bugün

hataylı aileyiz ve babamda, amcalarımda, babamın kuzenlerinde, herkeste var. doktorlar tarafından teşhis ilk bakışta konulamamaktadır. romatoloji bölümüne gitmek faideli olacaktır. genelde colcium dispert adlı ilaç kullanılır.
tekrarlayan ve kendiliğinden günler içinde düzelen ateş, karın ağrısı, göğüs ağrısı, eklem bulguları ve erizipel benzeri eritem ile karakterize ataklarla seyreden; otoinflamatuar bir hastalıktır. türk, ermeni, musevi ve arap popülasyonlarında daha sık görülür.
otozomal resesif geçiş gösterir. genetik lokus: 16p13.3 gen: MEditerranean fever (MEFV) protein: pyrin / Marenostrin. ülkemizde sık rastlanan mutasyonlar: M694v, M680I, val 726, E148Q.

tanı kriterleri: tel-hashomer kriterleri;

major kriterler:
1-peritonit,sinovit veya plöritin eşlik ettiği tekrarlayan ateş atakları
2-AA tipi amiloidoz
3-kolşisin tedavisine yanıt

minor kriterler:
1-tekrarlayan ateş atakları
2-erizipel benzeri eritem
3-birinci derece akrabada aaa öyküsü

tanı için: 2 ya da daha fazla major kriter veya 1 major + 2 minor kriter gereklidir.

tedavi: aaa ataklarının önlenmesi için kolşisin kullanımıdır. kolşisin, metafaz evresindeki mikrotübül sistemini inhibe ederek monosit ve nötrofil kemotaksisini azaltır. lökositlerde cAMP düzeyini arttırarak lizozomal degranülasyonu inhibe eder. atakları önleme dışında, amiloidoz gelişimini önler.
şimdi ateşler içinde doktora gidersin. Doktor yüzüne bakar ve der ki "Akdeniz ateşi olmuşsun"
ateş, karın ağrısı, göğüs ağrısı ve eklem ağrısı nöbetleri yapan bir hastalıktır. Nöbetler genellikle 24-48 saat sürer. Hastalarda nöbetler dışında hiçbir belirti yoktur.normalde bu hastalığı çekmez ya da hissetmezsiniz.sadece nöbet dönemlerinde sizi mahveder.genellikle ermeni hastalığı diye bilinen bu hastalık türklerde,yahudilerde ve orta doğu araplarında görülür.genetik bir hastalıktır, tamamen tedavi edilemez sadece ataklarda şikayetleri hafifletmek ve kontrol altına almak için Kolşisin ilacı kullanılır ve bu ilaç da çiğdem bitkisinden elde edilir.
kısaltılmış biçimi fmf şeklinde yazılır. paroksismal karın ağrısı, ateş ve eklem ağrısı ile karakterize bir hastalıktır. bu yakınmalarla acil servislere başvuran hastalar, bazen yarım yamalak bir sorgulama sonucu cerrahi akut karın(peritonit,appendisit vs) şüphesiyle ile acil ameliyata alınırlar. eğer daha önce size fmf tanısı konulmuş ise karın ağrısı ve ateş sebebiyle acile başvuracak olursanız peşin peşin daha önce atak geçirdiğinizi ve fmf tanısı aldığınızı söyleyin ve yok yere bıçak altına yatmayın.