bugün

anıtkabir'in girişinde bulunan yol. 24 aslan heykeli, 24 oğuz boyunu temsil etmektedir.

görsel
Anıtkabrine ulaşan 262 metrelik Aslanlı yolun sağ ve solunda bulunan 24 aslan, ‘24 Oğuz boyunu’ temsil ediyor. Türk kültüründe güç sembolü olduğu için seçilen aslan figürlerinin çift olması milletin ‘birlik ve bütünlüğünü’ vurgularken, aslanların yatar pozisyonda olması ise bu büyük gücün ‘barışseverliğini’ sembolize ediyor.
Anıtkabirin görüntüsünü güzelleştiren detaylardan biridir.
insanlar ata'nın huzuruna çıkarken saygı gösteriyormuş gibi yapsınlar diye taşların arasında 5er cmlik cim boşluklar bulunur.
bu yolda yere yattığınız vakit taşları görmez, alabildiğine çimen görürsünüz. bu da farklı bir özelliğidir.
Her gelişte geçerken heyecanla dolduran yürümesi zor aslan heykelleri bulunduran yoldur.
Aslanlı yolun taşları, kemal paşa'nın huzuruna çıkanların “başının öne eğik” olması için 5 santimlik çim boşluğu bırakılarak döşenmiş, böylece insanlar düşmemek için yere bakacak ve başlarını öne eğerek zoraki şekilde saygı göstereceklerdi.
sevan nişanyan'ın otobiyografik kitabının adı.
siz adının yol olduğuna bakmayın, daha çok yürünmemek için yapılmış bir yoldur. bir başından bir başına tökezlemeden yürüyebilene vallahi de billahi de bravo!
yolun her iki tarafında güller vardır. kırmızı ve beyaz...
Aslanlı yolun başlangıcından, ortadaki Tören meydanına kadar uzanan yolun her iki tarafına ikişerli gruplar halinde 24 adet aslan heykeli konulmuştur. Bu heykeller Anadolu'da büyük bir devlet kurmuş Hititlerin üslubunda yapılmıştır. Atatürk'ün Türk ve Anadolu tarihinin araştırılmasına verdiği önemden dolayı Hititlerin üslubu tercih edilmiştir. 40 cm. yükseklikteki kaide üzerinde oturmuş durumda olan aslanlar, Kuvveti ve sükuneti simgelemektedir.
atatürk'e giden yoldur. yürürken taşları asimetrik döşenmiştir ve bu mozoleye doğru yürüyenlerin başlarını öne eğmesi için tasarlanmıştır. aslanlı yol boyunca anıtkabir'in ana binası hiç görünmez. yolun sonuna geldiğinizde birden sol tarafınızda ihtişamla belirir. duygularınızın en yoğun olduğu anları yaşarsınız. o'nun yattığı yerdir neticede.
24 tane aslan heykeli sağlı sollu 260 metrelik bir yola konumlandırılmıştır. bu 24 aslan 24 türk boyunu simgeler.
dosenmis taslarin arasindaki aciklik 5cm.dir.
geçilmemesi gereken yoldur. herhangi bir yerde aslanlarla dolu bir yol görürseniz ardınıza bakmadan kaçmanız gerekir. (bkz: ölü taklidi)
yol özenle yerleştirilmiş özel taşlarla kaplıdır. bu taşların arasında ayak takılacak kadar mesafe vardır ve hiçbir sıra aynı düzenle ilerlememiştir. bu yürümeyi zorlaştıran düzen, ata'nın huzuruna giderken sürekli yere bakmanızı sağlamaktır. burada kimse kafası yukarıda yürüyemez.
bakmazsanız takılırsınız. bu da böyle güzel bir özelliği işte.
*
ankara anıttepede bulunan yoldur. anıtkabirin içinde yer alır. anıtkabir girişinden atanın huzuruna kadar uzayan yoldur. aslanlı yol denmesinin nedeni, yol boyu sağlı sollu konulmuş olan granit aslan heykelleridir.