anabolik androjenik steroidlerin kısaltılmışıdır. erkek cinsel hormonu olan testosteronla ilgili sentetik maddedir. atletler, vücudunu geliştirmeye çalışanlar kullanır.

hpg ekseninde çalışır.

anabolik steroidler alındığında grf, fsh, lh, sperm ve testosterone üretimi durur. dolayısıyla protein sentezi artar, bu şekilde kaslanmaya neden olur. agresyon artar. erkeklerde testisler küçülür, sperm miktarı azalır, göğüsler büyür, acı veren ereksiyonlar görülür. prostat bezi büyür. sırt ve omuzlarda sivilcelenme olur. sakallar artar ve koyulaşır.
kadınlardaysa ses kalınlaşır, yüzde tüylenme görülür, klitoris büyür, agresyon artar, iştah artar ancak vücuttaki yağ oranı düşer. menstürasyon azalır, göğüsler küçülür. cinsel arzu artar. saçlar dökülür.
"süpermen olmak varken, neden clark kent olmakla yetineyim?" diyenlerin tercihi. hızlı ve etkilidirler. estetik bir görüntü verirler. sağlam vücudunuz olur. velakin, dışarıdan robot gibi dursanız da, içi çökertirler.

anaboliklerin geçmişi 80-90 yıl öncesine dek dayanıyor. bildiğim kadarıyla, önce atletler kullanmaya başlıyor bunu 70 lerde pekçok skandal yaşanıyor. çoğunda da doping çıkıyor özellikle abd de, beysboll oyuncuları arasında yaygın. bugünlerde, vg sporu ile ilgili arkadaşlar anaboliklere ilgililer. daha hızlı ve belirgin kas hacmine kavuşmak için yapıyorlar bunu.

mesela, winstrol diye bir ilaç var, kullandığınızda (küre girerek) vücudunuzu kurutuyor ve yağ oranınızı oldukça azalttığından kupkuru vücut sağlıyor size. deca var. deca enthante olsa gerek ismi. vücuttaki çizgileri belirginleştiriyor. tüm kas grupları net bir şekilde ortaya çıkıyor. primabolan var kilo aldırıyor falan. çoğunun esas kullanım amacı hastalıkların tedavisiyken, vg alanına uyarlanmışlardır. nekahet döneminde hastaların toparlanmasını sağlayanlardan tutun da, ölmek üzere olan hastaların son dönemlerini mutlu geçirmelerini sağlamayı misyon edinmiş ilaçlara kadar, pekçoğu kas geliştirme alanında kullanılabilmektedir.

biliminsanları bu ilaçların zararlı olduğunda mutabık. fakat ne kadar zararlı olduğu konusu tartışılıyor. ölüme kadar götürdüğünü söyleyenler, uzunca yıllar steroid kürleri kullanmış atlet ve mr.olimpiaların ansızın ölümünü buna örnek gösterirken, genç yaşlarda bu işe yeltenenlerin "dikkatli kullanılırsa zararı olmaz" dedikleri gözlerden kaçmıyor.

en basit etkisi, yüzde ve sırtta sivilcelenme yapmak olan bu ilaçlar, kis oluşturarak böbreklere yerleşip, böbreklerin işleyişini ileri vadede zarar uğratarak iflas ettirebilir. testo alındığından, testoya en duyarlı bölge olan kalp kapakçılarına ve özünde kalbe zarar vererek, inme riskini arrttırabilirler.
8 haftada kas kütlesini yüzde 10 artıran mucize.
testosteron taklididir, protein sentezini artırarak kas gelişimini epeyce hızlandırır.

zararları ise vereceği görüntü ve gücün yanında çok çok büyüktür, hele ki işi bilen birinin kontrolünde kullanılmamışsa geri dönülemez zararlar açılır vücuda.

kesinlikle tavsiye etmem, değmez.
Bilimsel ismiyle Anabolic-androgen steroidler, laboratuvar ortamında üretilen ve vücutta testosteron görevi gören maddelerdir yani testosteronun imitasyonudur. Anabolik steroidler, tıpta legal olarak genellikle hormonal sorunların giderilmesi ve ona bağlı olarak gelişen hastalıkların tedavisinde kullanılır.
Kullanım alanları:
- Kemik gelişimi
- Ergenlik problemleri
- Kanser ve AIDS gibi kronik hastalıkların tedavisi
- Aşırı derecede kas kaybı
sorunlarını gidermede kullanılır. Ancak bir de illegal kullanımı (bodybuilding) vardır ki bu kullanımda vücuda alınan doz doktorların kullandığı doz miktarının 100 katı kadar olabilir.

Peki vücut geliştirmeciler neden steroid kullanırlar? Steroidin vücut geliştirmeye etkisi nedir?
Vücut geliştirmenin anahtarı protein sentezidir. Ağırlık çalışmasından sonra kasların içerisinde mikroskobik yırtılmalar meydana gelir. Protein senteziyle birlikte, bu yırtılan bölgeler doldurulur ve sonuç, daha büyük ve daha güçlü bir kastır. Ancak bu zaman alan bir süreçtir.
Normale bu süreç ortalama 48 saattir. işte burada anabolik steroidler devreye girerler.
Steroidler, vücuttaki protein sentezini hızlandırırlar. Bu da demek oluyor ki "recovery" yani vücudun kendini iyileştirme sürecini kısaltmış olurlar(24 saat kadar kısalır), böylece sporcu dinlenmeye gereksinim duymadan her gün yüksek tempoda ağır antrenmanlar çıkarabilir, bu da kas gelişimini büyük oranda arttırır.

Ancak, tabii ki bunun da bir bedeli vardır, sağlığınızla ödersiniz. Steroidler yan etkilerini uzun vadede gösterdiğinden ilerideki sağlk sorunlarının bundan kaynaklanmadığını savunan çok kişi vardır, inanmayın. Buyrun bunlar da steroidlerin uzun vadedeki etkileri:
1) Kalp kaslarında yıpranma, kalp krizi
2) Karaciğerde bozulma ve buna bağlı karaciğer yetmezliği
3) Böbreklerde yorulma ve böbrek yetmezliği
4) Deride renk değişikliği, cansızlık, sivilce
5) Testislerde değişiklik, spermlerde azalma
6) Kadınlarda erkeksi, erkeklerde kadınsı özelliklerin gelişmesi örnek: Jinekomasti bir diğer örnek: kıllanma
7) Kanser riski
8) Pisikolojik Rahatsızlıklar

Kullanıp kullanmamak size kalmış arkadaşlar, herkes istediğini yapabilir bu da kimseyi alakadar etmez. Bilgim yettiği kadar bilgilendirmeye çalıştım, saygılar.