bugün

Yemekten sonra dağılmayan sahabesi için üzülen peygamber icin Allah'ın rahatsız olmasın diye indirdiği ayet.
Peygamber manevi oğlunun boşandığı karısı ile nikahlanabilirken, peygamber öldükten sonra onun karılarıyla nikahlanılmasının yasaklandığı ayettir.
Ayriyeten peygamberin evine ne zaman girilip, çıkılacağını falan anlatır. 2018 yılında tüm dünyaya gerçekten çok işe yarar bilgi veren bir ayet yani.

--spoiler--
"ey iman edenler! siz zamanını gözetlemeksizin, bir yemeğe davet edilmedikçe, peygamber'in evlerine girmeyin. ancak davet edildiğiniz vakit girin. yemeği yediğinizde hemen dağılın, sohbete dalmayın. çünkü bu hareketiniz peygamber'i üzmekte, fakat o (size bunu söylemekten) utanmaktadır. ama allah, hakkı söylemekten çekinmez. peygamber'in hanımlarından bir şey istediğiniz zaman perde arkasından isteyin. bu, hem sizin kalpleriniz, hem de onların kalpleri için daha temiz bir davranıştır. sizin allah'ın resûlünü üzmeniz ve kendisinden sonra onun hanımlarını nikâhlamanız asla caiz olamaz. çünkü bu, allah katında büyük (bir günah) tır.
--spoiler--
kuran'da bulunması son derece garip olan bir sürü ayetten birisidir.

peygamberin, vakitli vakitsiz gelen, kalkmak bilmeyen misafirlerine edep öğretmesi için neden allah'ın müdahil olması lazım geliyor ki? peygamber, şahsen veya yakınındaki kişiler aracılığıyla, edebe aykırı davrananları uygun bir dille uyarsa yeterli ve daha makul olmaz mıydı?
Ne kadar allahın kelamıda olsa insan orospu evladı olunca 2 gram aklıyla kendince dalga geçebiliyor işte.
Edep ve usül anlatan ayettir.

Bu âyet, Hz. Peygamber’in evine yemekten önce gelen, yemek hazır oluncaya kadar bekleyen, yemekten sonra da kalkıp gitmeyenler hakkında nâzil olmuştur. Âyet-i kerime, müslümanların Resûlullah’a ve hane-i saadete karşı nasıl davranacaklarını, birbirlerine karşı nasıl muamele edeceklerini bildirmektedir. Buna göre bir kimsenin başkasını rahatsız etmemesi, evinde huzur ve istirahatını bozmaması, davet edildiğinde bildirilen zamandan önce gitmemesi, yemekten sonra fazla oturmaması gerekmektedir.
bu ayet dinin evrensel ilkelere sahip olmadığını göstermez. bir ayetle kutsal metin şöyle bir kitaptır denmez. babalar gibi evrensel ilkeler vardır kuranda.

not: kur'anın tümüyle evrensel bir metin olmadığını düşünen biriyim.
aklımı kurcalayan bir ayettir. Elmalılı muhammed hamdi yazır'ın "hak dini kur'an dili"nde şöyle açıklanmıştır:
görsel
görsel
görsel
harici kafasıyla ayet meallendirenlerin kulp taktığı ayetlerden biridir.
cahil turnusolu olan ayettir.
orada peygamberin nezdinde özel hayat anlatılmış atayizler.
peygamberin evine gidip sohbetin bokunu çıkartırsanız, o da mecburen kitaba yazar ey müminler.
bu ne alaka diyebilirsiniz ama ahzab suresinde peygamberimiz ve sahabeler aracılığıyla aslında iman edenlere görgü ve adap hakkında bazı uyarılarda bulunuluyor. buradan doğru mesaj çıkartmak isteyen tam olarak söyleneni anlar.
burada çok açık bir hüküm var, özel hayat olayı. hani şu sizin yakınıp durduğunuz şey. bedevi bir toplum, görgü kuralı yok; adap usul yok. biraz kafanızı kullanın.
allahın kelamıdır.

lan hiç bir bok bilmiyorsanız elinizde internet var girin bir tefsir sitesine okuyun ne denmek istendiğini.

2 satır yazı okumaktan yoksun insanlar olduğunuz için zor gelir tabi.

ıslah olursunuz inşallah.
insanların sahip olması gereken bazı görgü ve adap kuralları hakkında indirilmiştir.