bugün

bir kemal sunal filminde, kesip satmayı düşündüğü eşeği traş etmişliği de vardır..
genellikle iyi bazen de kötü rollerin adamıydı.
türk filmlerinde bazen aşçı rolünde olan, pala bıyıklı, tombiş yanaklı aktörümüz. asıl adı ahmet turgutludur
1994 yılında hayatını kaybetmiş olan sinema oyuncusu.

asıl ismi ahmet tugutlu olmasına rağman oynadığı filmelerin büyük çoğunda ismi ahmet kostarikalı olarak geçmektedir. bu yüzden çoğu kişi tarafından gerçekten ahmet kostarikalı olarak tanınmaktadır. kostarikalı sadece lakabıdır. yaratıcı yurdum insanı kastamonulu olmasından ötürü kendisine böyle bir lakap takmıştır kendiside kabullenmiştir.

bir çok kişi için adı yabancı gelsede eğer bir yerden fotoğrafını görürseniz aaa bu adam mı denileceltir kendisi için. zira bir çok türk filminde karakter oyuncusu olarak yer almıştır.
arkadaşları arasında nedendir bilinmez 'kostarika ahmet' diye anıldığı için filmlerin jeneriğinde de bu soyadını kullanmıştır.
soyadı zannedersem memleketi olan kastamonudan gelmiştir.
ilk filmi 1952 yapımı ipsala cinayeti olan rahmetle andığımız yeşilçam emekçisi.
manav esnafı karakterine en uygun oyuncu profilene sahip rahmetli oyuncu. kemal sunal, zeki metin filmlerinden hatırlarız. ancak akılda kalan en komik sahnesi metin ve zeki ustalarınan "böyük mü güccuk mü" muhabbetinin geçtiği sahneydi.
çöpçüler kralında ayşen gruda nın babası, neşeli günlerde adile naşit in sarhoş kocası akılda en çok kalan filmleri.

edit: bir anlık gaflet sonucunda ihsan yüce ile kendisini karıştırmış bulunmuşum, uyarıda bulunan arkadaşlara teşekkür ederim.
türk sinemasında hatrı sayılır sayıda irili ufakli rolleri vardır. bir çok kemal sunal filminde oynamıstır.
üzerine iyiden iyiye yapışan (soyadının yerini alan) Kostarika lakabını, kendisinin 1950'li yılların ortasında, yaşadığı/ hayatını geçirdiği Sarıyer 'de işlettiği ''Kostarika Meyhanesi'' 'nden aldığına dair bir yazıya denk geldiğim sinema emekçisi. akrabaları tarafından teyit edilmesi doğruluğuna dair bir kaynak sayılabilir.
edit: en çok bakkal ve manav rollerinden aşina olduğumuzu da söylemeden geçmeyelim.
film başlarında ve sonlarında isimler geçerken soyadı vesilesiyle hep dikkat çekerdi.
mahmut birleşik arap emirlikleri.

tuncay ekvator ginesi.

gibiymiş le.
yesilcam in yegane esek berberi.
ali kemal koç'u hatırlatan amcamızdır. zira ali kemal koç aynı zamanda kosta rika vatandaşı.
yeşilçam'ın arka fonunda ki en güzel insanlardandır. Nedense hep ahçı rolü verilir. o da bu rolün anasını ağlatarak hakkını verirdi. Ne güzel adamlar vardı şu dünyada dedirten oyunculardandır.
tam 286 filmde rol alan yeşilçam emekçisi. sinema tabiriyle figüran. bizim onu en iyi tanıdığımız rol ise kemal sunal'ın üç kağıtçı filmindeki eşek tıraş eden kasap rolüdür.

1990'lı yıllarda özel televizyonlar, yüzünü aileden biri gibi tanıdığımız; fakat ismini bilmediğimiz onlarca sinema emekçisinin sefalet içindeki yaşamlarını hatta ölümlerini haber yapıyorlardı. kendisi de 286 filmde rol almasına rağmen 9 çocuğu ile birlikte bir gecekonduda yaşayıp yoksulluk içinde 1994'te vefat etmiştir.

görsel
Uc kağıtci filminin esek berberi.
kemal sunal filmlerinin ali şen, reha yurdakul ve dinçer çekmez ile birlikte kolay kolay değişmeyen oyuncularından biri.
görsel
görsel