latince ab="uzak", ducere="öncülük etmek, yol göstermek" sözcüklerinden türetilerek anatomik literatüre kazandırılan bir terim. türkçede kendisi için "dışaçekim" sözcüğü önerilmiştir.

abdüksiyon, anatomik pozisyonda membrumda (ekstremiteler) uzvun vücûdun planum medianumdan (orta hat) uzaklaşmasını ifâde ederken digiti manus ve digitorum pediste referans parmaktan uzaklaşmayı ifâde etmektedir. elde referans parmak digitus medius (digitus tertius manus) [III], ayakta referans parmak digitus secundus pedis [II]'tir.

abdüksiyona neden olan kaslar, abdüktör kaslar olarak isimlendirilir. bunlara örnek olarak omuz abdüksiyonu işlevi bulunan musculus deltoideus ve coxa abdüksiyonu yapan musculus gluteus medius verilebilir. yine dorsum manus'ta da Musculi interossei dorsales manus, digitus secundus manus [II], digitus tertius manus [III] ve digitus annularis manus [IV]'un abdüksiyonundan sorumludur.
tersi istikamette ki hareketi addüksiyon olan harekettir. misal el ve ayaklarda dorsal interosseus kaslar abdüksiyon (açmak);
palmar (el) ve plantar (ayak)interosseus kaslar ise addüksiyon (kapatmak) yaptırır parmaklara.