bugün

milattan sonra 5. yüzyılda inşa edilmiştir. yapının banisi manastırın içinde lahdi ve kitabesi bulunan tarasis adlı bir rahiptir.

geniş bir alana yayılan manastır, batı kilisesi, manastır ve doğu kilisesi, kaya oyma keşiş mezarları gibi bölümlerden oluşur.

incelikli kesme taştan inşa edilen yapıda yer yer taş kabartma dekorlar görülür. en çok dikkat çekeni ise batı kilisesinin girişindeki cebrail ve mikail kabartmalarıdır.
çeşitli haç motifleri de kilisenin çoğu yerinde görülen bir diğer dekor unsurudur.

bölgede ilk bilimsel çalışmayı 1955- 1972 yılları arasında michael gough yapmıştır.

manastır 2000 senesinde dünya kültür miras listesine aday olarak listelere geçmiştir.
ALAHAN MANASTIRI GENIŞ BIR ALANA YAYILAN BIR KOMPLEKSTIR. BU KOMPLEKS, BATI KILISESI (EVANGELIST BAZILIKA), MANASTIR VE DOĞU KILISESI, KAYA OYMA KEŞIŞ ODALARI ILE ÇEVREDEKI MEZARLARDAN OLUŞMUŞTUR. KOMPLEKSIN TAŞ IŞÇILIĞI VE MOTIFLERLE BEZELI ZENGIN SÜSLEMELERI DÖNEMIN EN USTA ELLERINDEN ÇIKTIĞINI GÖSTERMEKTEDIR. NE VAR KI, BATI KILISESI YIKILMIŞTIR. DOĞU KILISESI ISE BIR ÖREN OLARAK VARLIĞINI SÜRDÜRMEKTEDIR.
YIKILMIŞ BATI KILISESININ GIRIŞI OLDUĞU SANILAN BIR MEKANDA ARALARINDA CEBRAIL VE MIKAIL'IN DE BULUNDUĞU KANATLI MELEK VE ÇEŞITLI HAYVAN TASVIRLERI VE HAZRETI iSA BÜSTÜ VARDIR. iKI YAPI 115 M UZUNLUĞUNDA KOLONLU KEMERLI BIR GALERI-TERASLA BIRBIRINE BAĞLANMIŞTIR. GALERININ ORTASINDA KABARTMA SÜSLEME ILE HER YANI IŞLENMIŞ BÜYÜK BIR NIŞ YER ALIR. AYNI GALERIDE APSISLI BIR VAFTIZHANEBULUNMAKTADIR. VAFTIZHANE IÇINDE HAÇ BIÇIMLI BIR HAVUZ VARDIR. VAFTIZHANENIN KARŞISINDA KAYA MEZARLARI OYULMUŞTUR. MEZARLARDAN BIRISI MANASTIR GRUBUNUN KURUCUSU TARASIS’E AITTIR. KITABESI ŞÖYLEDIR:BURADA ÇOK MÜMTAZ FLAVIUSSEVERINUS VE FLAVIUS DAGALAIPHUS’UN KONSÜLLÜĞÜNDEN SONRA iNDIKTIONUN 15. YILININ 13 ŞUBATINDA KUTSAL ORUÇLARIN ILK HAFTASININ SALI GÜNÜ ÖLMÜŞ OLAN HATIRASI KUTSAL KURUCU TARASIS YATIYOR.
DOĞU KILISESI ÖZENLI BIR IŞÇILIKLE KESME TAŞLARDAN INŞA EDILMIŞTIR. KILISENIN DEĞIŞIK YERLERI KABARTMA SÜSLER ILE DEKORE EDILMIŞTIR. DIKDÖRTGENE YAKIN PLANLI KUBBENIN BINAYI AŞAN DUVARLARINDA HER CEPHEDE BIRER ADET OLMAK ÜZERE DÖRT PENCERE BULUNMAKTADIR. KILISE ALTMIŞ YETMIŞ YIL SONRA (532-537) INŞA EDILECEK OLAN iSTANBUL'DAKI AYASOFYA KILISESI ILE ORTAK ÖZELLIKLERE SAHIPTIR
ARKEOLOJIK ÇALIŞMALAR
ALAHAN'DA 1955-1972 ARASINDA ALMAN ARKEOLOJI PROFESÖRÜ PROF. MICHAELGOUGH (1916-1973) TARAFINDAN BILIMSEL KAZILAR YAPILMIŞTIR. BU KAZILAR SIRASINDA GOUGH BIR ARA ANKARA'DA iNGILIZ ARKEOLOJI ENSTITÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNÜ DE YAPMIŞTIR. (BUENSTÜTÜNÜN ILK MÜDÜRÜ YINE MERSIN'DE YÜMÜKTEPE KAZILARINI YÜRÜTEN JOHN GARSTANG IDI (1876-1956).
Evliya Çelebi'nin "Ustasının elinden yeni çıkmış gibi duruyor" diye anlattığı Alahan Manastırı, Mersin-Karaman karayolu üzerinde, Mut'un 20 km. kuzeyinde, Geçimli köyü civarındadır. 1300 m. yükseklikte ve Göksu Vadisine bakan dik bir yamaca oturtulmuştur.

Hıristiyanlığın Kapadokya ve Likonya (Konya)' da yayılması sırasında bu yeni dini kabul edenlerin takibe uğraması, inanmayanlar tarafından öldürülme korkusu, Hz. isa'ya inananları dağlık bölgelerdeki mağara kaya oyuklarında ibadete zorlamıştır. St. Paul ve yine Tarsus'ta yaşamış Hıristiyan öncülerinden Barnabas 441 yılında Hıristiyanlığı yaymak için Konya-Kapadokya ve Antalya-Antakya'ya kadar maceralı yolculuklar yapmıştır.

işte bu iki Hıristiyan Aziz'in gezileri sırasında konakladıkları her yerde anılarına mabetler yapılmıştır. Alahan Manastırı bunlardan biridir.

440-442 yıllarında yapılmış olduğu tahmin edilen Alahan Manastır Külliyesi, Batı Kilisesi, Manastır, Doğu Kilisesi, kayalara oyulmuş keşiş odacıkları ve çevredeki mezarlardan oluşmaktadır. Kilise binaları, Ayasofya Müzesi ile ortak mimari özellikleri taşımaktadır. Süslemesinde usta bir taş oymacılığı görülür. ilk kilise korint başlıkla iki dizi sütunla üç nefe ayrılmıştır. Narteksten ana mekana geçilen kapının atkı ve yan dikmeleri kabartmalarla süslüdür. St. Paul, St. Pierre figürlerinden başka bir çelengi taşıyan altışar kanatlı Cebrail, Mikail'in simgesel yaratıkları ezişi, kükreyen aslan, kartal ve öküz sembolleri, incil yazılarının tasvirleri, üzüm salkımları, asma yaprakları ve balık motifleri zengin bir şekilde tasfir edilmiştir.

Kiliselerin doğusundaki geniş avlunun güneyinde dinsel törenlerin yapıldığı dehliz, 11 m. uzunluğunda kemerli ve sütunlu bir galeri şeklindedir. Galerinin ortasında kalabalık kabartma süsleme ile her yanı işli büyük bir niş bulunmaktadı.Galeride apsisli vaftizhane ve karşısında Alahan Manastırının en görkemli yapısı olan mezarlar bulunmaktadır. Bu mezarların kuzey duvarı kayaya yontulmuş, üst örtüsü yoktur. Ana nefin ortası ilginçtir. Burası paye ve sütunlara oturan dört kemerle örtülü kare planlı bir kule biçimindedir. Kuli yukarıda sekizgene dönüştürülmüştür. Kapı çerçevesi süslüdür.
türkiye hakkında develi meveli oryantalist bir belgesel izlerken karşıma çıkan manastır. bu manastırı görünce , ulan burası türkiye mi , yanlış belgesel izlemiş olmayayım dedim ve kısa bi araştırma yaptım. evet bu manastır türkiyedeymiş.
aha buda izlediğim belgesel.
http://www.youtube.com/watch?v=sufusHNa5YA