bugün

Kırımlı Ferik ismail Hakkı Paşa'nın oğludur. Subayken askerden ayrılarak Babıali Tercüme Odası'na girdi. 1872'den sonra çeşitli dış görevlerde bulundu, Atina ve Berlin'de elçilik yaptı. 1908'de II. Meşrutiyet'in ilanından sonra Ayan Meclisi üyeliğine atandı. 31 Mart Olayı sırasımda istifa eden Hüseyin Hilmi Paşa'nın yerine sadrazamlığa getirldi. Hareket Ordusu'nun istanbul'a girerek denetimi ele geçirmesi ve II. Abdülhamid'i tahttan indirmesi üzerine istifa etti. Daha sonra Londra elçiliğine atandı.
I. Dünya Savaşı'ndan sonra Ahmed izzet Paşa'nın istifası üzerine ikinci kez sadrazamlığa getirildi. Ocak 1919'da padişaha yakın kişilerden oluşan yeni bir hükümet kurdu. Ama bu değişikliğin Hürriyet ve itilaf Fırkası'nı tatmin etmemesi üzerine istifa etmek zorunda kaldı. Paris Barış Konferansı'nda (1919) Osmanlı heyetine başkanlık etti. 21 Ekim 1920'de Damat Ferit Paşa'nın yerine sadrazamlığa getirildi. Görevi sırasında Ankara Hükümeti'ne, Londra Konferansı'na (Şubat-Mart 1921) birlikte katılmayı önerdi, ama Mustafa Kemal'in bunu reddetmesi üzerine konferansta Ankara Hükümeti'ni Bekir Sami Bey, istanbul Hükümeti'ni ise Tevfik Paşa temsil etti. Konferans sırasında Türkiye'nin tek temsilcisinin Ankara Hükümeti olduğunu belirterek sözü Bekir Sami Bey'e bıraktı.

1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasından sonra istifa etti (4 Kasım 1922).1934'te Okday soyadını aldı.
ama hangi atatürk adlı kitaptan ;

sadrazam tevifk paşa, mustafa kemal'e gönderdiği cevapta konferansa ankara temsilcisi ile birlikte katılmayı teklif ediyor. fakat mustafa kemal geri adım atmıyor. bu durumda barış konferansının çıkmaza girmesini göze alamayan taraf, batılılar oluyor. ankara ile arası iyi olan italya vasıtasıyla doğrudan ankara hükümetini londra'ya davet ediyorlar. 21 şubat'ta başlayan konferans 11 mart'a kadar devam ediyor. osmanlı heyetinin başkanı 80 yaşındaki hasta sadrazam tevfik paşa'dır, ankara heyeti'nin başkanı dış işleri bakanı 54 yaşındaki bekir sami bey'dir.
londra konferansı'nı, orada delege olarak bulunan milliyetçi nihat reşat bey anlatıyor :
" konferansın ilk otumu açıldığı gün henüz nekahet devresine giren paşayı toplantı salonuna kollarından tutarak yardımlarla getirdiler. çok yorgun ve rengi uçuktu. gösterilen yere oturduktan sonra dizlerini battaniye ile sardılar.
seksen yaşına gelmiş olan bu zat, heyecan ve teessür içinde frenk delegelerinin karşısında yerini alınca bu manzara orada toplanan bütün heyetler üzerinde derin bir tesir yarattı. o yaşta ve henüz yatakta istirahata muhtaç bir vaziyette, milletinin hak ve şerefini müdaafaten konferansta isbat - ı vücut ederek vatanı namına adalet talebinde bulunmaya teşebbüs etmesi, orada bulunanları heyecanlardı. "
ve tevfik paşa konuşuyor :
" türkiye namına mütalaa beyan etmek hakkı, milletin itimadını haiz olan anadolu heyeti'nindir. sözü bekir sami bey'e bırakıyorum. "

sayfa 307, 308.
Son osmanlı sadrazamıdır. Saltanatın kaldırılması ile istifa etmiş, saygı görmüş askeri törenle gömülmüştür.