bugün

tepe editi: olum valla bırakıcam lan. kamu spotu falan da değil. bıyığım tırnağım falan sarardı, tekrar doğsam bu yaşıma kadar yine içerim ama yeter, kalp falan sıkışıyor, bana olmaz deme size de olacak haberiniz ola.

sigaranın kara batağına düşmüş insanlar için yeni bir çağdır, hayatında bir milat bekleyenler için yeni fırsattır.

evet efendiler, yarın geceden itibaren sigara içmeyi bırakıyorum. paketim biteli tam 3 saat oldu bu geceyi içmeden geçireceğim, yarın geceye kadar sadece uzatılan sigarayı içeceğim. 2015 başladıktan sonra da bir daha yakmayacağım.

peki sizden buna ne? sizi de bu olaya davet ediyor sağlıklı bir yaşam sunuyorum.

evet camel soft çok güzel, bir insana yaklaştığınızda kokunuzdan öksüreceği kadar.
evet marlboro çok güzel, bebeklerin kokunuzdan kaçacağı kadar.

artık siz de yeter deyin gençler!

size bu lanet şeyin zararlarını sıralayacağım, bırakma yöntemlerini anlatacağım. torununu sevmek isteyen sigarayı sevmesin!

öncelikle zehrin içindekilerine bakalım;
Amonyak: Temizlik malzemelerinde bulunur.
Angelica root extract: Kansere yol açar.
Aseton: Oje temizleyicisi olarak kullanılır.
Arsenik: Zehir olarak kullanılır.
Asetik Asit: Asit etkisi gösterir.
Benzen: Boya ve kauçuk maddelerin yapımında kullanılır.
Bütan: Hafif sıvılarda bulunan zehirli bir gazdır.
Fenol: Dezenfektan olarak kullanılır.
Karbonmonoksit: Zehirli gazdır.
Kadmiyum: Pil yapımında kullanılır.
Siyanür: Öldürücü zehirdir.
DDT: Yasaklanmış bir böcek zehiridir.
Ethyl Furoate: Öldürücü bir maddedir.
Kurşun: Yüksek miktarda alınırsa zehirlidir.
Formaldehid: Kimyasal maddedir. Kadavra koruyucudur.
Methoprene: Zehirli bir maddedir.Böcek zehiri olarak kullanılır.
Megastigmatrienone: Kimyasal bir maddedir.
Metanol: Roket yakıtı olarak kullanılır.
Maltitol: Diyabetik tatlandırıcıdır.
Naftalin: Zehirli maddedir. Güve ilacı olarak kullanılır.
Metil isocyanate: Zehirli bir maddedir. Hindistanda 2000 kişinin ölümüne neden olmuştur.
Polonyum: Kanser yapıcı radyoaktif bir maddedir.
Toluene: Endüstriyel çözücüdür.

peki sigarayı neden bırakmalıyız?

Sigara; kanser, kalp ve akciğer hastalıkları başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarının başlıca nedenlerinden birisidir. Dünyada her yıl 5 milyon kişi ve Türkiye’de 100 binden fazla kişi (bütün ölümlerin dörtte biri) tütün kullanımına bağlı nedenlerle hayatını kaybetmektedir. Bu sayının 2030 yılında 240 bine kadar artacağı tahmin edilmektedir. 1980’li ve 1990’lı yıllarda Türkiye’de tütün ürünleri kullanımında %80 dolayında artış olmuştur. Bunun sonucunda, hastaneye yatırılan akciğer kanserli hasta sayısı 1960 ile 2004 yılları arasındaki 40 yıllık sürede 45 kat artarken, Türkiye’nin nüfusu bu dönemde 2.5 kat artmıştır.

Erkeklerde tüm kanser türlerine bağlı ölümlerin %35’inin, kadınlarda ise %15’inin nedeni sigaradır. Akciğer kanserine bağlı ölümlerin %90’ının nedeni de yine sigaradır. Akciğer kanseri, kanser nedeniyle ölümler arasında 1. sırada yer almaktadır. Ayrıca sigara, kronik bronşit ve amfizem gibi nefes darlığı yapan solunum sistemi hastalıklarının en önemli nedenidir. Bu hastalıklar nedeniyle ölüm, hiç içmeyenlerdekinden 40 kat fazladır. Sigara, kan dolaşımı ve damarlar üzerine etkileriyle beyin damarı hastalıkları ve felç olma riskini artırmakta, bacak kangrenlerine neden olmaktadır.

Aşağıdaki tabloda sigara kullanımının çeşitli hastalıklarda oluşturduğu risk artışları gösterilmektedir. Ayrıca sigara içenlerde zaman içinde egzersiz kapasitesinde giderek azalma da olmaktadır.

şimdi size biraz komik ama gerçekçi bir istatistik yapacağım.
efendim bir sigaraya ortalama 7 lira veriyoruz. aylık 210, yıllık 2560 lira veriyoruz. bu ücretle neler yapabilirsiniz diye anlatmayacağım mal gibi. bu ücreti her yıl vermeyerek neler yapacağız onu anlatayım. efendim öncelikle ömrünüz 10 ila 15 yıl arası uzayacak. bir kanser olmayacaksınız ya da kalp krizi geçirmeyeceksiniz. çocuklarınızı sağlıklı sevebileceksiniz onları pasif içici yaparak onları da kanser riskine atmayacaksınız.

peki bırakma yolları neler?
öncelikle kesinlikle istemelisiniz. bunu psikolojik olarak istemiyorsanız yapamazsınız. bunun dışında, yok aga ben isteksizim vücudum istiyor ama ben istemiyorum diyorsanız champix adlı ilacı kullanmalısınız. (başlangıçta bırakmayın, diğer ilacı da alın)
bırakan insanlarla sohbet edin, sigarasız bir ortamınızı kurun, evi güzel kokularla sarın ve bunun dağılmaması için dikkat etmeye başlayın.

ayrıca unutmayın! karar verdikten sonra 72 saat geçince nikotin bağımlılığınız beyninizde geçiyor. ardından geri kalan her şey psikolojik. üniversitelerin tıp fakültelerinde ya da belirli fakültelerinde sigara bırakma polikliniği bulabilirsiniz.

hadi arkadaşlar, ben başarmak için her şeyi yapacağım, siz de kurtulun.
sırf yeşiaycılara inat içkimi doldurup sigaramı yakıp yeni yıla gireceğim. uyuşturucuya hayır ama.
(bkz: dedi ve bir sigara daha yaktı)

Ekleme: sigarayı bırakalı 4 hafta 2 gün oldu. Amacım trollemekten ziyade biraz latife yapmak.
Başarılar dilenerek desteklenmesi gereken hareket.

Ek: kamu spotu entry si olabilir.
Yine o yillardan biri olamayacagi kesindir.