bugün

* Amartya Kumar Sen (Bengalce:Ômorto Kumar Shen) (d. 3 Kasım 1933), Hintli ekonomist. Açlık, insani kalkınma teorisi, refah ekonomisi, ile yoksulluk, cinsiyet ayrımcılığı, ve liberalizmin altında yatan mekanizmalar hakkındaki çalışmalarıyla refah ekonomisine büyük katkıda bulunmuştur. Bunun neticesinde 1998 yılında "refah ekonomisi konusundaki katkıları için" Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülmüştür.

1998 ile 2004 yıllarında, Cambridge Üniversitesi'ne bağlı Trinity College'ın başına geçerek, Oxbridge kolejlerinden birinin başına geçen ilk Asyalı olmuştur. Günümüzde Sen, Harvard Üniversitesi'nde felsefe ve ekonomi profesörüdür. Amartya Sen'ın kitapları otuzdan fazla dile çevrilmiştir.

Kasım 2005 ve Haziran 2008 tarihlerinde ABD'den Foreign Policy ve ingiltere'den Prospect dergilerinin internet üzerinden okuyucu anketleri ile oluşturduğu Dünyanın ilk 100 entellektüeli listelerinde, 2005 yılında 8., 2008 yılında 16. sırada yer almıştır.

2009 yılına geldiğimizde 80'den fazla üniversiteden fahri doktora ünvanı almıştır.

(eserlerinin listesi ve resmi için : http://tr.wikipedia.org/wiki/Amartya_Sen )
john rawls'un justice and fairness kitabındaki adalet yaklaşımını eleştirir. ama bunu yaparken çok yumuşak bir dile başvurur. mesela aijaz ahmad'ın edward said'i eleştirirken "biz senin babanı da biliriz" türünden çiğliklere yer vermez. rawls hepimizin hocasıdır, ondan çok şey öğrendik, adalet meselesini gündeme getirmiştir, büyük bir dehadır, türünden cümlelerle girer the idea of justice eserine. hatta adam rawls'u eleştirirken bile, "benim anladığım kadarıyla..." falan diyerek eleştiriyor. neyse, işte amartya sen rawls'a diyor ki neden birincil (güya) ihtiyaçlarımız; özgürlük, eşitlik, saygı gibi değerlerimizden daha öncelikli olmak zorunda olsun ki? kaldı ki rawls eşitsizlikleri azaltacak ekonomik bir yeniden dağıtımı önerse bile bu bireylerin aldıkları üründen birincil (primary) ihtiyaçlarını giderebilecekleri anlamına gelmez ki. bu işte itirazının temelidir. amartya sen öyle fırsat eşitliğini çıkıp da joker cevap gibi görenlere pabuç bırakmaz. iyi amk, eşitsizliğe dayalı bir düzen yarat ondan sonra "herkese eşit şans verilirse isteyen cumhurbaşkanı bile olur" de. yemezler.
güncel Önemli Başlıklar