanası sorudur.

diktatör: tüm yetkileri elinde toplayan kişi.
atatürk dönemindede yargı (istiklal mahkemeleri),yasama(sadece chp'den oluşan meclis) ve yürütme (hükümet-vekiller heyeti) atatürkün elindeydi.
o devirde diktatör (!) olmayanı ıslak odunla dövüyorlardı.
şimdinin değer yargılarıyla o zamanı yargılamak doğru bir yaklaşım değil.
karar ver lan diktatör mü müdür mü?*
sorulması bile hata olandır.
yes beybi.
(bkz: ben bilmem anan bilir)
tanım olarak dıktatordur lakın dıger dıktatorlerde olmayan bır sey yapıp guc elıne gecınce meclısı falan fesıh etmemsıdır. bu guclerı meclısten oylama ıle almıstır, TBMM ye karsı herhangı bır darbe yapmamıstır. o yuzden sırf bok atmak ıcın dıktator demek ıbnelık, cahıllık bos beyınlılık ve okuma yazma kapasıtesı dusuk bazı ınslanar tarafındna beynınızın doldurulduguna delıldır. tarıhte ılla dıktator aranıyorsa tum ımparatorlar, lenın, mao, kuze kore lıderlerı, hıtle franco musollını, saddam, stalın bu tanıma cuk oturan onunbununevlatlarıdır.
o da diktatordur ama lezzetli diktator degildir.
diktatör değildir. sadece cumhuriyet için tehlikeli olabilecek unsurları oratadan kaldırmıştır ki bu da kensisinin en birinci görevidir.

çoğu osmanlı padişahıda öyle yapmadı mı? mesela sultan selim için alevi katili diyorlar. ama aslı öyle değil, o bölgedeki aleviler osmanlı için tehdit oluyordu bunu ortadan kaldırmak istedi yavuz sultan selim. yoksa öldürdüğü sünnilerin haddi hesabı yok! sadece bazı kişilerin doldurulmasıyla oluştu bunlar. işte atatürkte çoğu osmanlı padişahı gibi kendi ülkesine karşı kim tehdit oluşturuyorsa onları ortadan kaldırdı. diktatör dediğiniz halkını kendi menfaatleri doğrultusunda sıkar ama atatürk halkını kendi menfaatleri değil kurduğu cumhuriyetin ilelebet payidar kalması için biraz sıktı.
kendi ülkesini seven vatan severlerde bu usta kişiye saygı gösterdiler zaten. ölenler dış güçlerin oyununa gelmiş kişilerdi. zaten en basitinden musuluda onlar yuzunden kaybettik.
dönemi gereği hızlı karar vermek amacıyla yasama, yürütme, yargı unsurlarını elinde toplamak zorunda kalmıştır. diktatör demek yanlış olur, diktatör görmek isteyen arkadaşlar dikkatli baksın etrafına belki yakınlarda görür. isme ne hacet.
yanlış hatırlamıyorsam bir gazeteci atatürk e diktatör müsünüz diye sormuştur. atatürk ün cevabı fazla yoruma gerek bırakmamıştır:diktatörler öyle kişilerdir ki kendilerine diktatör müsünüz diye sorulamaz.
padişah ile yönetilmiş sonradan özgürlük görmüş millettin attığı boktur. evet.
Sen daha recep tayyiple tanışmamışşın şeklinde cevaplanması gereken soru.
Tanrının yok olma ihtimali ne kadarsa atatürkün diktatör olma ihtimalide o kadardır. (ateist gözünden bakmayın)
belki klasik anlamda akla gelen diktatörler gibi olmasada atatürk ün de diktatörlüğü anımsatacak yönleri vardı.
kaldı ki sivil birinin diktatör olma ihtimali asker birinden daha azdır.
asla,ahanda kanıtı.

http://galeri.uludagsozlu...stafa-kemal-atat%C3%BCrk/
Atatürk'ün 1 tane koruması yoktu. En çok önem verdiği şey Halkı cehaletten kurtarmak oldu.

RTE 2000 tane korumaya geziyor(bu Sayı 10000 e kadar çıkıyor). Halkı cahil bırakmak için eğitim sistemini s*kip attı.

Kim diktatör?
Atatürk eğer diktatör ise stalin gibi hitler gibi olmalıydı. gerçek diktatör tanımına uyanlar onlardır. stalin rejim karşıtı olmayanları bile sürgünlere göndermiştir. sırf ırkından dolayı sscb'de bulunan mevcut halkların bazılarını katletmiştir. hitleri anlatmaya gerek yok zaten. atatürk sadece devrim yaptı. hep söylüyoruz kan dökülmeden devrim olmaz. rejimin oturması uğrunda kan da dökülür her şey yapılır. bazı parçalar yerine oturduktan sonra artık bazı şeyler değişir. kan dökülmez. halk gerçek demokrasiyi kültür olarak benimser. işte atatürk'ün amacı da bunun oluşmasıydı. kimse masal anlatmasın. kan dökülmeden, karşı devrim isteyenlern kafaları uçurulmadan devrim olamaz. hele ki bu bahsettiğimiz olay 1920'li ve 1930'lu yıllar ise.

*kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanıyan birisi nasıl diktatör olur oturup düşünmek lazımdır!
istanbul üniversitesinde okuduysanız eğer bu soruyla vize ve final sınavlarında kesinlikle karşılaşmıssınızdır. çünkü rahmet hocamız toktamış ateş ve eşi nevin ateş hocamız her vize ve finalde bu soruyu sorarlardı.
tayyip ile kıyaslamaya gidilen soru cümlesidir.

aslında kısmi olarak diktatör de diyebiliriz ama bilinen yani akla gelenler gibi değil. şimdi baktığınızda halkın üzerine zorla bazı uygulamalar gerçekleştiriliyor. harf devrimi gibi şapka devrimi gibi.

şimdi sadece bunların bile -zorla- uygulanması ve aksinin tersinin yasaklanması diktatör uygulaması olarak görülebilir.

şimdi diyeceksiniz ki; yaaeww o zaman öyle olması gerekiyooduuu, devrimm olduyduuuu vs vs vs... o zaman da buna ciddi anlamda karşı çıkan vardı vs vs vs.

kıyasını yapalım ki eksik kalmayalım!
Atatürk yaptı devrim oldu, tayyeap yaptı bazı şeyler diktatör oldu?! - hasiktir lan ordan! tayyeap de bas bas bağırıyor zaten sessiz devrim yaptık diye vs vs vs.

Uzun lafin kısası Atatürk dönemin şartlarını uygulamıştır ve kimi durumlarda diktatörlük uygulamaları gerçekleşmiştir. burada çok da can sıkıcı nokta yok ahali.

not: kıyaslama yapmayı bırakın ulaaahhhhnnn!
Diktatördür. Her bildiğini uygulayan diktatördür. Kimsenin hakkını yemeyelim bu konuda. O doğru bildiğini yapmıştır. Tayyip doğru bildiğini yapmakta ve ısrar etmektedir. Diktatörlükten kastınız hangisi daha zalim ise saklı kalan tarihi okumalısınız. Sistem için kurban edilen insanlara bakmalısınız. Öyle dışarıdan atıp tutmak kolay. Atatürk elbette diktatördü fakat halkı ona inanmıştı. Tayyip'te diktatör ve halkı ona inanıyor. Şimdi biri bana aradaki farkı anlatsın.*
Cumhuriyeti ilan edip, kadınlara seçme ve seçilme hakkı vermiş bir diktatördür (!). Yersen.
saçma sapan bir soru cümlesi.

Şapka takmıyor diye adam asan adamdan diktatör olur mu? Bu ne saçmalık.
Atatürk e diktatör diyen insana kör denir sen hiç diktatör görmemiştin denir bu kadar açık ve net.