bugün

1982 yılında Antepte doğdu, mahallenin amcası olan bakkal bir babası vardı. Devlet okullarında okudu, yazdı, 3.sınıf espriler yaptı.ihaneti ailesinde herkes birbirine yaptı. Mahallenin o şirin amcası ölünce 3 kuruşluk dükkan, ev paylaşımı sorun oldu. Kahvede aldı soluğu, arkadaşları içerisinde bir tek o üniversiteye gidemedi-sınava bile girmedi, kahvaltısını kahvede yapma kültürü edindi-(kan bağı olmayan bir de Mehmet Yüce vardı, o da sınava girdi ama 100 + 100 şeklinde 200 soru cevaplıyarak çıktı sınavdan, aylar sonra farketti sınavda o kadar soru olmadığını ama konumuz bu değil) hayatın ona küstüğünü düşünmeye başladı. Ard arda gelen sefalet hastalıkları,peşini bırakmadı. Ali nooldu bilmiyoruz, peki Ali'nin hayata kattığı yada aldığı hayattan,kocaman bir hiç!? bu hikayeden anlayacağımız ne bilmem ama 'koca bir hiç' değil. Ali Yüce'de böyle olmasını istemedi ama kimse öğretmedi bize neyi, nasıl istememiz gerektiğini. Abisiyle kavga edince büyüdüğünü, büyüdüğünü hissedince annesinin yanında sigara içmeyi hak ettiğini düşünmeye başladı. Ali nerde bilmiyoruz, haber de alamıyoruz. istanbuldadır belki. Hayali bile umutları yeşerten koca, ulu şehir istanbulda... Ahh istanbul, en güzel yerlerinden, en büyük ihanetleri edenlerin öptüğü istanbul, daha ne kadar kıyabilirsin, acıtabilirsin ki bizi..
1928'de Hatay'ın Yayladağ ilçesi Hisarcık köyünde doğdu. 1951'de Düziçi Köy Enstitüsü'nü bitirdikten sonra Anadolu'nun çeşitli köylerinde ilkokul öğretmenliği yaptı. 1961'de yeterlik sınavlarını dışardan vererek Gazi Eğitim Enstitüsü ingilizce Bölümü'nden diploma aldı. Çeşitli liselerde ingilizce öğretmenliğiyle eğitim alanındaki hizmetini sürdürdü. ilk şiiri 1956'da Yücel dergisinde yayınlandı. Daha sonraki şiirleri Yeditepe, Türk Dili, Soyut, Sanat Rehberi dergilerinde çıktı. ilk şiirlerinde ikinci Yeni'ye başarısız öykünmeler görülür. Özellikle Edip Cansever etkisindeki bu şiirde, benzeşme, niteleme, tamlama bolluğu, aşırı soyutlamalar ve dil oyunları, aşırı bir konuşkanlık etkin. Olgunluk dönemi şiirlerinde ise Metin Eloğlu ve Can Yücel şiirinin bazı özellikleri dikkat çeker. Sözcüklerin yan yana dizilmesiyle izlenimler yaratma diye tanımlanabilecek ilginç bir teknik kullanır. ilginç ritimler, konuşma dili ve sesleniş özellikleri kullanarak şiirini geliştirdi. Yaşadığı çevreyi, toplumsal sorunları yansıtan, yer yer taşlamaya yönelen, yergi ve eleştirinin ağır bastığı toplumcu şiirleriyle tanındı.
önde gelen şiirleri;

YOLKESEN
DERSiMiZ SEVGi
OLMACA
KADIN YONTULARI
SÖYLEŞTiLER
ÖLÜSÜN SEN
SEVDALI SÖZCÜKLER
HARiTADA DENiZE GiRiYORUM
KALKIP GELMiŞ
atatürk kapınızı vursa

sizin oralarda havalar nasıl?
yağmur yağar mı, yalnızlık yağar mı?
gök gürlerken kulaklarınız kaç tanedir?
gurbete çıkar mısınız kazmanız omzunuzda?
treni kaçırsanız kazmanızın sapı kırılsa
elleriniz çimlenir mi ceplerinizde?

sizin oralarda geceler nasıl?
derin mi, dipsiz mi, çupçukur mu?
karanlık acımı çiğnerken?
yapış yapış mı ağzınızda?
ışığı görseniz tanırmısınız?
evet mi , hayır mı, inşallah mı?
komşunun radyosu ne söyler akşam?
dinlerken bir sızı girer mi içinize?
sevdanızı nerenize korsunuz eskidikçe?

eviniz kaçıncı katta kaç oda?
yerin altında mı , üstünde mi?
ayrımı oturursunuz balam?
yoksa keçilerle beraber mi?
evet mi, hayır mı, banane mi?
bir sabah atatürk kapınızı vursa
duymasanız bir daha vursa
tarihin kulakları çınlar mı?

daha ne var ne yok sizin oralarda
pazara gidermisiniz alışveriş nasıl?
soğanın kilosu nasıl, oyun tanesi kaça?
sizin oralarda demokrasi nasıl?
baltalar kişner mi bir heykel görünce?
ali yüce 1966

halktır
benim bildiğim atatürk
bir sevgidir sonsuz
camdan çerçeveden uzak
bir devrim ki durmaz
bir anlam ki kocaman
alçıya mermere sığmaz.
Toplumsal gerçekliği yansıtan şairimiz. Yapıtları: Boyundan Utan Darağacı (1976), Halk Çağı (1981), Anamı Arıyorum (1983), Ortadoğu Şiirleri (1983), Şiir Sıcağı (1984), Antakya Çarşıları (1986), Şiir Tufanı (1989), Taş Tanrılar (1990), Asılacak Kitap (1991), insan Tomurcukları (1991), Yunuslama (1991), Havalı Meryem (1994), Sevgim Servetimdir (1997)

1928 yılında Hatay'da doğdu. Düziçi Köy Enstitüsü'nü bitirdikten sonra ilkokul öğretmenliği yaptı. Gazi Eğitim Enstitüsü ingilizce Bölümü'nü yeterlik sınavlarını dışardan vererek çeşitli liselerde ingilizce öğretmenliğini sürdürdü.

ilk şiiri 1956'da Yücel dergisinde yayımlandı. Daha sonraki şiirleri Yeditepe, Türk Dili, Soyut, Sanat Rehberi dergilerinde çıktı. Yaşadığı çevreyi, toplumsal sorunları yer yer taşlamaya yönelerek yergi ve eleştirinin ağır bastığı toplumcu şiirleriyle tanındı.

Kazandığı ödüller:

1980 Nevzat Üstün Şiir Ödülü
1982 Yeditepe Şiir Armağanı
1982 Türk Dil Kurumu Şiir Ödülü
1985 Ömer Faruk Toprak Şiir Ödülü
1994 Akdeniz Şiir Ödülü (italya)
galatasaray yönetim kurulu üyesi.
babannesi vefat etmiş.

https://www.voleybolplus..../18/ali-yucenin-aci-gunu/
güncel Önemli Başlıklar