bugün

israil'de yayınlanan Haaretz gazetesinde Michalis Firillas imzasıyla yayınlanan yazıda ihtimalleri üzerinde tartışılan konudur.

nasıl olsa az sonra altına boş bakınızlar, tek cümlelik cevaplar verilecek. hazır ben ilk entryde kendi yorumumu yazayım.önce makalede ne denilmiş paragraf paragraf ona bakalım.

"ABD, Irak'tan tamamen çekilmemeli. Bunun yerine Irak'ın en istikrarlı kısmı olan Kürtlerin kontrolündeki kuzeyde, güçlendirilmiş, yarı kalıcı bir (askeri) varlık oluşturmalı. Yakındaki müttefik ülkelerde dağılmış olan hava gücü ile desteklenmiş, Özel Kuvvetler ve başka uzmanlardan oluşan, bir bölük büyüklüğünde karma bir güç yeterli olabilir."

böyle uluslararası medyada kendisine yer bulan yazılarda kalem sahipleri her kelimeyi incelikle seçerler. bu paragraftan anlaşılan ;

abd kuzey ırak'tan çekilecektir. zira behsedilen şey tamamen çekilmemekse zannımca bu cümle ciddi bir çekilişin habercisidir. ama bunun nedeni uluslararası toplumdan gelen tepkiler veya ölen 650.000 sivil değil bizzat george w. bush'un iç siyaset manevrasıdır. temsilciler meclisi abd'de başkanlık seçimlerinin gayr-ı resmi ilk turu gibidir. burada çoğunluğu kaybeden oğul bush artık karizmayı çizdirmeden kendi seçmenine göz kırpma vaktinin geldiğini görmüştür. yine yukarıdaki paragrafta ırak'ın en istikrarlı bölgesi olarak addedilen kuzey ırak'ta bir bölük de olsa askeri varlıkla varlığı temsili olarak sürdürülmesi tavsiye edilmektedir. şimdi adama sorarla abd'nin ırak'taki fiili bölünmüşlükte kendisine yer beğendiği bölgenin kuzey ırak olmasının nedeni oranın istikrarı mıdır? yoksa;

- kuzey ırak'ın kuzeyindeki(türkiye'nin doğu-güneydoğusu) kargaşa mıdır?
- kuzey ırak'taki petrol şehirlerinin üzerindeki hakimiyeti devam ettirme gayesi midir?
- şu sıralar türkiye'de tartışılan ırak'taki türkmenlerin haklarını müdafaa adına ırak'a operasyonu tartışan türkiye'ye açıkça bir meydan okuma mıdır?

gazetedeki makaleye devam edelim;
"Kuzey'de bir Amerikan varlığı, zaruridir çünkü Kürtlerin korunmaması halinde bir bölgesel çatışma için reel potansiyel var. Amerikan varlığı, Kürtlerin bağımsızlığı arayamayacağı garantisi olacak. Bu önemli çünkü Türkiye ve iran'ı uzakta tutacak. ilki (Türkiye) çok sık sık Kuzey Irak'ta maceraya atılma eğilimi gösterdi. Böyle bir şey, sadece Kürtler tarafından tolere edilmeyecek, iran da şimdiden kayıtsız kalmayacağını belirtmiş bulunuyor."

vurucu paragraf sanırım bu;

kuzeydeki kürtlerin korunması için zaruri kılınmaya çalışılıyor bu askeri birlik...sizce bunun nedeni gerçekten kürtleri korumak mıdır? yoksa az önce yukarıda bahsedilen üç maddenin üçünü birden tek taşla vurma konusundaki kararlılığın ileride kürtler tarafından da kabul edilmesi için onlara verilen bir psikolojik enjekte midir?mahmud ahmedinejad, iran devletinin kendi güvenliğini gerekirse sınırdışından itibaren müdafaa etmeye hazır olduğunu belirtmiş ve bu doğrultuda 2 aydır kuzey ırak'ı hallaç pamuğu gibi atmaktadır. peki abd'nin bu mesajında, iran'a ileride yapılabilecek bir harekatın temelleri atılıyor olabilir mi? bir yıl sonra abd derse ki, "dün gece iran kuzey ırak'taki birliğimize ateş açtı" bunun karşılığını bir iran operasyonu olarak değerlendirmek bu oğul bush için ne kadar zor olabilir?

ve metnin son cümlesi gerçekten manidar oluyor şimdi;

"Kuzey'deki bir Türk-iran çatışmasının meydana gelmesi olasılığı, bölge, Amerika'nın (Irak'tan) çekilişi sırasında terk edilirse büyük olur." bu da bir başka ali-cengiz oyunu olsa gerek. bu cümle hem iran'a türkiye korkusu aşılamaya çalışıyor, hem türkiye'ye iran korkusu vermeye çalışıyor. barzani ve talabaniye de her iki ülkenin gözünün bu topraklarda olduğu mesajı verilerek kendi kanatlarının altından ayrılmaması gerektiğini sıkı sıkı tembihliyor.

sonuç, yukarıdaki satırlar bir israil gazetesinde bir amerikan vatandaşı tarafından ortalığı toz bulutu haline getirilerek, bir psikolojik harekat düzenlendiği duygusunu hissettiriyor. umarım türk dışileri ve türk ordusunun kuvvet komutanları bu çok önemli süreçte, devleti karaya oturtmadan sağ salim milli menfaatlerin bulunduğu limana ulaştırırlar.