bugün

türk halkıdır.

aynı halk akp ye de yüzde kırklarda oy vermiştir. demokrasinin evrimini tamamlayamamış halklarda yanlış sonuçlar verdiğinin kanıtıdır.

bu halk rte nin yapacağı anayasaya da destek verecektir ve ilerleyen zamanlarda 1982 anayasası gibi bu anayasanın da hiçbir işe yaramayacağı anlaşılacaktır çünkü akp nin hukuk anlayışı ortadadır.

akp nin referandum anlayışı zaten ortadadır zira daha önce yaptığı referandumda 5 soru sorup tek cevap beklemiştir.

ilgili bkz lar:

(bkz: akp nin antidemokratik uygulamaları)
(bkz: akp nin hukuk anlayışı)

"resmi gazete'nin 20 kasım 1982 tarihli sayısında da (17874) kesin sonuçlar il il açıklandı.
buna göre, 1982 anayasası, 1.626.431 "red" (yüzde 8.63) oyuna karşılık, 17.215.559 "kabul" (yüzde 91.37) oyuyla kabul edildi. "
pestile dönmüş halktır. malum, üzerlerinden silindir geçti...
desteklemek yoktur dayatma yoluyla zorla oy kullandırma vardır.
(bkz: yakın tarih bilmeden konuşan cahil)*
1961 anayasası da aynı koşullarda olmasa da askeri darbe sonucunda anayasa komisyonuna hazırlatılmıştı. oylamaya sunulurken halkın kabul etmemesi durumunda mevcut anayasanın ya değiştirileceği ya da yeni baştan bir anayasa hazırlanacağı belirtilmiştir. 1982 anayasası hazırlanırken daha az demokratik bir ortam yaratılmış ve oylama sonucunun ne olacağı belirtilmemiştir. askeri yönetimin baskısında sıkılan ve yönetme hakkının bir oldu bittiyle elinden alınacağını düşünen halk mevcut durumdan kurtulmak için evet deme yoluna gitmiştir.
1982 anayasası için yapılmış olan halkoylamasının plebisit bir özellik taşımasından kaynaklı olarak evet diyen %91 lik halktır.

(bkz: plebisit)
1982 anayasasında değişmeyen madde sayısı bir elin parmaklarını geçmediği için abartılmaması gerekendir.
sıkıyorsa destekleme denilen anayasa oylamasıdır.. %91 ile evet denilmiştir, evrenin cumhurbaşkanı olmasına.. çünkü aynı zamanda cumhurbaşkanı evren olsun mu nun referandumudur bu.
insanın gözünü siyaset bürümeye görsün, hem gözünü hem aklını felce sokar.

Adamın biri, özetle, 'türk hakkı 1982 yılında anayasaya %91 destek vermiş, aynı halk, yani aynı kafa şimdi yeni anayasaya evet diyor' demiş.

28 yıl önceki halkla şimdikini bir tutan,
içeriğe dair hiç bir bilgisi olmayan, hatta referanduma giden değişikliklerin yolunu açacağı yeni anayasa ile bir darbe anayasasını denk gören bir kişi veya üyesi olduğu topluluk ciddiye almak şöyle dursun rakı sofrasında muhabbet konusu bile olmaya layık değildir.

Referandumun iki ucu vardır
1. Referanduma 'evet' der, halk idaresini seçer, rejim olarak demokrasiyi özümsersin
2. Referanduma 'hayır' der, kast sistemi gibi işleyen bazı kurumların seni yönetmesini seçer, demokrasiye sırtını dönersin.

Olay bundan ibarettir.
(bkz: kenan evren çocuğu akp)
alternatifi konmamış bir seçeneği oylamak zorunda bırakılmış halktır. oylamada hem anayasa, hem kenan evren'in devlet başkanı olup olmaması oylanmıştır. izin verilen başka bir devlet başkanı adayı yoktur. oylanan anayasanın hazırlanmasına halkın herhangi bir dahli yoktur. ortada alternatif bir anayasa taslağı olmasına fırsat tanınmamıştır. "hayır" oyu çıkarsa ortadaki seçeneğin cunta yönetiminin bütün baskısıyla sürmesi olacağı ve demokrasiye dönüş olmayacağı yönünde aba altından sopa gösterilmiştir. elbette ki bütün bunlara rağmen % 91 oy oranı yine de nahoştur, ama bir de oylama yapılırken ortada olan (daha doğrusu olmayan) seçenekler açısından olayı düşünmek gerekir.
akp sağ tarafta gözüktüğü için yaptıklarını güzel karşılayan ama aynı şeyleri sol iktidarın yapması durumunda derhal idam edebilecek halktır.
şeffaf zarfların kurbanıdır bu halk. 12 eylül referandumunda oy pusulasının kullanıldığı zarf şeffafa yakın denecek kadar içini gösteriyordu. bilmem anlatabildim mi?
her türlü işkence ve baskıya rağmen evet demeyen 8% lik kısmı da,
bir an önce bu şerefsizler hayatımızdan çıksın gitsin ve memleket normale dönsün diye oy veren 92% içinde ki çoğunluğu da kutlarım.

dipnot : hayır oyu mavi ve evet oyu beyazdı. beyaz zarf içinde hayır oyu verenler tepit edildi. pek çoğu da soruşturmaya uğradı.
şeffaf zarf kurbanı olması hir bir şeyi değiştirmeyecek olan halktır. hayır diyen kesim kapalı zarfla mı hayır dedi? cesaret, göt ve akıl olduktan sonra bi bok olmaz.
Faşişt darbecilerin halka baskı yapmaları yüzündendir.Antidemokratik referandumdur.
sorsan kimse destek vermemiştir.
o dönemde, ülke'de ne kadar gerçekleri söyleyen, gerçek vatansever varsa sündürdükleri için, geriye kalanlar cehaletlerinden ve postal korkusundan böyle bir sonuç çıkmasına sebep olmuşlardır.
geçmişinden ders almayan ve kan görmeye alışmış insan kitlesi.
şimdi akepeye oy vermiş nesildir.
(bkz: plebisit)

tarihi olaylar o günün şartlarına göre değerlendirilirse kafalar karışmaz.
zar kalınlığındaki zarflara konulan oy pusulaları, sandık başında bekleyen subaylar kontrolünde oy kullanılması vb. sebeplerden gayet normal karşılanan durumdur. ama geri kalan yüzde 9 luk kısmı da tebrik etmek lazım cesaretin dibine vurmuşlar.
Babam ender Hayır oyu verenler arasındadır.
başına silah dayanmıştır.
bilmem ne korkusundan destek veren halktır.