bugün

doların yükselmesi, büyük firmaların dahil borç yapılandırmasına gitmesi, hükumetin en çok güvendiği sektör olan inşaat sektörünün yavaşlaması sonucu ekonomi ile ilgili yetkililerin seviyesiz bir şekilde durumu seçime bağlamaları ve dış güçleri suçlaması ile ortaya çıkan durum.
Şöyle düşünelim : Bu kur artışı en çok kime yarar? Tabii ki yurtdışında olup da Türkiye'den gayrimenkul almak isteyenlere. Geçen yıl yüzbin dolar olan bir evi bu sene 70 bin dolara alabilecek, ayrıca çoğu firma ekstra yüzde 20 indirime de gitti. Şu anda Türkiye gayrimenkul piyasası yurtdışı yatırımcı için çok cazip hale geldi. Peki amaç bataktaki müteahhitleri kurtarmak değil miydi, elde kalan satılamayan 2 milyon konut yok muydu. E işte bu durumda dolara operasyonu yapan hükümet değil de kimdir.

Bu arada sabit gelirlilerin amina konur, o da ayrı mevzu.
özellikle 2018 sonlarında iyice hissedeceğimiz, 2019'da bizi perişan edecek krizdir.

inşallah 24 haziran'da millet ilk kez akıllı bir seçim yapar.
Bakın bu bir krizdir. Bu paralar Cumartesi'ye kadar ödenecek, cepte olan para 400 lira amk.

Borç verecek sözlük kızları eqlesin.

görsel
alacak ucuz hiçbir şey bulamamaktır. mazot, kıyafet, ayakkabı, gıda hepsi pahalı. çünkü ülkede liyakat yok, düşünce özgürlüğü yok, eşitlik yok, mitingte bayrak sallamak işe girmek için yeterli bu ülkede.
acı acı kendisini gösteren krizdir.

mutfak enflasyonu %50'yi geçmiş durumda. benzine ve mazota seçim nedeniyle zam yapmıyorlar, ötv'yi durdurdular ama seçim bitince benzin en az 7.50, mazot da 6.50 olacak. bu döviz açığı ile başka türlü mücadele etme şansı yok.

asıl büyük bomba seçimden sonra patlayacak. tayyip şu an ekonomik krizi halka göstermemeye çalışıyor ama seçilirse tam gaz vatandaşa kemer sık diyecek. vergiler, zamlar, döviz alıp başını gidecek.

muharrem ince seçilirse onun da başına büyük bir ekonomik yıkım kalacak. fakat muharrem ince bunu çözer. çünkü israf ekonomisine dur diyeceğim diyor. 1150 odalı sarayın masrafı olmayacak, 10 tane cumhurbaşkanı uçağı olmayacak, 300 tane mercedes cumhurbaşkanı korumalığı yapmayacak. yani tayyip'in sefa ve zevk içinde sürdüğü yaşantı sona erecek, 850 milyon liralık cumhurbaşkanlığı ödeneği kaldırılacak.

tayyip bu zevk ve sefa hayatından vazgeçemez ama muharrem ince elinin tersiyle iter. bu harcamaları kısmak bile bir sürü alanda vergi indirimine gitme sebebidir. bakanların, çocuklarının, ihalelerde 10 liralık şeyleri 100 liraya yaptıranların da bu devletteki yükü hafifleyince bu krizin altından kalkılır.

ama tayyip yineden seçilirse bittiğimizin resmidir.
böyle zayıf bi ekonomiyle bile iyi atlatıyoruz. türkiyenin denginde diğer ülkelerin çoğu borçlu, hayat çok daha pahalı.
türkiye ekonomi olarak battı böyle giderse aç kalıcaz.
Yerel seçimleri erkene alarak biraz daha yastık altı edilecek durum. Muhtemelen bu başlık 2019 olarak güncellendiğinde herkesin bizzat hissedeceği durum olacak. Şu an ufak ufak hisseden çok fazlasını da hissedenler var. Zamlar işten çıkartmalar vs vs. Ama mutfağımızda bunu aldığımız basit sebzelerle (patates soğan gibi) anlamamız lazım. Enflasyon neden artıyor işsizlik neden düşmüyor neden herhangi bir üretim yatırımı olmuyor sorularını da sorarak anlayabiliriz. Ama ne Zaman patates soğan olur 15-20 lira o zaman kriz var ya bu ne söylemi herkesin dilinde yer alır. işin özeti can yandikca anlaşılacak bu durum maalesef.
şahlanacaktır.
Hakettik ama.
Bence kek fiyatları artınca yaptığı yanlışı anlıyacak mâlum kesim.
Bugün açıklanan enflasyon rakamları psikolojik sınırı geçmiştir. Büyüklerimiz artık yavaş yavaş önlemlerinizi alın diye öğütler vermeye başlar. En azından belki bir umut ekonomi über iyi diyen yandaş arkadaşlar da etkilenir diye ümit ediyorum. Allah sonumuzu hayır etsin.
geçen yıla göre ürün fiyatları ortalama %50 artmış durumda.
Nobel ödüllü iktisatçı Paul Krugman, "Türkiye, 1997-98 Asya krizi tarzı finansal bir krizle karşı karşıya mı" diye sorup "rakamlara bakılırsa evet" diye yanıtlamış.
Hani nobel ödülü almış ya, belki dış mihrak, cehape, hede hödö demeyiz de kulak veririz diye yazdım.
eyyyy nobel!
Galiba Emlak balonu pataldı..
Bugün 1 Mutahit sirketi beni arayarak
(Numarami kim vermmisse onun aq) bitmis 2 projelerinin oldugunun
Ev kredilerinin ucuz oldugunun ve hatta ziraatten 1.27 faizle kredi ayarlayabileceklerini bildirdi
2 hafta onece baska bi sirket boyle daireleri Bana itelemeye kalktilar ozaman anladim ki
Bunlar Hakikaten cökme evresine girdi.
Cok degil 2 -3 sene once millet yaris atardi.
ev icin simdi ise bunlar yarıs atmaya basladdiklarina gore
evlerini 300-400 bine kakalayacak salak bulamiyolar.
malum Faizler de artti
Artık...
Balon patlatti inmesini bekliyoruz Artık...
Emlak balonu gümledi istanbulda 5 yil çivi bile çakilamayacak.
sadece 2018 yılının olsa neyse. bu ekonomik kriz 1950'lerden beri var. ama bizim insanımız sadece sonuca baktığımız için yanlış kanılara varıyoruz.

1950'lerden bu yana yapılanlar ve yaşananlar bu ülkenin bu duruma gelmesine sebep oldu ve şu anda 1950'lerden 2000'lere kadar yapılanların sonucunu çekiyoruz. ekonomik kriz dediğiniz 1 yılda olacak olan olay değildir. o krizin olması için yıllar geçmesi gerekir. örneğin 1929 yılındaki büyük buhran'nın olması sebebi 1914'ten başlayan dünya savaşı ve onun sonucunda ekonomilerin ayağa kalkamaması ve amerika'nın bu durumdan etkilenmesidir.

2001 yılındaki krizin nedeni de 1980'lerde yapılan darbe ve darbeden sonraki dönemden krize kadar olan dönemde yapılanlar da krize neden olmuştur.

yani olaya sadece 1 yılda bakmamak gerekir. bu duruma 30-50 yıllık zamana bakmak gerekir.
Her olaya kriz derseniz oooooooooo. Önce kriz ne onu öğrenin. Kriz üzerinden başka yerlere oynamayın
devletimizi seviyorum. allah razı olsun. tl bazında yaklaşık beş bin lira kazandırdı bana on dakikada.

malzemeler ve süreç: saat 13.55 olduğunda ekran başına oturuyoruz. yaklaşık 200.000,00-tl gibi cüzi bir miktarı elimizin altında dolar alış emri verilmiş şekilde bekletiyoruz. ekranda bloomberght.com son dakika ekranını açıyoruz ve saat 14.00. o da ne! merkez faizi sabit bırakmış. hemen al butonuna basıyoruz. saat 14.05. bu sefer buton değişikliği yaparak sat butonuna hafifçe basınç uyguluyoruz. nur topu gibi beş bin liranız oldu. rehavete kapılmıyoruz tabiki tepki satımları gelince yeniden alıyoruz. teşekkürler.

nankörsünüz ekşiciler. dünyanın başka hangi ülkesinde bu kadar kısa sürede birim olarak bu kadar para kazanabilirsiniz?

inşallah bu tür açıklamalar haftada bire düşer. böylelikle istikrarı daha çok hissederiz.

ı love you reyiz. ı love berat başgan. ı love you usd!

ps: dolarının çıkışına ölürüm türkiyem
:)
medyaya yapılan yasak ve baskılar dolayısıyla halkın haberi olmayan krizdir. doların yükselmesi durmuyor , dış borç allaha emanet.
milyarlarca dolar borcu olan bir ülkeyiz
bu kriz, ülkenin kalan değerlerini de nakite döndürmek (satmak) için bizzat üretilmiştir.
. . . doğru bir tespit. Sorun kamu harcamaları. yanlız bu bilinçsizce yapılan bir hata değil. Yapılan vergi ve kur farkı spekülasyonları ile cebimizden bize hissetirmeden paramızın ve de tabiki refahımızın çalınıp, toplanan paralar belli bir hiyerarşi ile yandaş bir sınıfa aktarılarak ekonomik olarak güçlü bir burjuva kastı oluşturuluyor. Yarın bir siyasi erg değişiminde bu oluşturulan kast türkiye'nin başına büyük sıkıntılar açacaktır. Yaşayarak göreceğiz.
Gençler ülkeyi terk etme ihtimalimiz de kalmadı en yakın sosyalist partide örgütlenin artık.