peki ibadet nedir ve nasıl olmalıdır sorusunu akla getirir. 21. yüzyılda o ibadet olmaz bu ibadet olmaz. sen 21. yüzyılda hala helaya girip sıçıyorsun ama o ne olacak.
21.yy da hala başkalarının düşüncelerine inançlarına karışan işsiz insanlardan daha garip değildir.
oruc ibadetinin esas amacinin aksama kadar ac beklemek degil; nefse hakim olmak oldugunu bilmeyen insan sanrisidir.
allah ın emirlerini ibadet değilde ne olduğunu sandığını merak ettiğim yazarlar düşüncesi. herkes istediği şeyleri yapmakta özgür.
Oruç tutmayı böyle bir tamlamayla özdeşleştiren basit insan türü. Herkesin inancı, ibadeti kendine.
verilen nimetlere şükür etmek, fakirin halinden anlamak amacıyla yapılan bir ibadete böyle bir yakıştırmada bulunmak inananlara büyük hakarettir. Ayrıca orucun vücuda faydaları uzmanlar tarafından kanıtlanmıştır.
niyet ile aç beklemek, ibadet sanılmanın aksine ibadetin kralıdır hatta. bilerek allah için nefsinden vazgeçiyorsun. yiyecek bir şey olmadığı için değil. embesil seni.
orucun gerçek manasını bilmeden tutanlar için doğru önermedir.
doğru önermedir. akşama kadar aç beklemek ibadet olsa afrikadakiler cennetin bir numarası olurlar. hatta adamlar 24 saat oruç tutuyor.
tabi ki doğru tespit akşama kadar aç beklmeyi her tarafınla hissetmen gerekir. sana irade kazandıracak olay budur.
akşama kadar aç beklemek ibadet değildir.! bunun maneviyatı ve bazı değişik yanları da vardır. bir kere en başta bunu allah rızası için yapıyoruz. Din ile sosyalleşiyoruz aileleler alanında meydanlarda. sosyolojik etkileri de vardır. tabi bunu anlamak da vardır.

sadece aç kalmak değildir ibadet. eğer oruç tutmaktan bahsediyorsak oruç tüm bedeni yeni bir idareye teslim etmektir. nefse hakim olmaktır . gözlerimize dilimize miğdemize zevklerimize ara vermektir. zinadan herşeyden nefsimizi zorlayıp bizi günaha zorlayacak da herşeyden korunmak allaha sığınıp akşam ezanı olarak belirlenmiş zamana kadar sabah ezanından bu yana beklemek.
bu tespiti yapanın kendisini zeki sanmasından daha komik değildir..
sanmak tan ötedir efendim .

şöyle söylenir ;

Cennetin sekiz kapısı vardır. Namaz kılanlar, kıyamet gününde Cennete namaz kapısından; cihad edenler cihad kapısından, sadaka verenler sadaka kapısından gireceklerdir.

Bu sekiz kapıdan birinin adı Reyyân’dır. O kapıdan sadece oruç tutanlar girecektir.

Mahşer yerinde bir ara “Oruç tutanlar nerede?” diye seslenilecek. Oruç tutanlar yerlerinden doğrulacak. Onlar Cennete girince bu kapı kapanacak; artık oradan kimse girmeyecek. Reyyân kapısından girenler bir daha susuzluk çekmeyecek.

Sahâbîlerden biri, Peygamber Efendimizden, kendisine fayda verecek bir ibadet tavsiye etmesini istedi. Resûl-i Ekrem ona “Oruç tutmanı tavsiye ederim. Onun gibisi yoktur” buyurdu. Böylece orucun gösterişten uzak, ihlâs ve samimiyetle yapılan müstesna bir ibadet olduğuna işaret buyurdu.
sana bana bir giren çıkan olmadığına göre, yastığı yalamak bile ibadet olarak görülebilir. insanların neye inandığı, nasıl ibadet ettikleri sadece onları ilgilendirir. ister aç kalır, ister çatlayana kadar yer. baştada söylediğim gibi, sana bana bir giren çıkan yok. şimdi çay demle.
Aksama kadar oruc tutup fakirlerin halinden anladigini sanan aksam ise padisah gibi yemek yerken aklina fakirlerin hic gelmedigi ibadet seklidir. Dogrulugu tartisilir.
Egıtımlı ınsanların yapmasına akıl sır erdırılemeyen paradoks.
Bir din olsun veya olmasın az konuşmak, az uyumak ve az yemek herkes tarafından ruhsal yükselişin anahtarları olarak görülür. islam'daki oruç ibadeti de manası idrak edilerek dosdoğru yerine getirildiğinde kişiye sabırla beraber gelen tahammül, sükunet gibi yüksek istidadlar kazandırır. Ama en başta allah rızası gözetilmeli.
https://twitter.com/elbom...status/226374358002704385
Yaptığımız bu ibadeti sen at gözlüklerinle akşama kadar aç kalmak olarak görüyorsun biz ise dünyadaki diğer aç insanların halini anlayıp şükretmek olarak görüyoruz fark burda.