bugün

osmanlı imparatorluğu bildiğim kadarıyla eyalet sistemi ile yönetiliyordu. bu sistem amerika'daki gibi çok geniş kapsamlı değildi sadece belli bölgeleri yöneten valiler vardı. hz. ali'nin kanunu bilmiyorum onun hakkında pek bir şey diyemem.
eyalet sistemi, her eyaletin kendi yasası olması, resmi dilin bulunmaması gibi özellikleri benziyor, ama tabii ki bir osmanlı değil.
her ikisinin de çok uluslu olmaların mütevellit uyguladıkları bazı politikaların birbirine benzemesi kaçınılmaz. ama buna "aynı sistem" demek yanlış olur netekim osmanlı içinde bulunduğu zaman koşulları gereği demokrat ve özgürlükçü bir yapıya sahip değildi.
(bkz: obama çok yaşa)
görsel
Osmanlının gayrimüslim bölgelerde uyguladığı sistem şöyledir.
12’li denen bu sisteme göre her on hane birer temsilci çıkarır, bu temsilciler de aralarından bölgeyi yönetecek 12 kişilik bir ihtiyar heyeti seçer. yanılmıyorsam abd de sistem bu na benzer bir şekilde işliyor.
osmanlı'nın da roma'nın yönetim şekillerini örnek aldığını düşünürsek, abd'nin temelde roma'nın sistemini uyguladığını söylemek yanlış olmayacaktır.
devlet yönetimindeki binlerce ayrıntı içerisinden birkaç benzerlik bulup, "ben buldum, en zeki tarihçi benim" edasıyla pırtlayanların iddiasıdır. gerçeklik payı yoktur. şehir efsanesidir.
muhafazakar sağ, kıt zekanın 1940'ların sonundan beri türk milletine yutturmaya çalıştığı dolma...

"nizam- alem amerika'da vücud bulmuştur."

çürütmeye kasmaya falan gerek yok. tasavvur ettikleri ve muhayyilelerinde canlandırdıkları osmanlı'dan bile haberleri yok daha, değil ki iki devletin yönetim şekil ve yöntemlerini kıyaslayabilsinler...
osmanlıyı güzel göstermeye çalışma çabasıdır. bu tip kişiler osmanlının yani bir nevi atalarımızın sadece viyana kapılarına kadar ilerlediği zamanlarla ilgilenir. gerileme ve çöküş dönemlerine ise ket vurmuşlardır.
tarihten beri yaptıkları şey değil mi, şaşırtmadı. bazıları da poposunu kayalarara vursun abd'ye girelim diye.