bugün

salvatore schillaci diyim sen anla.
italya'da düzenlenen Dünya Kupası Schillaci, Roger Milla gibi isimlerin ön plana çıktığı bir turnuva oldu. Salvatore "Toto" Schillaci, italya'nın üçüncü olmasında attığı 6 golle destek olurken aynı zamanda gol krallığına da ulaşıyordu. Milla ise Romanya'ya attığı golle 38 yaşında turnuvanın en yaşlı golcüsü ünvanına ulaşmıştı.

Kupada statü 1986'daki gibiydi. Kupanın favorilerinden Almanya ikinci tura fazla zorlanmadan çıkarken, italya 3 galibiyetle gruptan fire vermeden çıktı. Turnuvanın sürpriz takımı Kamerun ilk tur maçında Arjantin'i 1-0 yenerek herkesi şaşırtmıştı. 52 maçta 115 golün olduğu kupada maç başına 2.21 gol ortalaması düştü.

Son şampiyon Arjantin, son 16 maçlarında karşılaştığı Brezilya'yı 1-0 ile mağlup edip çeyrek finale yükseldi. Almanya Hollanda'yı 2-1 ile geçerken, Kamerun, Kolombiya'yı 2-1 yenip adını çeyrek finale yazdıran bir diğer takımdı.

Çeyrek finalde Kamerun yine yapacağı yaptı. ingilizler'i bayağı bir sallasa da yıkamadı ve uzatmalarda rakibine 3-2 yenildi fakat herkesin sevgisini kazandı. Almanya da Çekoslovakya'yı 1-0 mağlup etme başarısını gösterdi.

Ev sahibi italya, Schilacci'nin golüyle irlanda'yı aşarken, Arjantin penaltı atışları sonucunda Yugoslavya'yı 3-2 yendi. Yarı finallerin her iki maçı penaltı atışlarına kaldı. Arjantin italya'yı, Almanya ise ingiltere'yi eledi.

Büyük final ünlü Roma Olimpiyat Stadı'nda yapıldı. 73 bin seyircinin izlediği Almanya - Arjantin arasındaki final maçının tek golü 85. dakikada Brehme'nin penaltısından geldi ve Almanya dört sene önceki rövanşı Arjantin'den alarak rakibini 1-0 mağlup etti.

italya ise üçüncülük ile yetinmek zorunda kaldı. ingiltere'yi 2-1 yenerek bu ödüle ulaşan italya'da tek teselli Salvatore "Toto" Schillaci'nin 6 golle gol krallığına ulaşması oldu.

http://www.superspor.com
sıkıcı maçlarla gölgelenen(zirveyi kötü ve vahşi finaliyle kaptı) italya 90 gelmiş geçmiş en kötü dünya kupası olarak biliniyor.kupa, fifa'nın panikleyip daha buyuk kaleler, daha az oyuncu gibi garip fikirleri de göz önünde bulundurarak kural değişikliği aramasına neden oldu.Katenaçyo'nun yurdunda defanslar hükmetti ve turnuva o güne kadar ki en az gol sayısını üretti salvatore schillaci adeta yeniden dogdu.kamerun bir çok kişiyi mutlu etti ve şaşırttı.
kazanan :kayzerin almanyası maradona'nın arjantinini devirdi.
yıldız :altın ayakkabı ile turnuvayı bitiren toto.
dünyanın en sıkıcı futbol turnuvasıdır. ancak kamerunun çeyrek finale çıkması bütün dünyayı şaşırtmaya yetti.
bütün türkiye'nin tek yürek olup kamerun'u desteklediği turnuvadır, gariban oldukları içindi muhtemelen.
logo ve maskotları ise şöyleydi:

http://dot1ne.com/i/artic...worldcup-branding/i90.gif
maradona'nın, napolilere söylediği şu söz efsane olmuştur bu turnuvanın napoli kentinde oynanan yarı final maçında;

"364 gün boyunca size paçavra muamelesi yapıp, 1 gün desteğinizi isteyen italyanları mı tutacaksınız, yoksa sizin için her şeyini ortaya koyan maradona'nın oynadığı arjantin'i mi?"

sonuç olarak italyanlar kimi mi destekledi? tabii ki arjantin'i..
italya'da düzenlenen (bkz: italya1990) ve finalinde almanya'nın arjantin'i brehme'nin penaltı golüyle devirip dünya şampiyonu olduğu organizasyon.
turnuvada almanya'nın şampiyonluğundan evvel her zaman hatırlanacak iki enstantane vardır. bunlardan ilki kupanın açılış maçında afrika aslanları kamerun milli takımının son dünya şampiyonu arjantin'i sürklase etmesi (bkz: roger milla), (bkz: omam biyik),
(bkz: 8 haziran 1990 arjantin kamerun maçı)
ve evsahibi italya'nın zorlandığı avusturya maçında oyuna girer girmez kullanılan korner atışına kafa vurarak ve sonra bir gol daha atarak italya'ya grup maçlarında ilk üç puanı kazandıran "toto" lakaplı salvatore schilacci...

turnuva'nın her zaman akıllarda kalacak diğer büyük oyuncuları;

(bkz: lothar matthaus)
(bkz: jurgen klinsmann)
(bkz: sergio goycoechea)
(bkz: andreas brehme)
(bkz: paul gascoigne)
(bkz: enzo scifo)
(bkz: walter zenga)

ayrıca bir de şu var değinmeden geçemeyeceğim:
(bkz: un estate italiana)
dünya şampiyonasının maçlarını izlemek beni yıllar öncesine götürmüştür. umarım güney afrika bize italya 90'ı aratmaz. akıllara zarar derecede sıkıcı ve kısır bir dünya kupasıydı italya 90, maradona bile kurtaramamıştı.
baggio ve yazılışını bilmediğim skilaççi şeklinde telaffuz edilen ikilinin futbol piyasasına girdiği organizosyon.

yine, almanyanın, batı-doğu almanya olarak anıldığı son dünya kupasıdır.
turnuvaya katılan bütün ülke takımlarının ilginç bir şekilde efsanevi kadroları ile katılmış olduğu muhteşem dünya kupasıdır.

italya : baggio, schillacci, dino zoff, baresi, costacurta.

almanya : brehme, matheuss, klinsmann, voller, müller.

ingiltere : paul gasgoigne, gary lineker, efsanevi kalecileri schmilton.

kamerun : omam bıyık, kana bıyık

arjantin : maradona, caniggia, batistuta, efsanevi kaleci goygocheia.

meksika : hugo sanchez

ve daha akla gelmeyen onlarca yıldız.
maradona lı arjantin in dramatik bir şekilde finalde kaybedip iki kez üst üste dünya kupasını kazanma şansını kaybettiği organizasyondur.sorsan dört yaşındayım o zaman ama belgesel melgesel baktık öğrendik bişeyler evet.maradona lı arjantin de bambaşka oldu farkındayım.

(bkz: okan lı emre li inter)
bu dünya kupasi o güne kadar ilk defa gördügüm altigen örgülü kale fileleri ile dikkatimi cekmisti. hayatimin en güzel dünya kupasi ve öyle kalmaya devam edecek. maradona nin finalde aglamasi, almanlarin andreas brehme nin penalti golüyle kupayi alisi. Salvatore Schillaci nin gol krali olusu.
baggio'nun bir ay öncesinde juventus'a 15 milyon dolar bonservisle transfer olduğu turnuva. schilacci'yi efsane saymakta başka bir şey. doğrudur gol kralı olmuştur ama hiç bir zaman büyük futbolcu olamamıştır. oleg salenko'da gol kralı oldu.
zenganın yıldızlaştığı dünya kupası yanlış hatırlamıyorsam bir golle kapamıştı turnuvayı oda elendikleri yarı final maçıydı, gene yanlış hatırlamıyorsam madonnanın kupayı alırsak zenga ile bir gece geçireceğim diye de bir açıklaması da vardı.
Net hatırladığım ikinci dünya kupasıdır roberto baggionun penaltı kaçırdığı dünya kupasıdır.
o zamanki adıyla federal almanya'nın kazandığı turnuva.

italyan forvet salvatore schilacci ise turnuvanın gol kralı olmuştur.
güncel Önemli Başlıklar