bugün

alahan manastırı

ALAHAN MANASTIRI GENIŞ BIR ALANA YAYILAN BIR KOMPLEKSTIR. BU KOMPLEKS, BATI KILISESI (EVANGELIST BAZILIKA), MANASTIR VE DOĞU KILISESI, KAYA OYMA KEŞIŞ ODALARI ILE ÇEVREDEKI MEZARLARDAN OLUŞMUŞTUR. KOMPLEKSIN TAŞ IŞÇILIĞI VE MOTIFLERLE BEZELI ZENGIN SÜSLEMELERI DÖNEMIN EN USTA ELLERINDEN ÇIKTIĞINI GÖSTERMEKTEDIR. NE VAR KI, BATI KILISESI YIKILMIŞTIR. DOĞU KILISESI ISE BIR ÖREN OLARAK VARLIĞINI SÜRDÜRMEKTEDIR.
YIKILMIŞ BATI KILISESININ GIRIŞI OLDUĞU SANILAN BIR MEKANDA ARALARINDA CEBRAIL VE MIKAIL'IN DE BULUNDUĞU KANATLI MELEK VE ÇEŞITLI HAYVAN TASVIRLERI VE HAZRETI iSA BÜSTÜ VARDIR. iKI YAPI 115 M UZUNLUĞUNDA KOLONLU KEMERLI BIR GALERI-TERASLA BIRBIRINE BAĞLANMIŞTIR. GALERININ ORTASINDA KABARTMA SÜSLEME ILE HER YANI IŞLENMIŞ BÜYÜK BIR NIŞ YER ALIR. AYNI GALERIDE APSISLI BIR VAFTIZHANEBULUNMAKTADIR. VAFTIZHANE IÇINDE HAÇ BIÇIMLI BIR HAVUZ VARDIR. VAFTIZHANENIN KARŞISINDA KAYA MEZARLARI OYULMUŞTUR. MEZARLARDAN BIRISI MANASTIR GRUBUNUN KURUCUSU TARASIS’E AITTIR. KITABESI ŞÖYLEDIR:BURADA ÇOK MÜMTAZ FLAVIUSSEVERINUS VE FLAVIUS DAGALAIPHUS’UN KONSÜLLÜĞÜNDEN SONRA iNDIKTIONUN 15. YILININ 13 ŞUBATINDA KUTSAL ORUÇLARIN ILK HAFTASININ SALI GÜNÜ ÖLMÜŞ OLAN HATIRASI KUTSAL KURUCU TARASIS YATIYOR.
DOĞU KILISESI ÖZENLI BIR IŞÇILIKLE KESME TAŞLARDAN INŞA EDILMIŞTIR. KILISENIN DEĞIŞIK YERLERI KABARTMA SÜSLER ILE DEKORE EDILMIŞTIR. DIKDÖRTGENE YAKIN PLANLI KUBBENIN BINAYI AŞAN DUVARLARINDA HER CEPHEDE BIRER ADET OLMAK ÜZERE DÖRT PENCERE BULUNMAKTADIR. KILISE ALTMIŞ YETMIŞ YIL SONRA (532-537) INŞA EDILECEK OLAN iSTANBUL'DAKI AYASOFYA KILISESI ILE ORTAK ÖZELLIKLERE SAHIPTIR
ARKEOLOJIK ÇALIŞMALAR
ALAHAN'DA 1955-1972 ARASINDA ALMAN ARKEOLOJI PROFESÖRÜ PROF. MICHAELGOUGH (1916-1973) TARAFINDAN BILIMSEL KAZILAR YAPILMIŞTIR. BU KAZILAR SIRASINDA GOUGH BIR ARA ANKARA'DA iNGILIZ ARKEOLOJI ENSTITÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜNÜ DE YAPMIŞTIR. (BUENSTÜTÜNÜN ILK MÜDÜRÜ YINE MERSIN'DE YÜMÜKTEPE KAZILARINI YÜRÜTEN JOHN GARSTANG IDI (1876-1956).