bugün

zaman sadece bir ilüzyondur. zamanın ötesinde azizler vardır. zamanı kontrol edebilirler.
(bkz: mahavatar babaji)
zaman yoksa bugün nasıl 14 haziran. zaman süreyle alakalı bir şey zaten. geçebilen ve geçebilecek bir süre.
Neden Dünya üzerinde her coğrafi bölgede saat aynı değil, Yerel Zaman ne demek gibi sorulara yanıt olarak aklınıza ilk başta, Dünya’nın yuvarlak olduğu ve döndüğü geliyor ise doğru yoldasınız. Dünya’nın kendi ekseninde dönen yuvarlak bir cisim olması, zamanı ölçmek için temel bir birimdir.

Günlük yaşamımızda bu dönmeyi sabit, yani çok uzun zaman sürecinde de olsa değişen temel açısal döneme hızını, değişmez ve bir turu tam olarak 24 saat kabul ederiz. Ama hassas Astronomik ölçümlerde, özellikle dönme süresi önemlidir ve dikkatli hesaplanmazsa karışıklığa sebep olur.

işte bu Ortalama Güneş’in saat açısına Ortalama Güneş zamanı denir ve gözlemcinin göksel meridyeninden peşi sıra geçişi arasında kalan zamana bir Ortalama Güneş Günü denir.

Ve nihayetinde, Ortalama Güneş ve Ortalama Güneş Zamanı bizi günlük hayatta kullandığımız Takvim Zamanı’na götürür. Takvim Zamanı’nda Ortalama Güneş Zamanı’na göre çalışan bir saat, ortalama gece yarısında 0h’yi gösterir ve bizim için yeni bir takvim günü başlar.

Dünya üzerinde, Greenwich başlangıç meridyeninden itibaren, eşit aralıklı, 24 tane standart meridyen ve bunlar yardımı ile de 24 saat dilimi tanımlanmıştır. Buna göre, komşu iki meridyen arasındaki açı 15 derecedir. Bir standart meridyenin 7 dakika 15 derece sağından ve solundan geçen meridyenlerle sınırlanan bölgeye o standart meridyene ait Saat Dilimi denir. Aynı saat diliminde bulunan yerler aynı Ortalama Güneş Zamanı’nı kullanır ve bu zamana Bölge Zamanı (Yerel Zaman) denir.

Greenwich, başlangıç meridyeni ile tanımlanan bölge zamanı için Genel Zaman (Universal Time=U.T) terimi kullanılır.

Dünya nin güneş etrafındaki dönüşünü tamamlaması 365 gün sürdüğünden ötürü.

Bu da 1 yıl demektir zamanda yolculuk yapıp 1 yıl geriye giderseniz 365 gün geriye gidersiniz anlamına gelebilir.

Diğeri ise, antik Mısırlıların günlük yaşamda ve idari amaçlara yönelik kullandığı güneş takvimiydi. Antik Mısırlıların Güneş takvimi bir yılı 365 güne böldüğünü bildiğimiz tek takvimdir, bu sebeple bugün kullanılan miladi takvimin de öncüsüdür.
Gerçeklikten uzak bir teori. Öncelikle şunu belirtelim, Zaman mekana yani zemine (dolayısıyla harekete) bağlı değildir. Bağımsızdır. Zaman harekete göre ise o halde hiç kıpırdamadan geçen 12 saat saat sonunda nasıl gece gündüz oluyor? Dünya dönüyor derseniz o halde neden yıldızlar belli bir süre sonunda patlayıp süpernovaya dönüşüyor? Arada geçen ömür zaman değil de nedir? Yada uzayda karanlık madde üzerinde herhangi bir dış hareket ve müdahale olmadan yıldız yatakları olan quasarlarda nebulalar ve güneşler nasıl oluşuyor? Eğer zaman olmamış olsaydı oluşum için gereken maddeler ağır metaller ve gazlar kimyasal fiziksel reaksiyonlarla enerjiyi nasıl biriktirip açığa çıkartarak o yıldızları doğuracaktı? bigbang büyük patlamadan bu güne 13.8 milyar yıl geçmemiş olsaydı bu elâmet büyüklükteki kainat nasıl olacaktı? Zaman, sebepler alemi olan dünyanın ve tüm kainatın madde formundaki yani cismani sebeplerinden sadece bir tanesidir. Diğer bir tanesi de zemin dediğimiz mekandır.

Gerçek şu ki Sınırlı sorumlu ömürlü ve ölümlü olan tüm mahlukat, yaratılan herşey için ölçüdür zaman ve zemin. Dikkat ederseniz insan demedim, herşey dedim. Çünkü Kainatın zerreden kürreye kadar hepsinin ayrı bir görev ve sorumluluğu vardır. Şayet varlık aleminin acziyeti zaman ve zemin olmasaydı nasıl açığa çıkacaktı? Arz ve Sema,yer ve gök arasında ne varsa yani herşey mahluktur. Şey lafzının çoğulu demek olan eşya, hikmeti hüda, Hiçlik ve yokluk aleminden varlık âlemine tedricen yani zamanla yani aşama aşama kısım kısım bölüm bölüm peyderpey Yaratılmıştır. Başı sonu ömrü bellidir. Ölümlüdür. Acizdir. Zavallıdır. Ezeli ve ebedi olan zatı zülcelal ulu ve yüce Allah (c.c.) tır. Zamana mekana sığmaz. Hadsiz hudutsuz sınırsız doğumsuz ölümsüz ölçüsüz zamansız cihetsiz kudrete malik azametini akıl mantık şuur izan idrak ve hafsala anlamaktan acizdir. allahın zatından başka hiçbir şey yoktu. Zaman yoktu. Zemin yoktu. Yer gök külli şey (eşya) yoktu. Kıyamet kopacak Yine yok olacak. Herşey Aslına dönecek. Cenabı Hakk o gün şöyle seslenir: bugün Allah'tan başka ne var? Aradan o kadar zaman geçer ki o süreyi Allah'tan başka kimse bilmez. Sonra cevabı yine kendisi verir: bugün kahhar olan allahın zatından başka bir şey yoktur. Ardından Ta ki sura üflenip herşey tekrar yaratılana dek. Sonra hadisi şeriflerde: o gün insanların mantar biter gibi kabirlerinden çıktığını görürsün denir.

Kainatı, Hikmete mebni (bilinemeyen gizemine akıl erdirilemeyen) yoktan var eden tekrar yaratır. Dileseydi anında da yaratırdı. Ama zamana yaydı. Allah dilerse bir anı binlerce yıl kadar uzatır. Miraç da öyle olmadı mı? Rasulullah (s.a.s) tüm kainatı gezip geri döndüğünde daha abdest aldığı suyun aktığı yerdeki halkaların hareketi sonlanmamıştı. Allah asrı - âna sığdırır. Zaten dünya hayatıyla 1000 sene, ahiret hayatında 1 güne tekabül (karşılık) eder. işte o sebepledir ki mahşer günü meleklerce insana dünyada ne kadar kaldınız (Hz Adem a.s. devrinde insanlar yaklaşık 1000 sene yaşardı) diye sorulunca 1 veya 1.5 gün kaldık diyecekler. Ama zaman algısının dünyada uzayda yada mahşerde ahiret yurdu cennet ve cehennemde farklı oluşu, zamanın olmadığı anlamına gelmez. Zatı şerifi bunlardan ari beri ve münezzeh, Zamanı ve mekanı yaratan allahtır. Zaman ve mekan birbirinden bağımsız, varlıkla beraber vardır ve kesintisiz devam etmektedir. Mesnetsiz ve desteksiz atmasyon iddialarla da sona ermeyecektir. Zira ahirette de yine zaman ve mekan var olacaktır..
Albert einstein yıllar önce izafiyet teorisi diye bişey bulmuş süper.
Bu teoriye göre zaman, mekan ve hareket birbirinden bağımsız olmayan izafi olaylardır.
Yani nesne zamana, zaman mekana, mekan harekete, sonra da hepsi nesneye...
Dipnot; Buradaki y*rağı yiyen nesne biz oluyoruz.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar