bugün

sevgili hocalarım barış özdal ve mehmet genç in yazdığı, tam adı Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası'nın Türkiye AB ilişkilerine Etkileri olan kitaptır. Alfa Aktüel Yayınları tarafından basılmıştır.

--spoiler--

II. Dünya Savaşı'nın sonuna değin uluslararası sistemin Avrupa merkezli bîr yapı arzetmesi, Avrupa'da örgütlenme ile ilgili geniş bir düşünsel birikimin oluşmasını sağlamıştır. Avrupa Toplulukları ise bu düşünsel gelişmenin mirasçılığında. çok sayıda iç ve dış faktörün etkisiyle oluşmuş bir örgütlenme modelidir. Zira, Avrupa Toplulukları üyesi Devletler, Avrupa Toplulukları Kurucu Andlaşmaları'nda belirlenen konularda, Avrupa Toplulukları'na açık veya üstü Örtülü devrettikleri egemenlik yetkileri ile öncelikle ekonomik yapılarını bütünleştirmeyi ve sosyokültürel entegrasyonu amaçlamışlardır. Üye Devletler arasında siyasi işbirliği oluşturma girişimleri ise ancak 1980'li yıllardan itibaren tekrar büyük bir ivme kazanmıştır.

Avrupa Toplulukları'nm hukuki temelini oluşturduğu Avrupa Birliği (AB) sürecinde ise AB üyesi Devletler, AB Kurucu Andlaşması (ABKA) 'nın V. Kısım düzenlemeleri ile sistematik işbirliği karakterli ortak dış politika, güvenlik ve savunma politikası oluşturmayı amaç edinmişlerdir. Ancak, AB üyesi Devletler, bu konularda sınırlı da olsa uluslarüslü bir bütünleşme sürecini tesis edebilme başarısını sağlayamamışlardır.

--spoiler--

kaynak: http://kitap.antoloji.com