bugün

isim denemez onlara sıfatları denilebilir, 2 isimli birine de sorabilirsin bu soruyu neden adın senin inci elif diye. 1 tane yetmiyor mu ya da 2 tane olunca ne oluyor elif ne demek inci ne demek neden senin adın abdülmüttalip değil, bunların cevabu bulunduğunda başlığın cevabı da bulunur. genelgeçer şeylerin tartışılması çok saçmadır milyon tane yanıtı olabilir.
Kardeş o sıfatlar allahı tanıtır onun özelliklerini anlatır örn es samed kimseye muhtaç olmayan demektir.
allah kendisini bize kitapta sıfatlarıyla tanıtıyor. yani biz insanların daha rahat anlayabilmesi için.
tamamiyle görgüsüzlüktür.

http://alkislarlayasiyoru...dolardan-satmaya-calismak
baban zamanında neden torba takmadı da sen oldun sorusu daha mantıklı bir sorudur.
Isimleri denilen şeyler bahsedildiği gibi allah in sıfatlarıdır, nasıl bir anne veya baba veya başka biri ismiyle çocuğunu veya herhangi birini tanıyorsa kul da sıfatlarıyla yaratanı allah ı tanır.
size bu kadar yeter demiş diğer isimlerini diğer dünyada kullanacak.
99 sonsuzluğu ifade eder. 50-60 olsaydı neden öyle derlerdi, netice itibari ile milletin ağızı torba değildir.
allah kelimesi köken itibariyle el-ilah kelimesinin türevidir. islam dinine göre başlıkta iddia edildigi gibi allah'ın 99 deil 100 ismi kuranı kerimde geçermiş; buna ek olarak (orjinal) tevrat, zebur ve incildeki toplam isim sayısı 1000 olarak söylenegelmiştir.
başlıktaki hata asıl itibariyle yazarın isim-müsemma (isimlendirilen) arasındaki bağlantıyı teolojik olarak ele almamasıdır.
islam inancına göre:
elilah/allah ilahlık sıfatına mutlak olarak sahip olan anlamına gelmektedir, yani kişi elilah/allah dedigi zaman teolojik olarak kast ettiği şey aynı zamanda geri kalan rahman;rahim vs gibi diğer isimleri de zikretmiş olur.

hristiyan ve yahudi inancında bu şekilde bir yaklaşımın varlıgından emin olmamakla beraber, yahudilerdeki elohim kelimesinin yehova ile beraber kullanılması akla elohim kelimesinin de el-ilah/allah benzeri bir yaklaşımının oldugunu gösterir.
zira elohim eril çoğul kelime özelliği gösterirken ifade ettigi anlam birden fazla niteliğe sahip (aynı anda adil bağışlayıcı güzel vs vs) bir tek şey (yehova) için kullanılmaktadır.

tasavvufi açıdan ise allah'ın birden fazla isminin olması kişinin ona manen yakınlaşması esnasında kullanması icab eden yolu (deyim yerinde ise) aydınlatır. zira şeyh salik'e (tasavvuf yoluna giren kimseye) manen gelişmesi için bir zikir verdiginde bu isimlerden birisini (veya bir kaçını) belirli zamanlarda ve adetlerde tekrar etmesini tembihler. burada zikirden kasıt televizyonlarda dizilerde izledigimiz haberlerde seyrettigimiz şekilde degildir tabi: (örnek olarak) şeyhin verdigi zikir "el-khâlık (herşeyi yaratan)" olsun. salik bu ismi zikrederken aynı zamanda onun yaratılıştaki mukemmelik; denge; uyum vs vs düşünülmelidir ve böylelikle salik elilah/allah'ı anlama yolunda (deyim yerinde ise) tümevarım bir yol izleyebilir.

diğer dinlerdeki tasavvufi/ruhani boyut için de uzun uzadıya bilgi vermek isterdim ancak yahudilikteki kabbalist yaklaşım ve hristiyanlardaki çile çekme mevzusu haricinde çok bir birikimim yok ve bu ikisi de maalesef (bence) islamdaki tasavvufi yaklaşıma çok fazla benzemiyorlar. ancak putların çıkışları ile alakalı olarak bu konu üzerine çok fazla kafa patlatmış (ve adını hatırlamadıgım bir ordinaryusun da öğrencisi olan) bir hocam "islam öncesi dönemlerde ilah'ın bir olduğu unutulmaya başlayınca ona atfedilen isim ve sıfatlar karşımıza putlar olarak çıkmıştır" diye bir yorumda bulunmuştu, buna atıfla islam öncesi (semavi diye tabir edilen) diger dinlerde de tasavvufi bir yaklasımın oldugu iddiasında bulunuyordu.

özetle: ilah rab yehuda vs hangisine inanıyorsan inan sen kendinden yardım umabilecegin kaç ismini biliyorsun, bunu düşün.
insanlar allahın bir parçasıdır ve kendi sıfatlarının bir kısmını vermiştir insanlara verilen isimlerden cok daha gerekli olan sıfatlardır.